Convocatòria 2023 d'ajudes a Plans d'Investigació en cooperació en Intel·ligència Artificial

Dades de la convocatòria 

 
Entitat convocant: 
Ministeri d'Universitats
 
Nom de l'actuació:
Ordre UNI/777/2023, de 7 de juliol, per la qual s'estableixen les bases reguladores i es convoca la concessió d'ajuts per al finançament de plans d'investigació en cooperació a l'àrea de la intel·ligència artificial desenvolupats per grups de recerca interdisciplinars, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència Europeu -finançat per la Unió Europea- NextGenerationEU.
 
Objectiu:

L'objectiu d'aquesta convocatòria és fomentar la investigació interdisciplinària i disruptiva d'excel·lència a l'àrea de la intel·ligència artificial. Es convoca la concessió d'ajuts destinats a finançar la recerca en Intel·ligència Artificial a través del desenvolupament de plans d'investigació en cooperació, per part de grups de recerca interdisciplinar, formats per investigadors procedents d'Universitats i Centres de recerca.

Documentació:

Web:

Des d’ací es pot accedir al lloc web on es publica la convocatòria i la resta de documents associats al procediment.

Terminis:
 
El termini per a presentar la sol·licitud comença el 13 de juliol i finalitza el 15 de setembre de 2023 IMPORTANT: Aquest és el termini oficial de la convocatòria, però les persones interessades en tramitar una sol·licitud des de l'UJI (on l'UJI siga l'entitat coordinadora) hauran d'escriure un correu electrònica a hcerda@uji.es el més aviat possible, per a poder preparar l'enviament de la proposta amb garanties. Cal tindre en compte, que la proposta la formula directament el representant legal. En qualsevol cas, no s'atendrà cap documentació enviada amb posterioritat al 12 de setembre de 2023.
 
Característiques dels projectes: 
 
Les actuacions subvencionables estaran lligades al desenvolupament d'un pla d'investigació en cooperació per part del les persones investigadores que formen part de l'agrupació de recerca interdisciplinària. Les actuacions finançables són:
  • La realització d'actuacions lligades al desenvolupament d'un pla d'investigació en cooperació per part d'una agrupació d'investigació interdisciplinària.
  • Les actuacions lligades a l'excel·lència científica de la investigació duta a terme al si d'quests plans, incloent-hi la participació en fòrums científics de màxima rellevància dins de l'àrea de recerca en què se circumscriu el pla, així com la publicació de resultats científics.
  • Les actuacions lligades a la disseminació, transferència i explotació de resultats de recerca obtinguts a través del desenvolupament del pla.
  • Activitats de generació de dades obertes i de reutilització de coneixement, que permeta el desenvolupament de noves línies de recerca per a la comunitat científica.
  • La participació en programes i projectes internacionals d'investigació, aixií com organismes d'estandarització, sempre que tinguen relació amb les activitats de recerca rnecessàries per desenvolupar el pla.

 

Les actuacions poden executar també l'adequació d'espais, renovació de laboratoris i similars, necessaris per a l'inici o el fiançament de la línia de recerca de les persones investigadores principals de l'actuació, no sent aquesta activitat de caràcter obligatori.

El pla d'investigació estarà emmarcat dins de l'àrea temàtica seleccionada, d'entre les següents:

  1. Intel·ligència artificial i desafiaments teòrics/tècnics: Enfocaments originals que permeten comprendre els fonaments matemàtics i computacionals dels sistemes actuals d'Intel·ligència Artificial i que proposen marcs formals per abordar i planificar futures tecnologies.
  2. Intel·ligència artificial i cognició: Idees innovadores i marcs teòrics originals per al desenvolupament d'una Intel·ligència Artificial basada en els avenços recents en Ciència Cognitiva, que permeten noves aproximacions i una millor comprensió dels fonaments de la intel·ligència natural en els seus aspectes cognitiu, corporitzat i social.
  3. Intel·ligència artificial i algoritmia avançada. Avenços en la concepció i millora d'algoritmes, i en el disseny de mètriques d'avaluació innovadores, que aporten, entre d'altres, garanties més robustes d'explicabilitat, fiabilitat, confiança i acceptabilitat en l'ús de sistemes basats en Intel·ligència Artificial.
  4. Intel·ligència artificial en sistemes físics. Avenços en mètodes d'Intel·ligència Artificial embeguda en màquines i sistemes tècnics per incrementar capacitats autònomes de control, resiliència, seguretat, autoreparació i autooptimització, així com integració d'Intel·ligència Artificial per al modelatge de xarxes i sistemes complexos
  5. Intel·ligència artificial i interaccions humà-màquina: Enfocaments innovadors en les interfícies i modes d'interacció amb sistemes d'Intel·ligència Artificial per mitjà de processos d'integració més natural amb capacitats individuals, incloent-hi també dissenys d'entorns híbrids d'intel·ligència col·lectiva que permeten generar coneixement col·laboratiu, participatiu i distribuït.
  6. Intel·ligència artificial i desafiaments socials i polítics: Avenços en la comprensió de l'impacte de la Intel·ligència Artificial en els sistemes democràtics a nivell social, ètic i polític, així com de les seues potencialitats per promoure millores en els processos innovació política i governamental.
  7. Intel·ligència artificial i Impacte Ambiental: algorismes verds, així com les seues temàtiques associades.
  8. Intel·ligència artificial i tecnologies del llenguatge: aplicació de la IA a totes les seues derivades, així com les seues temàtiques associades.
  9. Intel·ligència artificial i tecnologies quàntiques: aplicació de la IA a totes les seues derivades, així com les seues temàtiques associades.
  10. Noves aplicacions de la intel·ligència artificial: aplicacions no incloses entre les anteriors, que relacionen la intel·ligència artificial amb qualsevol altra disciplina i que respecte el caràcter interdisciplinari de les xarxes d'excel·lència.

