Tres grups de l’Institut de Materials Avançats i la Unitat de Recerca «Innovative Ceramic Materials for Energetic Applications» del Departament d’Enginyeria Química de la Universitat Jaume I de Castelló han aconseguit prop de mig milió d’euros per a desenvolupar dos projectes en l’àrea de materials avançats, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR) finançat per la Unió Europea-Next Generation EU.
La Generalitat Valenciana havia convocat, a través de la Conselleria d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, aquestes subvencions amb la finalitat de consolidar l’activitat de l’àrea, donar suport al lideratge científic en línies estratègiques i fomentar sinergies entre centres d’investigació, empreses i centres tecnològics per a accelerar la innovació i el desenvolupament tecnològic.
L’estudi «Sinterització en fred amb baixes emissions de CO2 d’electròlits sòlids per a bateries de liti (SintBat)», coordinat per Antonio Barba Juan de la Unitat de Recerca «Innovative Ceramic Materials for Energetic Applications» del Departament d’Enginyeria Química i Germà García Belmonte del grup Electrocatàlisi i Energia de l’INAM, proposa el desenvolupament de nous materials ceràmics per a electròlits sòlids i la seua aplicació en bateries de liti que afavorisquen un descens dràstic en l’emissió de CO2 i un menor consum d’energia (gas natural) per a sinteritzar el material, per tal d'afavorir la transició energètica en el sector industrial i en el cas de Castelló, especialment la del sector ceràmic.
La proposta d’un electròlit sòlid ceràmic sinteritzat a baixa temperatura combina els coneixements de dos camps científics, el processat ceràmic i l’electroquímica de dispositius d’emmagatzematge d’energia. Això permetrà assentar una nova línia d’investigació de materials ceràmics i compòsits sinteritzats a baixa temperatura amb altres prestacions elèctriques, al correlacionar fenòmens electroquímics amb el processat de materials i les variables del procés.
SintBat compta amb el suport de l’Institut de Materials Avançats i del Departament d’Enginyeria Química l’UJI. La transferència dels resultats obtinguts als sectors industrials està garantida gràcies al contacte que mantenen aquests centres amb la indústria ceràmica.
El projecte «Materials funcionals per a la producció i magatzematge eficient d’hidrogen verd (MATforH2)», dirigit per Elena Mas Marzá i Francisco Fabregat Santiago, coordinadors de la secció Electrocatàlisi i Energia de l’INAM, se centra en l’optimització de la producció d’hidrogen verd mitjançant el desenvolupament de (foto)electrocatalitzadors eficients que combinen l’obtenció de H2 amb reaccions rellevants industrialment (oxidació d’aigua, biomassa i residus industrials) i el seu emmagatzematge en forma líquida amb portadors orgànics.
La producció d’hidrogen a partir d’energia renovable és un dels sistemes més prometedors per a la generació de reserves d’energia i reactius clau per a la indústria química. A més, obri una oportunitat clara per a impulsar una economia industrial local i sostenible que podria atraure la indústria química verda cap a zones despoblades, amb els efectes transformadors i revitalitzadors del teixit social que tenen aquest tipus d’activitats.
El propòsit de MATforH2 és el desenvolupament de catalitzadors basats en elements abundants per a la fabricació d’elèctrodes eficients i de materials semiconductors, així com sistemes de magatzematge d’hidrogen basats en la formació d’enllaços químics usant la tecnologia de líquids portadors d’hidrogen (LOHCs) que permetran el seu transport i emmagatzematge de forma segura. L’objectiu final és desenvolupar tecnologies disruptives que contribueixen a fer competitiva la industria dedicada a la producció i gestió de l’hidrogen verd, per tal d'accelerar la imprescindible transició energètica.
En la recerca participa també personal investigador de les seccions de Materials Fotoactius per a l’Energia i Materials Catal·lítics Híbrids de l’INAM-UJI en conjunt un equip amb una àmplia experiència en el desenvolupament de materials (foto)electrocatalítics que compta amb tècniques cromatogràfiques per a l’anàlisi de productes químics i una avalada experiència en la funcionalització de materials per al desenvolupament de catalitzadors eficients en processos d’hidrogenació/deshidrogenació.