L’UJI incorpora al seu catàleg digital Αέρηδες-Torre dels Vents, una revista sobre cultura neohel·lènica
Αέρηδες-Torre dels Vents és el nom de la nova revista digital incorporada al catàleg de Publicacions de la Universitat Jaume I a iniciativa de l’Associació Catalana de Neohel·lenistes (Neogrec), fundada el 2006 amb la finalitat de donar a conèixer dins de l’àmbit catalanoparlant la cultura de la Grècia actual. El nou títol està dirigit pel professor Rubén J. Montañés, de l’Àrea de Filologia Grega del Departament de Filologia i Cultures Europees, qui també ocupa la vicepresidència de l’associació.
Des de la seua fundació, l’ACNH ha oferit als seus socis i sòcies i a tot el públic interessat activitats molt nombroses i variades en el camp de la cultura grega moderna: cicles de conferències, taules redones, recitals, concerts... Aquests catorze anys han deixat un pòsit de materials de molt diversa mena, com ara traduccions, entrevistes o imatges, que des d’uns anys ençà els ha fet pensar en la possibilitat –i encara més: la necessitat– d’elaborar un mitjà digital tant per a conservar-los com per a difondre totes les activitats futures.
El nom Αέρηδες-Torre dels Vents fa referència a aquest cèlebre monument de l’àgora romana d’Atenes, i es deu a l’actual president de l’ACNH i del Consell de Redacció, Jaume Almirall, professor aleshores de la Universitat de Barcelona, avui jubilat, qui en una estada a Grècia va concebre la idea d’una revista que, així com la Torre dels Vents compta amb vuit cares, cadascuna dedicada a un vent, tinguera vuit seccions, cadascuna dedicada a un aspecte de la cultura neogrega.
La revista es planteja amb un caràcter polièdric: científic i d’investigació, d’una banda, però divulgatiu, artístic i fins i tot lúdic alhora. Fent del nom una declaració d’intencions, la revista aspira a estar «oberta a tots els vents», però sense oblidar mai on es troba; vol acollir aportacions de tota procedència i naturalesa –sempre en l’àmbit de la cultura grega actual en el seu sentit més ampli– tenint clar tothora quina és la llengua pròpia del seu entorn més proper.
A tal fi, les llengües de publicació són, per aquest ordre, el català –en qualsevol dels seus dialectes i adaptacions normatives específiques– i el grec. Seran benvingudes col·laboracions redactades originalment en altres llengües, que el Consell de Redacció traduirà al català per a la seua publicació; quan el treball siga publicat es faran constar el títol i la llengua originals.
La periodicitat de la revista serà anual, i els seus números es publicaran en la plataforma OJS. A banda, Αέρηδες-Torre dels Vents s’adhereix a les bases ètiques del Committee on Publication Ethics (COPE), que es poden consultar a http://publicationethics.org/about.
En l’àmbit d’aquesta àrea de coneixement, Publicacions de la Universitat Jaume I compta amb Griego moderno. Nociones y recursos para el aula de griego antiguo, de Santiago Carbonell, recentment editat, amb una introducció a l’evolució històrica de la llengua grega per Rubén Montañés. Pel que fa a la cultura grega de l’Antiguitat, apareixerà pròximament, en coedició amb la Universitat de València, El sopar dels erudits d'Ateneu de Nàucratis (s. III e.c.) traduït per Jordi Sanchis, Rubén Montañés i Jordi Pérez Asensio.
Imatges (d’esquerra a dreta):
Jaume Almirall (president de l'ACNH i del Consell de Redacció de la revista), Rubén Montañés (vicepresident de l'ACNH i director de la revista), Joan Frederic Calabuig (soci i col·laborador de la revista) i Pau Sabaté (secretari de l'ACNH, col·laborador i «corresponsal» de la revista a Atenes).
Jaume Almirall i Rubén Montañés
-
El paper que van exercir els valets de chambre en les estructures cortesanes de l’Estat borgonyó durant els governs de Felip el Bo i Carles el Temerari, va ser rellevant tal com desvetllen els privilegis dels quals gaudien, els salaris que els corresponien o la identificació de les seues professions que demostren la diversitat de la càmera ducal. El grup social valets de chambre realitzà tasques artístiques, entre les quals es destaca la seua contribució a la preparació de les festes cortesanes i el seu impacte en la creació de la iconografia del poder.
-
La Xarxa Vives ha lliurat el Premi Joan Lluís Vives a l’edició universitària en la categoria de millor llibre de ciències socials, arts i humanitats a l’obra de Publicacions de la Universitat Jaume I «La represa del moviment Freinet (1964-1974)».
-
La col·lecció de la que forma part, «Triunfos barrocos », ha sigut mereixedora de diversos premis d’edició.
-
Com en anteriors volums de la col·lecció “Triunfos barrocos”, l’obra es conforma amb un catàleg d'imatges impressionants, ordenades cronològicament, i deu capítols que aborden diversos aspectes del món cultural i festiu no solament del govern de Carlos V, també sobre el llegat cultural que es forja en la seua figura. El llibre LA FIESTA RENACENTISTA. EL IMPERIO DE CARLOS V (1500-1558), aparegut amb motiu del V centenari de la coronació en Aquisgran (1520), ens situa en l'Europa d'inicis del segle XVI, just quan l'herència cultural, política, festiva i territorial d'una sèrie de cases reals convergeix en la figura de Carlos V, un emperador que ja en la seua època va ser interpel·lat com el nou Cèsar.
-
La investigació sobre la feminització de la pobresa en la ciutat de Castelló de la Plana que es presenta contè dues parts, una, quantitativa, que inclou dades sobre estadístiques de dones en situació vulnerable, i una altra part, de tipus qualitatiu, en la qual s’han realitzat entrevistes a professionals i a dones que es troben en situació o risc de pobresa. Atesa la crisi originada pel coronavirus durant el 2020, és possible que algunes dades hagen quedat desfasades a causa de la pandèmia i les seues conseqüències sanitàries, econòmiques i socials, que probablement hauran agreujat la vulnerabilitat prèvia.
-
Publicacions de la Universitat Jaume I participa en la Plaça del Llibre de València que se celebra del 28 d’octubre a l’1 de novembre de 2020 a la Plaça de l’Ajuntament de València.
-
Publicacions de la Universitat Jaume I ha presentat en la segona edició de la Plaça del Llibre a Castelló les novetats més destacades de la col·lecció «Fundació Càtedra Enric Soler i Godes»: Josep Francesc Boix Senmartí. El mestre que estimava la natura i la poesia (1901-1933) d'Òscar Pérez Silvestre, i La represa del moviment Freinet (1964-1974), d’Alfred Ramos i Ferran Zurriaga.
-
Ja pots comprar o descarregar el llibre "La gelada de 1946. Adversitat climàtica, crisi tarongera i primer franquisme" de Pardo Nacher, Cristian i Ginés I Sànchez, Andreu (coords.)
-
Ja pots comprar o descarregar el llibre “América: singularidad versus universalidad” de Chust Calero, Manuel i Cristina Fonseca (eds)
Servei de Comunicació i Publicacions
Universitat Jaume I
Edifici de Rectorat i Serveis Centrals. Planta 0.
Campus del Riu Sec. 12071 - Castelló de la Plana
Tel.: +34 964728821 - 8819. Fax: +34 964728832
Adreça electrònica: publicacions@uji.es