Descripció de la invenció

29/11/2021 | OCIT
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

[Dispositiu termoelèctric influenciat per espècies redox]

Personal investigador del Laboratori de Sistemes Tèrmics i Elèctrics (TESLab) de la  Universitat Jaume I  de Castelló ha desenvolupat un dispositiu termoelèctric, format per un material sòlid conductor elèctric i un electròlit (líquid amb ions dissolts), que permet la conversió de manera directa de calor en electricitat en existir una diferència de temperatura entre els extrems del dispositiu amb una eficiència extremadament major als dispositius actuals.


Un bon sistema termoelèctric ha de tindre un coeficient Seebeck alt (voltatge proporcionat per cada grau de diferència de temperatura entre els extrems del material), permetre una bona conducció de l'electricitat (alta conductivitat elèctrica) i tindre una baixa conductivitat tèrmica per a aconseguir la major diferència de temperatura possible en els seus extrems. En els materials sòlids és molt difícil aconseguir aquesta combinació de propietats, ja que totes elles estan interrelacionades. Per exemple, en general, si augmenta el coeficient Seebeck, es produeix una disminució de la conductivitat elèctrica i viceversa. També, si s'augmenta la conductivitat elèctrica, sol augmentar la conductivitat tèrmica. D'altra banda, en dispositius basats en electròlits formats per espècies redox, que permeten agafar i cedir electrons, malgrat tindre valors de coeficient Seebeck majors que els dels materials sòlids, la conducció del corrent elèctric és pitjor.


El nou dispositiu patentat aconsegueix atribuir-li a qualsevol material conductor elèctric l'alt  coeficient Seebeck d'un electròlit sense modificar la conductivitat elèctrica del material conductor; és a dir, la present invenció possibilita descorrelacionar aqueixes dues propietats, i així, poder obtindre amb materials metàl·lics, els millors conductors de l'electricitat, els majors valors del coeficient Seebeck coneguts.