L’UJI organitza un congrés internacional multidisciplinari amb la participació del fisicoquímic Arieh Warshel, Premi Nobel de Química

30/11/2022 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

Especialistes en química computacional, física, enginyeria i biotecnologia de tot el món es donen cita els dies 1 i 2 de desembre de 2022 a Villa Elisa durant la 4a Reunió Internacional sobre Tendències en Catàlisi Enzimàtica (TrEnCa) organitzada pel Grup de Química Computacional i l'Institut de Materials Avançats (INAM) de la Universitat Jaume I i coordinada pels investigadors Vicent Moliner i Katarzyna Patrycja Swiderek.

Aquest congrés internacional multidisciplinari, que compta amb la presència del Premi Nobel de Química Arieh Warshel, catedràtic de Química i Bioquímica en la Universitat del Sud de Califòrnia que impartirà la conferència inaugural, abordarà els últims avanços en l'estudi de la catàlisi enzimàtica i les seues aplicacions, que poden anar des del disseny d'enzims artificials per a l'ús com a catalitzadors en la indústria, fins al disseny d'inhibidors enzimàtics.

La primera de les aplicacions té gran importància perquè permetrien dur a terme processos químics en l'àmbit industrial però a baixa temperatura, en condicions suaus del mitjà reactiu i sense productes secundaris, la qual cosa suposa processos no nocius per al medi ambient (seria el cas, per exemple, d'un catalitzador biològic per a la degradació de plàstics en el qual actualment es treballa).

El segon grup d'aplicacions no és menys important perquè pot comportar el disseny de molècules que puguen bloquejar enzims involucrats en processos com ara la rèplica de virus com el COVID o la síntesi de fàrmacs que inhibisquen la rèplica de cèl·lules tumorals.

El fisicoquímic israelià Arieh Warshel ha impartit, durant la seua estada a Castelló aquesta setmana, la conferència inaugural del Programa de Doctorat en Ciències. Amb el títol «Dels estanys dels quibuts als Premis Nobel» el professor ha explicat com va arribar a la recerca i el seu interès per comprendre el poder catalític dels enzims i com va descobrir que la modelització per ordinador el podia ajudar a avançar en l'estudi de les molècules completes. Aquest i altres treballs li van servir per a aconseguir el Nobel de Química en 2013 juntament amb Michael Levitt i Martin Karplus.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions