La Universitat Jaume I ha celebrat la sisena edició de la jornada «Estudia i investiga a l'UJI» amb una trobada en línia que ha comptat amb la participació tant l'estudiantat com del professorat que forma part d’aquesta iniciativa, creada per a proporcionar una formació en investigació a l'estudiantat «més brillant» i amb els millors expedients acadèmics.
En la present edició s'han presentat 23 treballs per part de 24 estudiants de diferents graus universitaris: Psicologia, Medicina, Educació Primària, Història i Patrimoni, Educació Infantil, Finances i Comptabilitat, Doble Grau en Administració d’Empreses i Dret, Matemàtica Computacional, Enginyeria Elèctrica, Química i Enginyeria Química, vinculats a 20 grups d’investigació universitaris.
La vicerectora d'Estudiantat i Compromís Social, Inmaculada Rodríguez Moya, ha donat la benvinguda i ha agraït a l’alumnat i al professorat participant el treball que han desenvolupat durant l’últim any en unes circumstàncies prou complicades. La vicerectora ha indicat que el programa «permet explorar la vocació científica amb el contacte amb els grups d’investigació i animar-los a continuar en aquesta professió que és tan important per a la societat». A més, ha continuat la vicerectora, «materialitza una de les funcions institucionals de la universitat, com és la de ser un motor transformador social, econòmic i cultural, mitjançant la producció i transmissió crítica del coneixement».
Després de la inauguració ha pres la paraula Laura Martínez Peris, tècnica de la Càtedra INCREA d’Innovació, Creativitat i Aprenentatge. En la seua xarrada «Investiga i emprèn», Martínez ha explicat els diferents programes amb què compta la universitat pública de Castelló per a desenvolupar i posar en pràctica alguna idea innovadora. Les iniciatives gratuïtes de la Càtedra INCREA permeten a l’estudiantat realitzar una formació progressiva en aquest camp i fins i tot portar a terme els projectes, ja que alguns d’aquests inclouen tutorització i assessoria.
A continuació, Carla Juan Alfaro, guanyadora de l’edició 2019-2020 del programa UJI Emprèn OnSocial amb el projecte CONECTA-T (una xarxa social per a persones amb una malaltia mental) ha explicat que la seua experiència amb les diferents iniciatives de la Càtedra INCREA ha sigut molt positiva «perquè he aprés nous aspectes que em serviran molt per al desenvolupament professional». El seu projecte, del qual estan ultimant el prototip, serà provat en les pròximes setmanes en els centres de salut mental i els permetrà incorporar-se també a Espaitec.
Per a acabar les jornades, Inmaculada Usó, tècnica de la Unitat de Suport Educatiu encarregada del programa, ha enumerat els autors i autores dels treballs presentats a les jornades i n'ha destacat la qualitat, així com «l’esforç que ha suposat en aquest complicat any preparar un resum científic de les tasques realitzades als diferents grups d’investigació». Per això, Usó ha agraït tant a l’estudiantat com al professorat investigador tutor el treball realitzat.
L’estudiantat que rebrà un diploma participatiu de la jornada és el següent:
- María Garcinuño Garrosa, Agustín López Riera, Borja Navarro León, Diana Elena Stroe i Carla Tomás Portalés de la Facultat de Ciències de la Salut.
- María de Marcos Martí, Mariola García Salvador, Sara Meliá Meseguer, Paula Miralles Ramos, Sara Sales Parejo, Eva Santafé Pejó, Ana Vázquez Navarro, Daniel Vilar Guillén i Fernando Miralles Benítez per la Facultat de Ciències Humanes i Socials.
- Jordi Moliner Clemente i Vicente R. Solaz Villarroig per la Facultat de Ciències Jurídiques i Econòmiques.
- Xavier Anadón García-Arquimbau, Laura Escudero Oliber, Ferrán Galante Causanilles, María Mata Pesquera, Neus Monfort Dols, Leïla Alexa Othman Bentría, Juan Pons González i Cosmin Mihai Udroiu per l’Escola Superior de Tecnologia i Ciències Experimentals.