La recerca i innovació responsables (RRI per les sigles en anglès de responsible research and innovation) és un concepte emergent que s’ha consolidat com un eix central de les polítiques sobre ciència i tecnologia de la Unió Europea. L’RRI fa referència al fet que els actors de la societat treballen junts durant tot el procés de recerca i innovació amb la finalitat d’alinear millor els processos i els seus resultats amb els valors, necessitats i expectatives de la societat, segons la definició plantejada per la Unió Europea, que, des d’una perspectiva pràctica, materialitza el desenvolupament de l’RRI entorn de sis eixos: participació, igualtat de gènere, educació científica, accés obert a la informació, ètica i governança.
La Declaració de Roma sobre recerca i innovació responsables a Europa fa una crida a totes les institucions europees, als estats membres de la UE i a les seues organitzacions, empreses i societats civils per a situar l’RRI com a objectiu central de totes les polítiques i activitats pertinents, defensant que la participació primerenca i contínua de totes les persones interessades és essencial per a una innovació sostenible, desitjable i acceptable.
L’aposta de l’UJI per l’RRI | Estudis i projectes | Publicacions en obert
Experiències en innovació responsable: una oportunitat per als parcs científics valencians. El projecte, subvencionat per la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, té l'objectiu de traslladar a la Xarxa de Parcs Científics Valencians (REPCV), conformada pels parcs científics i tecnològics de les universitats públiques valencianes, les oportunitats d'aplicar la Investigació i Innovació Responsables (RRI per les seues sigles en anglés) en els processos d'innovació de les empreses a partir de l'experiència realitzada al Parc Científic, Tecnològic i Empresarial de la Universitat Jaume I (Espaitec).
Comunicació per al desenvolupament de la investigació i innovació responsables: una experiència aplicada en biotecnologia contra l'Alzheimer. El projecte ha tingut com a objectiu afavorir accions de diàleg i participació al voltant de les investigacions vinculades al camp de l'Alzheimer i les malalties neurodegeneratives que es desenvolupen a la Universitat Jaume I, i ha estat finançat per la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia i desenvolupat per la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació, en col·laboració amb el Grup d’Ètica Pràctica i Democràcia, amb el suport del Vicerectorat d’Investigació i Transferència.
Cap a una innovació responsable: els parcs científics com a motor de canvi. El projecte, subvencionat per la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, té l'objectiu de promoure la investigació i innovació responsables en el Parc Científic, Tecnològic i Empresarial de la Universitat Jaume I (Espaitec) per a, a partir d'ací, fer-la extensible a la resta de l'ecosistema valencià de la innovació. Així, s'ha dissenyat un pla d'accions dirigides a fomentar la incorporació de l'RRI en els processos d'innovació de les empreses d'Espaitec i incrementar així la seua competitivitat i internacionalització.
Comunicació per al desenvolupament de la recerca i innovació responsables: una experiència aplicada en biotecnologia contra l’Alzheimer (2018). El projecte porta al terreny aplicat el model de comunicació per al foment de l’RRI desenvolupat per un equip pluridisciplinari d’experts i expertes en ètica i en comunicació de la ciència de la Universitat Jaume I gràcies al suport de la FECYT. Així, el projecte comporta portar a la pràctica i donar continuïtat als estudis teòrics realitzats en 2016 i 2017 sobre el fenomen de l’RRI i l’impuls d’aquesta a través de la comunicació.
Alzhéimer y diálogo, una experiencia para la investigación e innovación responsables. La publicació és el resultat de la investigació «Comunicació per al desenvolupament de la investigació i innovació responsables: una experiència aplicada en biotecnologia contra l'Alzheimer» finançat per la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats. Universitat Jaume I, DOI http://dx.doi.org/10.6035/FCT.16.11124.2018.