UJI

Publicacions de la Universitat Jaume I guanya un dels Premis Joan Lluís Vives a l’edició universitària

Els guardons, convocats per la Xarxa Vives, reconeixen el valor de la tasca que desenvolupen les editorials universitàries en la transferència del coneixement en català

Última modificació: 10/09/2020 | Font: SCP

Publicacions de la Universitat Jaume I ha sigut un dels quatre segells editorials universitaris que han resultat guanyadors de la segona edició dels Premis Joan Lluís Vives a l’edició universitària, convocats per la Xarxa Vives d’Universitats. En concret, l’UJI ha estat guardonada amb el premi al millor llibre de ciències socials, arts i humanitats per  La represa del moviment Freinet (1964-1974), a cura d’Alfred Ramos González i Ferran Zurriaga Agustí. L’obra reescriu la història del moviment Freinet i la seua lluita per una escola alternativa. Es tracta de la crònica de la resistència d’aquest moviment de renovació docent per portar a la pràctica les seues idees pedagògiques i de canvi social, així com la defensa de la dignitat de la infància, i la coherència radical de l’ofici de mestre.

Els premis tenen com a objectiu donar a conèixer el paper de l’edició universitària en la transferència del coneixement en català i el valor i la qualitat de la tasca que desenvolupen les editorials universitàries de la Xarxa Vives. A més, i atès que només un terç de la producció editorial universitària es realitza en català (segons dades extretes del portal de venda de les publicacions universitàries e-BUC), els guardons busquen prestigiar la llengua catalana en l’àmbit universitari, a fi de fomentar-ne i normalitzar-ne l’ús en la difusió del coneixement.

Juntament amb l’UJI, també han estat premiades les universitats de Barcelona, Rovira i Virgili, i València. La Universitat de Barcelona ha rebut el premi a la millor edición per 150 anys de taules periòdiques a la Universitat de Barcelona, de Claudi Mans i Santiago Álvarez (eds.). Obra il·lustrada, curosament editada en tres idiomes, que recull una col·lecció única de 114 taules periòdiques, principalment de la UB, en un recorregut per la història de la taula periòdica.

El premi a la millor coedició interxarxa ha sigut per a Teatre complet I (1865-1873), de Rossend Arús i Arderiu, amb edició i estudi de Magí Sunyer, i coeditat per Publicacions de la Universitat Rovira i Virgili i Edicions de la Universitat de Barcelona. Es tracta del primer volum de les obres completes d’aquest autor, molt popular durant el segle XIX a Catalunya, però avui gairebé oblidat, que palesa la dimensió del seu teatre polític i, sobretot, la importància superior dels seus drames realistes contemporanis i en prosa, en l’escriptura dels quals va ser pioner.

Per últim, la Universitat de València ha resultat guardonada en la categoria de millor llibre de ciències naturals i aplicades amb La ciència a taula, de Fernando Sapiña. Es tracta d’un volum que recull 42 articles que tracten sobre els principis físics i químics dels aliments i de les seues elaboracions, tots ells acompanyats de la seua recepta culinària. Els textos, que transmeten la passió de l’autor per la cuina i la gastronomia, es poden llegir de manera independent o bé descobrint els fils que existeixen entre ells a través de la textura, el color, el sabor, l’olor o les transformacions culinàries dels aliments.

Les obres guanyadores, disponibles a la caseta de la Xarxa Vives durant la Setmana del Llibre en Català (mòdul 2), seran també presentades públicament el diumenge 13 de setembre a les 11 h, a l’escenari 1 de la Setmana (Moll de la Fusta, Barcelona).

La Xarxa Vives és una institució sense ànim de lucre que representa i coordina l’acció conjunta de 22 universitats en educació superior, cultura i llengua. Lidera serveis per a universitats amb l’objectiu de contribuir al procés de construcció i de desenvolupament econòmic i social d’aquesta regió universitària transfronterera de l’Europa Mediterrània.

 • Publicacions de la Jaume I opta amb nou títols publicats en 2019 a nou de les dotze categories .

 • Ha estat guardonada per la Xarxa Vives amb el millor llibre de ciències socials, arts i humanitats per «La represa del moviment Freinet (1964-1974)».

 • Quatre membres de l’UJI han estat guardonats per l’Ajuntament en les categories d'investigació etnològica, humanitats i pau.

