El nou programa Horitzó Europa pretén ser l'evolució natural de l'anterior programa marc Horitzó 2020. Amb un pressupost proposat d'al voltant de 95.500 milions d'euros, aquest novè programa marc que s'inicia passa a ser el major programa de recerca i innovació del món.
Manté una estructura bastant similar a la d'Horitzó 2020 que es divideix en tres pilars centrals i un pilar de suport transversal: ciència excel·lent, desafiaments globals i competitivitat industrial europea i Europa innovadora per a ampliar la participació i reforçar l'Espai Europeu de Recerca.
Reduir cost de producció de l'hidrogen verd
L'objectiu és aconseguir un sistema de conversió d'energia fotoelectroquímica (d'energia solar a química directament) i contribuir a crear noves xarxes energètiques.
Cèl·lules solars de perovskita d'alt rendiment
L'Institut de Materials Avançats (INAM), a través de Grup de Semiconductors Avançats, del Grup d'Investigació Verda i Desenvolupament i del Grup de Materials Fotoactivos per a l'Energia, forma part d'un consorci d'universitats i empreses finançat pel programa Horizon Europe.
El projecte NexTCity de les universitats Nova de Lisboa, UJI i Católica de Lovaina és finançat pel programa Horizon Europe i alineat amb la missió de crear un centenar de ciutats intel·ligents climàticament neutres fins a 2030.
Trastorns mentals per contaminació
La Jaume I és la responsable de coordinar l'avaluació i monitoratge del compliment dels requisits ètics de les normatives nacionals i europees en els paquets de treball tècnics dels diferents subprojectes, alhora que constitueix un element central en el paquet de treball que s'encarrega d'analitzar en quina mesura els contaminants poden tenir potencials efectes psiquiàtrics.
L'equip castellonenc contribuirà a través d'una proposta ambiciosa i innovadora a l'abast d'una xarxa ferroviària interoperable en l'àmbit europeu, en pro de la descarbonització del transport i de la mobilitat sostenible.
Sostenibilitat biotecnologia industrial
FlowBioCat, que ha permès la incorporació del doctor Gianluca Palmara, integra enginyeria química i biocatàlisi per a afavorir el desenvolupament sostenible de la biotecnologia industrial.
Des de l'Institut Interuniversitari d'Economia Internacional s'encarregaran de dur a terme l'anàlisi econòmica del projecte juntament amb la Universitat de Viena.
El propòsit del projecte és esbrinar com influeixen els factors físics i psicològics en la salut laboral dels diferents grups d'edat.
Avatars en espais híbrids compartits
El LabPsiTec s'encarregarà de la identificació i avaluació de les variables psicològiques i socials en realitat estesa en SHARESPACE.
El Grup d'Investigació en Òptica de Castelló de l'UJI participa en aquesta acció d'Horizon Europa al costat d'altres vuit beneficiaris i quatre socis.
El Grup BIOSUPRAMAT de l'UJI participa en el projecte MultiSMART del programa Marie Skłodowska-Curie Actions.
Cura de majors amb Support4Resilience
El projecte té com a objectiu capacitar a líders del sector de la sanitat per a contractar i retenir de manera efectiva a personal en la cura de majors.
Transformar la ciència, la tecnologia i la innovació
Onze centres de huit països desenvoluparan el treball que està finançat pel programa d’investigació i innovació Horizon Europa de la UE.
Xips artificials de perovskita
El projecte contempla el desenvolupament d'un laboratori de nanofabricació amb escriptura làser, que millorarà les prestacions de l'Institut de Materials Avançats.
Nit Mediterrània de les Investigadores Goes To School
La finalitat és que la joventut s'aproxime a la ciència d'una manera amena i interactiva i que ho faça a través de referents de gènere inclusius i equilibrats.
«L'objectiu de DYNAMO és arribar a aqueix control extraordinari de la imatge generant una espècie de "micro-terratrèmols" que deformaran la llum quan es reflectisca en les superfícies», explica Daniel Torrent, investigador principal del projecte.
e-DIPLOMA: nova plataforma d'e-learning
Té l’objectiu principal de desenvolupar una nova plataforma d’e-learning que conjuminarà realitat virtual, intel·ligència artificial, tecnologies interactives, bots conversacionals i ludificació.
La Universitat Jaume I de Castelló coordina el projecte europeu ToNoWaste amb la col·laboració de 21 institucions de set països d’Europa.
El Centre d’Investigació d’Intel·ligència Artificial d’Alemanya lidera el consorci en què està el Laboratori de Psicologia i Tecnologia (LabPsiTec).