[Nous compostos amb potent activitat anticancerígena]
La tecnologia consisteix en nous compostos que mostren una potent activitat anticancerígena en línies de cèl·lules tumorals de mama i còlon. A més, els potencials fàrmacs han mostrat una baixa toxicitat en línies de cèl·lules no tumorals, la qual cosa pot disminuir de manera espectacular els efectes secundaris durant el tractament de quimioteràpia. Es busquen empreses en el sector farmacèutic a les quals transferir els compostos mitjançant llicència de patent o amb els quals col·laborar en assajos clínics.
En els últims anys, els telòmers i l'enzim que els forma (la telomerasa), han atret de forma creixent l'interès dels principals grups de recerca del món, fins al punt que en 2009 el seu descobriment va ser premiat amb el Nobel de Medicina. Els telòmers són estructures nucleoproteicas situades en els extrems dels cromosomes i la seua missió principal és estabilitzar i protegir als cromosomes impedint la seua degradació quan es copien en el procés de divisió de les cèl·lules.
La telomerasa està desactivada en les cèl·lules somàtiques madures, raó per la qual els telòmers s'escurcen després de cada divisió cel·lular i la cèl·lula mor quan el telòmer aconsegueix una longitud mínima crítica. No obstant açò, en un gran percentatge de càncers la telomerasa està activada, els telòmers de les cèl·lules tumorals mantenen la longitud i aqueixes cèl·lules no moren per senescencia i es tornen immortals.
La comprensió del paper dels telòmers i la telomerasa en el procés de divisió cel·lular està permetent que s'òbriguen vies a noves estratègies terapèutiques en oncologia dirigides a boicotejar els mecanismes dels quals se serveixen les cèl·lules tumorals per a la seua proliferació descontrolada. Una d'elles és la que han desenvolupat investigadors de la Universitat Jaume I de Castellon, del CSIC i de la Universitat de Pavia, que es presenta ací, i que es caracteritza per la unió de lligands a seqüències G-cuadruplexes.
Els G-cuadruplexes (G4) són estructures no canòniques d'ADN o ARN que consisteixen en plegaments espontanis de quatre bris d'ADN o ARN riques en guanines. Aquests plegaments apareixen en els telòmers i en nombrosos promotors gènics. S'ha demostrat que la unió de lligands a aquestes seqüències de G4 pugues, d'una banda, estabilitzar els telòmers i bloquejar la manera d'acció de la telomerasa, podent així funcionar com a fàrmacs anticancerígenos i, d'altra banda, inhibir directament oncogenes específics.
Aquesta ha sigut l'aproximació dels investigadors de CSIC, UJI i UP, que han dissenyat una sèrie de petites molècules o lligands que, en unir-se a G4, causen la inhibició de la maquinària transcripcional i la regulació a la baixa de l'expressió d'una varietat de gens, amb els consegüents efectes inhibidors terapèuticament útils sobre el creixement cel·lular aberrant. Aquests efectes terapèutics són especialment elevats en línies de cèl·lules tumorals de mama i còlon.
Així, els compostos NDI-359 i NDI-504 desenvolupats i patentats per UJI, CSIC i UP han demostrat una alta eficiència per a matar cèl·lules canceroses (IC50= 0.1-0.4 µM). També han mostrat una alta selectivitat cap a les cèl·lules tumorals ja que mostren una baixa toxicitat en cèl·lules no tumorals (HEK-293/MRC5, IC50=0.5-2.0 µM, ≈2-5x menys tòxic).