Ajudes de la FECYT per al Foment de la Cultura Científica, Tecnològica i de la Innovació 2022

Dades de la Convocatòria

Entitat convocant:
Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia

Nom de l’actuació:
Convocatòria del procediment de concessió d'ajudes per la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia, en règim de concurrència competitiva, per al foment de la cultura científica, tecnològica i de la innovació 2022.

Objectiu:     
Amb el finançament de les actuacions objecte d'aquests ajuts, es persegueixen els objectius següents:
  • Incrementar la cultura científica, tecnològica i innovadora de la societat espanyola.
  • Incrementar la difusió dels resultats d'investigació cientificotècnica i de la innovació finançats amb fons públics.
  • Apropar a la societat temes de rellevància i impacte social a través de la ciència i la tecnologia.
  • Millorar l'educació cientificotècnica de la societat a tots els nivells.
  • Impulsar la participació activa de la societat en activitats de divulgació científica i en la generació de coneixement a través de projectes de ciència ciutadana que involucren els ciutadans en la generació del coneixement esmentat.
  • Col·laborar en la professionalització de la divulgació científica i donar suport a través del treball en xarxa l'establiment de sinergies i aprofitament de recursos dels agents del sistema de divulgació de la I+D+i.

Documentació:

Sessions informatives:

FECYT organitzarà dues sessions informatives, en format de videoconferència, els dies 20 i 21 de desembre de 2022 amb la finalitat de presentar les novetats i les característiques de l'edició de 2022 de la Convocatòria d'ajudes per al foment de la cultura científica tecnològica i de la innovació. En aquestes sessions s'analitzaran aquells aspectes que cal tenir en compte per al correcte disseny i presentació de les propostes i resoldre els dubtes dels assistents. Cal registrar-se prèviament als següents enllaços:

Web: 

La presentació de les sol·licituds es realitzarà conforme a les instruccions i models establerts a l'efecte en el sistema electrònic de participació disponible en l'adreça web de la FECYT www.convocatoria.fecyt.es. A través del sistema s'accedirà a tota la informació corresponent a aquest procés (text de la convocatòria, preguntes freqüents, guia de participació, models de documentació, etc.)

Terminis:

El termini s'iniciarà el 5 de desembre de 2022 i finalitzarà el 24 de gener de 2023, sent aquesta última la data límit per a presentar les sol·licituds a l'OCIT per a la seua tramitació posterior amb garanties.

L'OCIT es responsabilitzarà de recollir la firma del vicerector d'Innovació, Transferència i Divulgació Científica i trametre totes aquelles sol·licituds presentades en l'OCIT en el termini establert.

MOLT IMPORTANT: En pro d'una coordinació institucional de les propostes, totes aquelles persones que tinguen intenció de presentar una sol·licitud a aquesta convocatòria hauran de contactar immediatament amb la persona Responsable de la Unitat de Divulgació Científica i Ciència Ciutadana de l'UJI al correu pc4@uji.es, per tal de comunicar aquesta intenció, tot indicant el títol de l'actuació proposada, un breu resum i la modalitat o línia d'actuació a la qual es presentarà.
 
Actuacions: 
La convocatòria inclou les següents modalitats d'actuació:
  • Projectes de comunicació social de la ciència i la tecnologia
    • Projecte amb període d'execució de fins a 12 mesos.
      • Projectes recurrents
      • Nous projectes
    • Projectes amb període d'execució d'entre 12 i 24 mesos
  • Programa anual d'activitats UCC+I
  • Fires de la ciència
  • Projectes singulars
    • Ciència ciutadana
    • Cultura de la innovació
    • Art, ciència i tecnologia

Característiques comunes: 