 • El professor d'Història de l'Art de la Universitat Jaume I Pablo González Tornel dirigirà el Museu de Belles Arts de València des del pròxim mes de setembre en substitució de Carlos Reyero Hermosilla.

 • Ja pots comprar o descarregar el llibre “El conde de Cervelló y la creación literaria del siglo XVIII. Mecenazgo, poesía y teatro”

 • Ja pots comprar o descarregar gratuïtament el llibre “Emprendimiento social, ocupación y discapacidad. II Congreso Nacional de Emprendimiento, Empleo y Discapacidad.”

 • La Universitat Jaume I ha publicat la tercera edició del llibre «Un país en gris i negre: memòria històrica i repressió franquista» de Juan Luis Porcar, coincidint amb l'última campanya d'exhumacions que la Generalitat Valenciana porta a terme al cementeri de Castelló de la Plana.

 • Els autors Atanasia Lloría i Carlos Ayyad han preparat la publicació docent amb la finalitat d'oferir un manual pràctic associat a l'assignatura «Estadística i Optimització» del Grau que adopte una òptica totalment vinculada a l'univers dels videojocs.

 • Un any després de l’aparició del llibre «El Baleares. El buque que mató y murió en el Mediterráneo», de Juan Jarque Jarque, la Universitat Jaume I n'ha tret al mercat la segona edició revisada.

 • Laia Pitarch, feminista i professora especialitzada en coeducació, ha presentat a Borriana el seu llibre «Les invisibles. Educació afectivosexual des de les ciències socials», editat per Publicacions de la Universitat Jaume I.

 • La Universitat Jaume I optarà amb quatre títols publicats en 2019 als premis Joan Lluís Vives a l’edició universitària 2020 que convoca la Xarxa Vives d'Universitats.

 • La Universitat Jaume I ha aplicat immediatament la rebaixa impositiva al preu de les publicacions en format digital en base al Decret llei del 22 d’abril pel qual s’aplica el 4% de l’IVA.

 • La Universitat Jaume I va publicar fa uns mesos el llibre «Administración, Estado del bienestar y políticas socioeconómicas» amb una dedicatòria al professor Enrique Gómez Royo.

 • La publicació «III Jornadas de Innovación Educativa DIMEU. Herramientas software en educación secundaria y universidad» es pot descarregar de manera gratuïta en la Tenda UJI o des de la pàgina web del repositori de la Universitat.

 • Publicacions de la Universitat Jaume I trau el primer número de la nova col·lecció «Emergents», dirigida per Andreu Casero Ripollés, oberta a temàtiques que afavorisquen el diàleg interdisciplinari.

 • L'UJI, juntament amb altres 52 universitats espanyoles, han posat a disposició més de 10.000 títols digitals publicats per les editorials d'aquestes universitats i centres d'investigació.

 • La Biblioteca de la Universitat Jaume I ha celebrat un any més el Dia Internacional del Llibre amb diverses activitats i iniciatives, un acte commemoratiu que en aquesta ocasió s'ha realitzat de manera virtual.

 • Entre les obres editades, hi ha algunes col·leccions que s’ofereixen en la seua totalitat en obert i descàrrega gratuïta, sota llicències Creative Commons, com a arxius enriquits de .PDF, principalment, però també de vegades en altres formats com ara .EPUB o issuu.

 • Les obres estan tant en format de llibre imprés com en suport digital i són fruit de la intensa activitat duta a terme per la Fundació Germà Colón Domènech des de la seua creació en 2012.

 • La rectora Eva Alcón ha tingut unes emotives paraules per a significar la personalitat de l'artista biografiat i els seus valors pictòrics i de disseny.

 • La col·lecció de manuals en línia i en obert «Sapientia», editada per Publicacions de l’UJI, compta fins el moment amb 161 títols corresponents a materials de matèries impartides a la Universitat Jaume I que poden ser utilitzades per qualsevol docent, estudiant o persona autodidacta.

Publicacions de la Universitat Jaume I
Servei de Comunicació i Publicacions
Universitat Jaume I
Edifici de Rectorat i Serveis Centrals. Planta 0.
Campus del Riu Sec. 12071 - Castelló de la Plana
Tel.: +34 964728821 - 8819. Fax: +34 964728832
Adreça electrònica: publicacions@uji.es
Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions