Comité d'Ètica de la Investigació amb humans (CEISH)

16/01/2024 | Ètica en la investigació
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

Context de Creació

Des de la Segona Guerra Mundial, la investigació amb éssers humans ha cercat establir criteris ètics que permeten dur a terme pràctiques que vetlen per la integritat i la salut dels subjectes participants. ,Ja no sols és important la investigació clínica, sinó que la investigació en ciències socials, jurídiques i humanes ha mostrat que posseeix aspectes ètics específics.  S'ha produït un canvi de paradigma. Abans s'entenia com una investigació en subjectes ara s'entén com una investigació amb éssers humans. Aquest viratge amplia les consideracions ètiques que han de plantejar-se respecte dels estudis, i construeix una idea complexa i una participació activa dels éssers humans en la investigació.  Així mateix, la incorporació de les  noves tecnologies, les xarxes socials i els mitjans de comunicació de masses generen noves oportunitats investigadores alhora que nous reptes des del punt de vista ètic i jurídic, prova d'això és la incorporació de l'interès sobre la intel·ligència artificial en la Comissió Europea, que va oferir dues ponències explicatives relatives als reptes que aquesta planteja en ho programa Horitzó 2020, titulades «Artificial Intelligence», «Addressing ethics issues in Horizon Europe» i «AI Ethics and Ethics by Design».  

A més tota investigació que es duga a terme amb éssers humans ha de considerar el valor científic derivat de la investigació, la rigorositat metodològica, la selecció sobre la base de criteris de justícia de les persones participants en la investigació, l'equilibri entre el risc/benefici, la participació informada i voluntària dels éssers humans i el respecte, cura i privacitat de les persones que participen. Un altre criteri és l'obtenció d'un informe ètic que avali la investigació i que siga emès per un Comitè d'Ètica de la Investigació.  Aspecte, que tant les revistes com les entitats finançadors han manifestat com a indispensable.

Tots aquests canvis, juntament amb l'objectiu de satisfer les necessitats i demandes de la comunitat investigadora, s'han transformat en la creació del Comitè d'Ètica de la Investigació amb Éssers humans (CEISH).

Funcions

a) Potenciar la realització  de projectes d'acord amb una investigació i innovació responsable.

b) Vetlar pel compliment de les normatives i principis corresponents a l'ètica de la investigació en éssers humans i el Codi de bones pràctiques en investigació i doctorat de la Universitat Jaume (CBPID).

c) Prevenir la mala praxi en l'activitat investigadora amb éssers humans.

d)Formular propostes de formació al CEI vinculades amb l'ètica de la investigació amb éssers humans.

Reunions

Les reunions son una vegada al mes.

Consulta el calendari

Persones Integrants

Consulta ací.

Reglament

Informació proporcionada per: Vicerectorat d'Investigació