Només es podran finançar un màxim de 3 plans d'investigació de cada àrea temàtica.
La durada de les actuacions serà de 2 anys, no podent passar del 31 de desembre de 2025 en cap cas.

Aquesta convocatòria compta amb un pressupost de 31 milions dʻeuros. L'import màxim de l'ajuda serà de 2 milions d'euros per a cada agrupació d'investigació interdisciplinària.

Despeses subvencionables:

Les despeses subvencionables són les descrites en l'article 21 de les bases reguladores. Algunes consideracions sobre les despeses:

  • PERSONAL: Les propostes en les quals l'UJI siga l'entitat sol·licitant i coordinadora els pressupost haurà de contemplar obligatòriament la contractació d'una persona tècnica de gestió que s'ocupe de la gestió de l'actuació. Podeu obtindre un càlcul del cost de personal mitjançant el següent simulador: https://e-ujier.uji.es/pls/www/!gri_www.euji23964
  • INVENTARIABLE: Cal tindre en compte que la imputació de despeses d'equipament està limitada als costos d'amortització d'equipament nou que es necessari per a l'execució dels programes. És a dir, l'ajuda no cobreix el cost total de l'equipament, sinó l'amortització pels mesos d'ús dedicat a l'actuació. De la resta del cost se n'haurà de fer càrrec el grup d'investigació. Teniu en compte la vida útil establerta per a cada tipus d'equipament:
    • 48 mesos per a aplicacions y equipament informàtic.
    • 80 mesos per a la resta d'equipament. 

Recordeu que el període d'execució de les ajudes serà de 24 mesos, per tant, cap equipament es finançarà per més d'eixe temps.

  • INFORME D'AUDITORIA: Amb una quantia màxima per anualitat de  6.000€.
  • COSTOS INDIRECTES: Calculats com el 21% dels costos directes del projecte. Aquesta partida es OBLIGATÒRIA i s'ha de consignar pel màxim permès. La no inclusió de la partida de costos indirectes impossibilitarà la presentació de la sol·licitud amb la firma del representant legal.

Requisits del personal investigador:

S'estableixen els requisits següents per als investigadors que formen part de l'agrupació de recerca els quals s'hauran de complir a data de la publicació de la convocatòria.

  • Les persones investigadores principals hauran d'estar en possessió del certificat I3, o si no n'han d'acreditar el compliment dels criteris per ser investigador/a R4 –investigador/a principal–, segons el Marc Europeu de la Carrera Investigadora de 2011.
  • Les persones investigadores col·laboradores hauran d'estar en possessió del certificat I3, o si no n'han d'acreditar el compliment dels criteris per ser investigador/a R3 –investigador/a consolidat/ada–, segons el Marc Europeu de la Carrera Investigadora de 2011.
  • Les persones investigadores doctores hauran d'acreditar el compliment dels criteris per ser investigador R2 –investigador/a reconegut/a–, segons el Marc Europeu de la Carrera Investigadora de 2011.
  • El personal en formació doctoral haurà d'acreditar el compliment dels criteris per ser investigador/a R1 -investigador/a inicial-, segons el Marc Europeu de la Carrera Investigadora de 2011. 

Cap personal investigador ni personal de formació doctoral no podrà formar part de més d'un grup interdisciplinari que es presente a la convocatòria d'ajuts, ni per tant participar en més d'una sol·licitud d'aquesta convocatòria. A aquest efecte, l'entitat coordinadora haurà de facilitar declaracions signades per cadascun dels investigadors que formen part de l'agrupació de recerca interdisciplinària declarant l'exclusivitat de la seua participació en el pla de recerca i la seua no participació en cap altre que puga ser presentat a la convocatòria.

En relació amb la vinculació del personal d'investigació amb les entitats beneficiàries caldrà acreditar, com a pas previ a la signatura de la resolució de concessió, la relació funcionarial o laboral mitjançant la presentació del contracte de treball o relació de lloc de treball ocupat.

Forma de presentació de sol·licituds:

Les sol·licituds coordinades per l'UJI es presentaran directament des del Vicerectorat d'Investigació. Per a fer-ho efectiu caldrà que, com a molt tard el 12 de setembre, la persona investigadora responsable envie tota la informació i documentació descrita en l'Annex 3 de la convocatòria (Documentació a presentar en la fase de sol·licitud). A més, caldrà comptar amb algun tipus de document que confirme la voluntat de les diferents entitats implicades en participar, bé siga amb el document d'acord de constitució de l'agrupació de centre i universitats per a la creació de l'agrupació d'investigació interdisciplinar, o un altre document signar pel representant legal de cada institució.

Igualment, cada entitat participant haurà de presentar signades pel seu representant legal les declaracions lligades a les obligacions imposades pel Pla de Recuperació, Transformació   i Resiliència (DNSH, DACI, cessió i tractament de dades).

Suport

Per a qualsevol dubte sobre la convocatòria podeu adreçar-vos a Hugo Cerdà.

Extensió: 7487

E-mail: hcerda@uji.es