Convocatòria 2021 “Centres d’Excel·lència Severo Ochoa” i “Unitats Maria de Maeztu”

Termini: 21 de febrer de 2022

Dades de la convocatòria

Entitat convocant: Agència Estatal d'Investigació

Nom de l'actuació: Convocatòria de l'any 2021, de tramitació anticipada, per a la concessió de les acreditacions i ajudes públiques de «Centres d'Excel·lència Severo Ochoa» i de «Unitats d'Excel·lència Maria de Maeztu» associades a les acreditacions, i d'ajudes per a altres actuacions d'impacte, dins del Programa Estatal per a Impulsar la Investigació Cientificotècnica i la seua Transferència, en el marc del Pla Estatal d'Investigació Científica i Tècnica i d'Innovació 2021-2023.

Objectiu: L’objecte de la convocatòria és impulsar la qualitat, la rellevància i l’impacte internacional de la investigació realitzada en Espanya i potenciar el enfortiment institucional dels centre i unitats d'excel·lència existents en el nostre país, així com el seu efecte tractor sobre el conjunt del Sistema Espanyol de Ciència, Tecnologia i Innovació.

Això es materialitza mitjançant el reconeixement a aquests centres i unitats, a través d'un procés competitiu basat en estàndards internacionals, que rebran addicionalment finançament per a les actuacions incloses als seus plans estratègics o programes estratègics de recerca de frontera.

També es podrà realitzar mitjançant el finançament d'algunes actuacions d'alt impacte de centres i unitats que, com a resultat de l'esmentat procés competitiu es determine que no reuneixen tots els requisits per obtenir el reconeixement, però que per la qualificació obtinguda se situen a la franja immediatament inferior i propera a la de l'acreditació.

Documentació: 

Web: Des d’ací es pot accedir al lloc web de l'Agència Estatal d'Investigació on es publica la convocatòria, es troben els formularis que cal emplenar i es tramiten les sol·licituds.

Terminis: El termini de presentació de les sol·licituds de participació s’iniciarà el 31 de gener de 2022 i finalitzarà el 21 de febrer de 2022, sent aquesta última la data límit per a presentar les sol·licituds a l’OCIT per a la seua tramitació posterior amb garanties.

L'OCIT es responsabilitzarà de recollir la firma del vicerector i trametre totes aquelles sol·licituds presentades en l'OCIT en el termini establert.

 

Modalitats: S’estableixen tres tipus d’actuacions:

  • Acreditacions i finaçament de Plans estratègics dels centres d’investigació que concorren a “Centres d’Excel·lència Severo Ochoa”.
  • Acreditacions i finançaments de Programes estratègics d’investigació de frontera a executar per les unitats que concorren a “Unitats d’Excel·lència María de Maeztu”
  • El finançament, sense acreditació, de centres i unitats que executen algunes accions d'alt impacte de les compreses en els seus plans estratègics o programes estratègics d'investigació, i que els permeta un millor posicionament en futures convocatòries.

Característiques comunes

El programa compta amb un pressupost de 44 milions d’euros. La quantia individual de cada ajuda serà de fins a 4 milions d’euros en el cas dels “Centres d’Excel·lència Severo Ochoa” i de fins 2 milions d’euros per a les “Unitats d’Excel·lència María de Maeztu”, depenent de la puntuació obtinguda en l'avaluació.

En el cas dels centres i unitats sense acreditació, la quantia individual de cada ajut serà de 400.000,00 euros i de 200.000,00 euros, respectivament.

L’acreditació dels centres i unitats i el finançament dels seus programes estratègics d’investigació serà per 4 anys començant el 2022.

Centres d’Excel·lència Severo Ochoa
S’entén per Centre una organització dedicada a l’execució directa de la investigació, amb personalitat jurídica pròpia o que s’haja creat com a tal d’acord a les normes legals o estatus de l’entitat a la qual pertany, abans del l’1 de gener de 2014.

Els centres han de disposar de personal investigador propi o adscrit, i d’una estructura organitzativa, administrativa, directiva i gerencial pròpia.

Hauran de comptar, almenys, amb 10 investigadors/es garants.