Per a la consecució de l'objecte de les ajudes es finançaran parcialment activitats realitzades al territori nacional que tinguen com a fi últim el foment de la cultura científica, tecnològica i de la innovació, considerada aquesta en sentit ampli.
L'activitat objecte d'ajuda es realitzarà dins del període màxim d'execució establert per a cadascuna de les categories, havent d'estar aquest comprès entre l'1 de juliol de 2023 i el 30 de juny de 2025 i iniciar-se al llarg de l'any 2023.
La FECYT subvencionarà com a màxim el 60% del cost total de les actuacions objecte de la sol·licitud presentada amb un límit màxim de 150.000 euros per sol·licitud.
No seran avaluats i quedaran exclosos de qualsevol possible finançament aquells projectes que no s'adeqüen a la categoria o subcategoria en què es presenten. La puntuació mínima exigida per poder beneficiar-se d'un ajut és de 60 punts i s'ha d'obtenir un mínim de 15 punts en els criteris substantius.

Categoria 1: Projectes de comunicació social de la ciència i la tecnologia: 

Aquesta categoria d'actuacions inclou dues modalitats d'accions en funció de la seua durada:

  • Projectes amb període d'execució de fins a 12 mesos: 
    • Projectes recurrents: S'hi inclouen aquelles activitats que se celebren de forma recurrent cada cert temps, ja siga en forma d'edicions successives d'una mateixa activitat, o d'una activitat similar per a la qual s'introdueixen variacions o adaptacions, s'hagen presentat o no amb anterioritat a aquesta convocatòria .
    • Nous projectes: Activitats que es realitzen per primer cop.
  • Projectes amb període d'execució d'entre 12 i 24 mesos: Inclou grans produccions audiovisuals, programes de planetari, i grans exposicions desenvolupades per entitats culturals, artístiques, museus o centres de ciència, que requereixen, per la complexitat de la seua producció, períodes d'execució més amplis, podent estendre's fins a dos anys. Les activitats incloses en aquesta categoria s'han d'associar a un dels objectius següents com a principal, si bé pot tenir com a objectiu secundari un o més dels restants:
    • Augmentar el coneixement i la comprensió de la ciència i la tecnologia
    • Estimular la participació ciutadana en la ciència i la tecnologia
    • Promoure canvis en les actituds o comportaments en qüestions relacionades amb ciència i tecnologia
    • Generar coneixement científic sobre la comunicació social de la ciència.
    • Combatre la desinformació en l'àmbit de la ciència i la tecnologia.

Categoria 2: Programa anual d'activitats UCC+I

Aquesta categoria inclou els programes d'activitats de les Unitats de Cultura Científica i de la Innovació (UCC+I), intermediàries entre els col·lectius investigador i innovador, i els mitjans de comunicació, així com entre els primers i la societat. L'objectiu de les UCC+I és la promoció de la cultura científica, tecnològica i de la innovació de les institucions que les acullen, que es materialitza en activitats de diversa tipologia: comunicació, divulgació, formació, etc. Dins d'aquesta modalitat, només es podrà presentar una única sol·licitud per cada entitat amb personalitat jurídica pròpia, a la qual pertanya o s'adscriga la UCC+I. A més, al programa no es podran incloure activitats que se sol·liciten en una altra categoria de la present convocatòria.

Categoria 3: Fires de Ciència

En aquesta modalitat es finançaran projectes l'objectiu dels quals siga l'organització d'esdeveniments en què els protagonistes són l'alumnat no universitari que, amb l'ajut del professorat o del personal investigador, presenta al públic general, inclòs la resta d'estudiants, els resultats d'un projecte científic de naturalesa experimental tutoritzat pels seus docents.

Categoria 4. Projectes singulars

Els projectes inclosos en aquesta categoria podran tindre una durada de fins a 24 mesos.

  • Ciència Ciutadana: Es finançaran projectes de Ciència Ciutadana entesa com aquelles activitats que involucren la ciutadania en els processos d'investigació científica, la qual cosa fomenta que ciència, agents socials i institucions polítiques puguen establir vincles que permeten impactes més significatius i socialment acceptats. A través de la ciència ciutadana, qualsevol persona, col·lectiu o entitat pot participar en els diferents processos de la investigació científica, des del disseny i conceptualització de la hipòtesi, passant per la recollida de dades i el mapeig voluntari, fins a la interpretació i anàlisi de dades i publicació i difusió dels resultats. La ciència ciutadana és un enfocament del treball científic que es pot utilitzar com a part d'una activitat científica més àmplia.

