La Universitat Jaume I de Castelló i la Presidència de la Generalitat Valenciana han signat un conveni de col·laboració per a l’anàlisi i l’impuls de la cultura de l’avaluació de les polítiques públiques. Els professors Xavier Molina Morales, Luis Martínez Cháfer i Jordi Ripollés Piqueras dels departaments d’Administració d’Empreses i Màrqueting i Economia, seran els encarregats de portar a terme les accions vinculades amb l’acord.
L’objectiu del conveni és impulsar investigacions orientades al disseny, l’anàlisi i l’avaluació de les mesures públiques, especialment les previstes en el Pla Reactiva i, particularment, les que són rellevants per a la indústria valenciana intensiva en energia, les vinculades amb les ajudes als actors econòmics i socials més afectats per la crisi energètica, i les mesures d’eficiència i estalvi energètic, i d’acceleració de l’autonomia energètica.
Tot això amb el propòsit d’establir bases per a afavorir la priorització o la reorientació dels recursos públics cap a mesures derivades de la situació d’emergència econòmica i social provocada per l’extraordinària situació de crisi energètica viscuda arran del conflicte bèl·lic entre Rússia i Ucraïna.
Així, mitjançant aquest conveni, la Generalitat destina 30.000 euros a la universitat pública de Castelló per a l’elaboració d’investigacions d’avaluació de projectes per a la recuperació econòmica i social de la Comunitat Valenciana, amb capacitat per a atraure fons europeus en procediments competitius i generar així efectes significatius sobre l’activitat i l’ocupació i altres actuacions de transferència del coneixement.
Actuacions específiques
En concret, per a la consecució de l’objectiu, els investigadors de l’UJI desenvoluparan investigacions per a l’avaluació de polítiques públiques per a la recuperació econòmica i social, vinculades als sectors de gran consum d’energia; la transició energètica; l’esforç en la investigació de noves tecnologies relacionades amb la reducció del consum energètic i l’ampliació del mix energètic.
Així mateix, es realitzaran estudis sobre el disseny, l’anàlisi i l’avaluació de polítiques públiques, principalment en els àmbits temàtics de l’energia on també es preveu l’organització de diverses activitats i accions científiques orientades a l’impuls de la cultura d’avaluació de les polítiques públiques en l’àmbit de la Comunitat Valenciana.
Entre les activitats subvencionades, es troba la formulació de recomanacions i propostes dirigides a millorar els indicadors i els sistemes d’informació relacionats amb el consum energètic i la seua transició i la incorporació de noves tecnologies per a millorar l’eficiència energètica en la indústria, les llars i els serveis públics valencians.
Les investigacions sobre avaluació de projectes per a la recuperació econòmica i social de la Comunitat Valenciana utilitzaran enfocaments teòrics i metodològics d’avaluació de polítiques públiques, com ara la teoria del canvi o l’enfocament del marc lògic, que permeten analitzar l’adequació de les intervencions a les necessitats que les motiven i millorar-ne les possibilitats d’èxit quant a l’elegibilitat per a rebre finançament europeu.
Mitjançant aquesta metodologia es podrà revisar la coherència de tot el procés de planificació, els mecanismes de gestió de la planificació i els resultats i els impactes previstos, i fer propostes de millora per a produir més impacte en el canvi que es pretén, incloent-hi una selecció d’indicadors de seguiment a curt, mitjà i llarg termini, per a mesurar el rendiment i l’impacte de la intervenció seleccionada en l’àmbit social, econòmic i mediambiental.
Per la seua banda, la Generalitat impulsarà les línies d’investigació de l’UJI en matèria d’avaluació de polítiques públiques relacionades amb l’energia i la incorporació de noves tecnologies en els serveis públics i la transició ecològica, a fi d’acréixer-ne la contribució a l’interès públic. També facilitarà l’accés a la informació sobre polítiques públiques de la Generalitat que puga necessitar l’UJI en el desenvolupament de les seues tasques d’investigació sobre avaluació de polítiques públiques en matèria energètica i transició ecològica.
Aquest acord és el resultat d’una iniciativa de Presidència de la Generalitat per a impulsar la cultura de l’avaluació de polítiques públiques a través de la col·laboració amb les universitats públiques valencianes en el desenvolupament d’eines amb què prioritzar o reorientar els recursos públics en la recuperació econòmica i social de la Comunitat Valenciana.