Arranca a Grècia el projecte Mednight amb la presentació de les activitats de ciència per a aquest estiu en diferents ciutats del Mediterrani

26/05/2021 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

Universitats, centres d'investigació i agències de ciència i tecnologia de Grècia, Xipre, la Comunitat Valenciana i la Regió de Múrcia es reuneixen a l'illa grega de Lemnos per a presentar les activitats de la Nit Mediterrània de les Investigadores (MEDNIGHT), que comencen aquest estiu en diferents ciutats de la conca mediterrània.

La reunió per al llançament internacional del projecte MEDNIGHT tindrà lloc els dies 3 i 4 de juny a l'illa grega de Lemnos, i està coordinada per SciCo Grècia i el Departament de Ciències dels Aliments i Nutrició de la Universitat de l'Egeu, amb el suport de la Municipalitat de Lemnos.

Objectiu de les activitats: impulsar la ciència mediterrània

Totes les activitats presentades tenen un objectiu comú: promoure i posar en valor la Ciència Mediterrània, destacant especialment el treball  desenvolupat per dones investigadores.

MEDNIGHT 2021 ha identificat vuit àrees temàtiques que cobreixen els camps més desafiadors per als països de la conca mediterrània i en els quals científiques i científics tenen un paper indispensable: Geologia i biodiversitat, Mar i contaminació, Clima i energies netes, Dieta i nutrició, Vida i salut, Història i patrimoni, Dones científiques pioneres i Futur.

Activitats de ciència mediterrània per a tots els públics

SciCo Grècia presentarà a Lemnos la seua acció Mind the Lab: Ciència de guerrilla, un innovador enfocament de divulgació amb la finalitat d'arribar a un públic allunyat habitualment de l'àmbit científic. SciCo organitzarà activitats de Mind the Lab a l'illa de Lemnos durant l'esdeveniment de llançament, i es dirigirà als ciutadans, turistes i altres transeünts en llocs cèntrics a través d'experiments científics. Els «activistes de la Ciència» actuaran també al llarg de l'estiu en platges, quiosquets, estacions de tren, ports i parcs.

La Fundació Sèneca-Agencia de Ciència i Tecnologia de la Regió de Múrcia donarà a conèixer la seua exposició de més de 25 panells sobre la carrera científica d'investigadores actuals i en actiu de països de la conca mediterrània. Els països inclosos seran: Albània, Algèria, Bòsnia, Xipre, Croàcia, Egipte, Eslovènia, Espanya, França, Grècia, Israel, Itàlia, Jordània, Líban, Líbia, Malta, el Marroc, Montenegro, Sèrbia, Síria, Tunísia i Turquia.   

La Universitat Politècnica de Cartagena detallarà la seua proposta EU CORNERS. Es tracta d'una acció presencial i en línia a través de la qual es donaran a conèixer les línies de les polítiques de la Unió Europea en matèria de Ciència i Educació. L'objectiu és informar el públic de l'ús pràctic dels fons europeus i els avantatges de fer equip amb Europa. Els EU CORNER també acolliran activitats lúdiques dirigides al públic. A més, la UPCT organitzarà el mes de setembre un gran esdeveniment de divulgació científica coincidint amb les Festes de Cartaginesos i Romans.

La Fundació FISABIO llançarà el Green Challenge, un concurs de vídeos l'objectiu dels quals és posar en contacte científiques i científics amb joves estudiants. Investigadors i investigadores del Mediterrani proposaran quatre reptes a l'alumnat d'ESO, Batxillerat i FP. Cada repte es farà públic a través d'un vídeo en les xarxes socials i pàgina web de la MedNight i estarà relacionat amb un dels àmbits del Green Deal: Geologia i biodiversitat; Mar i pol·lució; Clima i energies netes, Vida i salut. L'alumnat que vulga participar en l'activitat, individualment o col·lectivament, haurà de donar resposta a un dels reptes mitjançant un vídeo d'una duració màxima de 2 minuts i publicar-lo en Instagram. Hi haurà un vídeo guanyador per cadascuna de les àrees temàtiques.