    S'han de presentar propostes en coordinació amb almenys una universitat o un organisme públic de recerca, a més d'almenys un dels tres actors enumerats a continuació: societat civil organitzada, teixit productiu o empresarial i institucions públiques.
  • Cultura de la Innovació: Se centra en la proposta d'accions que fomenten la cultura de la innovació a Espanya, entesa com a vehicle que contribuisca a la millora de la percepció de la innovació com a instrument clau per a l'increment de la competitivitat industrial, el benestar social i l'ampliació de la base empresarial del país. S'hauran de presentar propostes en col·laboració d'un mínim de 3 entitats o agents pertanyents a diferents eixos del que es coneix com a quàdruple hèlix (administració pública, empreses, societat civil i sector del coneixement) que participen en alguna de les etapes del procés innovador, com ara universitats, centres de recerca bàsica o aplicada, emprenedors de base tecnològica, pimes o indústria.
  • Art, ciència i tecnologia: Per al finançament de projectes que plantegen sinèrgies entre aquests tres àmbits per a la resolució, a través d'un procés de recerca, de les qüestions que ens planteja el món on vivim, presentats en col·laboració d'un mínim de: un agent de l'àmbit de la creació i producció artística nacional actual (artistes, museus, fundacions, etc.) i un altre provinent de la investigació científica nacional (centres de recerca, universitats, etc.).

Aspectes importants:

  • Si l'ajuda és major de 60.000 euros cal pressupostar 1.200 euros del cost de l'informe d'auditoria.
  • El pressupost ha de contemplar la totalitat del cost de l'actuació i no només la part per a la qual es demana subvenció. La subvenció màxima per actuació serà del 60%, i l'altre 40% l'assumeix la Universitat, però s'ha de pressupostar. Es poden incloure despeses de personal pròpia (entre altres partides) per a justificar eixe 40% de co-finançament de l'UJI, però s'ha de pressupostar detallant les persones. En aquest sentit, el personal propi no pot incloure persones el cost laboral de les quals es finança per una altra ajuda (contractats Ramón i Cajal, Juan de la Cierva, predoctorals amb ajut, etc.).
  • L'adquisició i amortització d'inventariable no és una despresa finançable.
  • L'import de subcontractació no podrà ser superior al 50% de l'import de l'activitat finançada.

Forma de presentació de les sol·licituds: 

La sol·licitud ha d'elaborar-se via electrònica.
Un cop finalitzat l'emplenament de la sol·licitud, la persona investigadora principal l'elevarà a definitiva i avisarà d'aquest fet a l'adreça hcerda@uji.es adjuntat sol·licitud i memòria. Tot això s'haurà d'haver fet com a molt tard el 24 de gener de 2023.
L'OCIT s'encarregarà del tràmit de signatura institucional i presentació definitiva en els terminis finals fixats per la FECYT.

Dades de l'entitat:

Nom de l'entitat: Universitat Jaume I de Castelló       Acrònim: UJI
CIF de l'entitat: Q-6250003-H
Nom del representant legal de l'entitatDavid Cabedo Semper
Càrrec: Vicerector d’Innovació, Transferència i Divulgació Científica
Domicili de l'entitat: Avinguda Vicent Sos Baynat, s/n C.P. 12006.
Localitat: Castelló de la Plana
Telèfon de l'entitat: 964387480  E-mail: ocit@uji.es

Manuals i documents d'ajuda:

La FECYT posa a disposició els següents documents per a ajudar a preparar i tramitar les propostes:
Suport

Per a qualsevol dubte sobre la convocatòria podeu adreçar-vos a Hugo Cerdà.
E-mail: hcerda@uji.es