Unitats d’Excel·lència María de Maeztu
S’entén per Unitat una estructura d’investigació, diferenciada i estable en el temps, sense personalitat jurídica pròpia, que compte amb el reconeixement o aprovació, formal i documentat, dels òrgans de govern de l’entitat sol·licitant i, quan siga procedent, haver estat creada per l’organisme competent, d’acord amb les normes legals o estatus de l’esmentada entitat des de, almenys, l’1 de gener de 2017;

La Unitat ha de disposar d’una trajectòria, infraestructura i recursos d’investigació compartits i de personal investigador, propi o adscrit. Al menys el 80% d’eixe personal investigador de la unitat haurà de ser personal propi de l’entitat sol·licitant.

Hauran de comptar amb, almenys, 6 investigadors/es garants.

Novetats

ELEGIBILITAT DIRECTOR CIENTÍFIC/GARANTS/SUPLENTS

  • S'elimina per a tots els investigadors (DC, IG i IS) el requisit de tenir publicacions científiques durant el període de referència amb un impacte normalitzat igual o superior a 1,50 respecte al valor mitjà mundial en les àrees d'especialització respectives.
  • S'elimina per a tots els investigadors (DC, IG i IS) el requisit d'haver estat el Premi Nacional de Recerca o investigador/a responsable d'un projecte rellevant de recerca. En tot cas, i encara que en aquesta convocatòria desapareix com un requisit imprescindible d'elegibilitat, si els investigadors són posseïdors d'aquests mèrits sí que ho hauran d'esmentar bé al CVA (en el cas del DC) bé a la ressenya curricular (IG i IS) donat que són aspectes que es podran tenir en consideració a l'avaluació. No hauran de presentar documentació acreditativa, considerant-se la signatura de l'RL dóna veracitat al fet ressenyat.

ELEGIBILITAT CENTRES/UNITATS

  • S'elimina el requisit de producció científica (Q1) del centre o unitat sol·licitant.
  • En cas de sol·licitants a l'àmbit científic de Ciències Socials i Humanitats, s'elimina la relació d'aportacions rellevants amb impacte internacional.
  • En el cas dels sol·licitants a unitat de l'àmbit científic de Ciències de la Vida o de l'àmbit científic de Ciències Matemàtiques, Físiques, Químiques i Enginyeries s'elimina l'obligació d'introduir a l'aplicació de sol·licitud el registre complet de tots els/les investigadors/ es doctors adscrits atès que ja no és necessari per revisar el càlcul de Q1.
  • Els centres o unitats que hagin obtingut una qualificació final inferior a 80,0 punts a la convocatòria CEX2020 no es podran presentar en aquesta convocatòria CEX2021.

PERÍODES DE REFERÈNCIA

  • S'eliminen els períodes de referència específics per al càlcul d'impacte normalitzat dels/de les investigadors/es i per al càlcul de la producció científica dels centres i unitats deixant-se un únic període de referència.

AVALUACIÓ

  • Se sol·licita a la memòria que aquells centres acreditats el 2017 indiquin els èxits derivats fins a la data per aquesta acreditació, a fi de ser tinguts en compte expressament en l'avaluació.
  • S'elimina l'aportació de documentació relativa a la producció científica (Q1), impacte normalitzat (IN) i per al compliment del requisit d'investigadors (projectes de recerca i/o premi nacional d'investigació).

Manuals i documents d'ajuda
Al lloc web de l’AEI per a aquesta convocatòria podreu trobar tot un seguit d’informació i enllaços d’interès que caldrà que reviseu amb atenció, com ara els següents:

  • Característiques i novetats
  • Presentació de sol·licituds
  • Documentació a presentar pels centres
  • Documentació a presentar per les unitats
Forma de presentació de sol·licituds: Les sol·licituds es presentaran electrònicament a través de l’aplicació de sol·licitud per a Severo Ochoa o per a Maria de Maeztu, a la qual accedirà el director del Centre o de la Unitat.

Un cop finalitzat l'emplenament de la sol·licitud, el director o directora científica l'ha de validar i enviar telemàticament. El document que genera automàticament l'aplicació haurà de ser signat pel director o directora científica i els/les investigadors/es garants, inclosos els / les suplents. El director o la directora científica posarà aquest document, degudament signat, a disposició de l’OCIT, juntament amb la resta de documentació aportada (a excepció dels CVs) fins al 21 de febrer de 2022.

L’OCIT s’encarregarà d’aconseguir la firma del vicerector d’Investigació i Transferència i de fer la tramitació definitiva de la sol·licitud.
 
Persones de contacte:
Hugo Cerdà
hcerda@uji.es
Ext. 7487