MUDIC, el Museu Didàctic i Interactiu de Ciències de la Vega Baixa del Segura de la Comunitat Valenciana, presentarà la seua activitat Tales of the MEDNIGHT (Els contes de la MEDNIGHT). Es tracta d'un concurs dirigit a investigadors i investigadores, convidant-los a escriure contes i relats relacionats amb la ciència mediterrània. Durant la MEDNIGHT, els contes seran llegits a xiquets i xiquetes, i també a persones refugiades en hospitals, en residències d'ancians i en centres d'immigració. A més, organitzarà diferents activitats per a promoure les vocacions científiques a Oriola i Elx.

La Universitat de València presentarà la seua proposta de taller de comunicació científica. El seu objectiu és formar el personal investigador perquè aprenga a divulgar la ciència i es familiaritze amb les bones pràctiques en la comunicació científica. El taller està dirigit, principalment, a les persones que s'inicien en la carrera investigadora, però també podrà participar-hi qualsevol persona interessada en la comunicació científica.

Totes aquestes activitats arranquen el mes de juny i prometen un estiu en el qual la ciència lúdica, participativa i per a tots els públics estarà present en diferents localitats de l'arc mediterrani.

El dia Mednight

El Projecte MEDNIGHT conclourà el 24 de setembre en una jornada que integrarà més de 500 activitats simultànies en diferents ciutats del Mediterrani, coincidint amb la Nit Europea de la Investigació (European Researchers' Night) en altres 370 localitats europees.

Serà la fi de festa que la Ciència mereix. Entre altres esdeveniments, la Universitat de Múrcia organitzarà al voltant de 50 tallers pels carrers de Múrcia i la seua seu principal, el Campus de la Mercè, amb el patrimoni mediterrani com a protagonista. Hi haurà diverses mostres de ciència, experiments, cites curtes amb científics, jocs interactius, trivial, concursos, exposicions, etc.

L'Antic Llit de Riu Túria a València es convertirà en l'«Encreuament de la MEDNIGHT», on convergiran diferents activitats i espectacles oberts al públic de totes les edats coordinats pels socis INCLIVA, FISABIO, la Universitat de València i el CSIC

La Universitat Jaume I desenvoluparà el seu esdeveniment principal als jardins del seu campus a Castelló de la Plana, on es realitzaran diversos tallers i experiments. A més, entre altres activitats, organitzarà un joc tipus gimcana i xarrades d'investigadores sobre el seu treball en diferents àrees científiques.

La Universitat d'Alacant oferirà diverses conferències, experiments, tallers i jocs online a estudiants de primària i secundària que abastaran totes les àrees de coneixement. A més, per a públic adult, oferirà una ruta geològica que recorrerà els punts més atractius de la ciutat d'Alacant per a posar en valor el patrimoni de la ciutat des d'una perspectiva científica i divulgativa.

També el 24 de setembre la plataforma digital de televisió MEDNIGHT TV, coordinada per Scico Cyprus, retransmetrà les activitats i xarrades de tots els països i llocs participants de la MEDNIGHT.  Més de 500 esdeveniments de ciència mediterrània es compartiran en la plataforma web i formaran una biblioteca audiovisual amb l'aportació d'investigadors i investigadores dels diferents països. Tota la informació de les activitats s'anirà actualitzant en la pàgina web www.mednight.eu.

La Fundació per a la Investigació de l'Hospital Clínic de la Comunitat Valenciana INCLIVA, partner de MEDNIGHT, s'encarrega de la gestió de la seguretat dels esdeveniments, indispensable quan la COVID-19 encara està present. 

MEDNIGHT se celebra en el marc de la Nit Europea de les Investigadores (European Researchers' Night), un projecte de divulgació científica promogut i finançat per la Comissió Europea com a part de les accions Marie Sklodowska-Curie (acord de subvenció núm. 101036107) del programa Horitzó 2020. 

Material gràfic per a premsa ací

Més informació

Contacte

Correu: Media@mednight.eu

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions