L’UJI presenta el llibre «Abstracción pictórica y cultura artística» de Silvia Tena a Vinaròs

04/07/2022 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
Twitter
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

L'Auditori Carles Santos de la Fundació Caixa Vinaròs va acollir el passat 2 de juliol la presentació del llibre Abstracción pictórica y cultura artística. En Castelló bajo el franquismo (1940-1980), de Silvia Tena, publicat per la Universitat Jaume I, en coedició amb la Diputació de Castelló, dins de la col·lecció «Biblioteca de les Aules».

L'obra va ser presentada per l’autora Silvia Tena, cap del Departament de Registre d’Obres d’Art i Gestió de Col·leccions del Museu Nacional d’Art de Catalunya, i el catedràtic d'Estètica de l'UJI Wences Rambla en un acte que també va servir d'homenatge al pintor José Córdoba, l'obra del qual ve ressenyada en el llibre.

La ideologia de la societat castellonenca, la crítica del moment, els possibles referents i agents de l'art, l'encesa defensa de la pintura abstracta, així com el marc teòric i filosòfic del fenomen de l'abstracció, o la gran ofensiva legitimadora del nou art abstractizant són aspectes que s'analitzen en aquest assaig, basat en una mostra o catàleg raonat format per 184 obres realitzades entre 1940 i 1979-80. La detallada anàlisi de les obres permet a l’autora descobrir llaços amb alguns corrents europeus i alguns noms de l'avantguarda d'entreguerres com Max Ernst, Frantisek Kupka, Paul Klee, Robert Delaunay, Raoul Hausmann, Rodchenko o Gustav Kluitsis.

Actualitat

Notícies

Presentació «El Vilafamés foral»

L'acte va comptar amb la presència de l'alcalde de Vilafamés, Abel Ibáñez, i l'autor de l'obra, José Luis Lorenz Andrés, historiador i director de l'IES Francesc Ribalta de Castelló.

Col·lecció «Aldea Global»

Editada conjuntament per la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat Jaume I, la Universitat Pompeu Fabra i la Universitat de València, la col·lecció compta amb el segell CEA-APQ de qualitat en l'edició acadèmica.

Publicacions de la Universitat Jaume I
Servei de Comunicació i Publicacions
Universitat Jaume I
Edifici de Rectorat i Serveis Centrals. Planta 0.
Campus del Riu Sec. 12071 - Castelló de la Plana
Tel.: +34 964728821 - 8819. Fax: +34 964728832
Adreça electrònica: publicacions@uji.es
Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions