L’Institut de Materials Avançats (INAM) de la Universitat Jaume I es consolida com a centre d'investigació de referència després d'aconseguir nous projectes per valor d’1,75 milions d’euros

03/07/2020 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

L’Institut de Materials Avançats (INAM) de la Universitat Jaume I de Castelló ha obtingut 1,75 milions d’euros en projectes competitius de la Generalitat Valenciana i del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, que sumats als projectes europeus que es troben en fase d’execució, consoliden aquesta estructura d’investigació i transferència com a referència en la recerca de materials avançats, tant en l’àmbit científic com en l’aplicació i el retorn de la inversió a la societat, amb noves idees que transformen el model productiu de la societat valenciana mitjançant un major coneixement i tecnologies capdavanteres amb impacte en el mercat global.

L’informe final del Comitè Internacional Assessor de l’Institut de Materials Avançats de l’UJI, format pels professors James Durrant, Laura Lechuga, Miquel A. Pericàs, Elizabeth von Hauff, Thuc-Quyen Nguyen i Luis Oro, que es va reunir presencialment abans del confinament i després per videoconferència amb el director del centre, Juan Bisquert, i el personal investigador, ha dictaminat que des de la seua creació en 2015 «l’INAM ha aconseguit un grau molt alt de desenvolupament de les línies d’investigació i propostes científiques en els camps de materials avançats, energia, optoelectrònica i catàlisi».

En opinió del seu director Juan Bisquert, l’informe del comitè internacional confirma que «el treball realitzat en els cinc primers anys pel personal investigador ha servit per a progressar en la consecució de l’objectiu d’assolir un centre de recerca amb projecció internacional sobre la comprensió i creació de materials». L’obtenció d'1,75 milions d’euros per a nous projectes servirà, segons el seu responsable, «per a impulsar l’expansió d’àrees de recerca i la consolidació de línies d’investigació, amb el propòsit de continuar aportant coneixement científic i aplicacions avançades per a un futur millor».

PROJECTES ACONSEGUITS

En l’àmbit autonòmic, destaca la consecució d’importants projectes d’infraestructura i de transferència de coneixement al sistema productiu. La Generalitat Valenciana ha concedit en la convocatòria IDIFEDER 2020/2021 el projecte «Recobriments funcionals per a aplicacions tecnològiques» per 898.529 euros a un equip de l’INAM dirigit per Juan Bisquert en cooperació amb l’Institut de Tecnologia Cerámica Agustín Escardino. La convocatòria d’infraestructures i equipament d’R+D+i està cofinançada per la UE a través del programa operatiu del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) Comunitat Valenciana 2014-2020 i l’l’UJI aporta el 10% del total amb fons propis.

La proposta estableix diverses tècniques de preparació i caracterització de recobriments funcionals que permeten el dipòsit d'un ampli rang de materials en un variat tipus de substrats, des de tècniques més simples com spin coating a tècniques més sofisticades i més properes a l'aplicació industrial com la impressió per jetting, direct ink writing, passant per l'evaporació i el sputtering. Aquesta combinació de tècniques permetrà el desenvolupament de sistemes multicapa amb estructura 3D per a la fabricació de dispositius optoelectrònics, biològics, materials moleculars o catalítics, etc., aplicables a substrats de gran àrea i flexibles. L’equip investigador disposarà també d'equipament avançat per a caracteritzar les estructures i superfícies funcionalitzades que es desenvolupen, amb mètodes in situ com la microscòpia òptica d'alta resolució.

Aquesta nova instrumentació consolida l’orientació de l’INAM cap a una combinació d’activitats de recerca d’impacte global i transferència de coneixement a l’entorn més proper que es reforcen amb la renovació del projecte «Unitat Científica d'Innovació Empresarial UCIE-INAM», finançat amb 250.000 euros per l’Agència Valenciana d’Innovació (AVI). L’objetiu de la unitat, formada per un equip de personal investigador dirigit per Juan Bisquert, és convertir el coneixement generat en les investigacions de l’institut en innovacions aprofitables pel sector empresarial, al mateix temps que es despleguen accions per afavorir la transferència efectiva, la col·laboració en projectes d'R+D+I, l’intercanvi de personal i altres formes de gestió del coneixement generat. Els resultats es presentaran en una jornada i en els canals habituals de comunicació de l’institut.

Per últim, la Conselleria d’Innovació, Ciència, Universitat i Societat digital ha concedit una beca del programa Santiago Grisolía a l’investigador Eduardo Peris, amb l’objectiu de formar personal qualificat per a tasques d’R+D entre titulats universitaris d’universitats no espanyoles. El programa de formació de tres anys contempla l’estudi dels complexos de coordinació supramoleculars per al reconeixement selectiu de substrats orgànics i per a la preparació de nous catalitzadors supramoleculars homogenis.

En la convocatòria nacional de projectes d’investigació del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, l’Institut de Materials Avançats ha aconseguit dos projectes amb un finançament de prop de mig milió d’euros per a tres anys: «Perovskitas híbridas estables para el control de dimensionalidad e interfaces», dirigit per Juan Bisquert i Germà García Belmonte (PID2019-107348GB-100) amb un pressupost de 254.000 euros, i «Nuevas perovskitas de haluro obtenidas mediante la estabilización de la fase perovskita a través de la energía superficial para dispositivos optoelectrónicos avanzados», dirigit per Iván Mora Seró i Beatriz Julián López (PID2019-107314RB-100) amb un pressupost total  de 242.000 euros.

Els dos projectes estan centrats en aspectes diferents de cèl·lules solars híbrides de perovskita, que és un camp d’investigació molt prometedor en el desenvolupament d’una nova tecnologia fotovoltaica, i un tema central d’interès en el camp dels semiconductors i ciències de materials. Les propietats destacades de les perovskites híbrides permeten la producció d’energia solar a gran escala en cèl·lules fotovoltaiques i, a més, aprofitant les característiques ideals de conversió de llum a energia i transport de càrrega versàtil, es poden realitzar altres disposicions importants com a sensors de llum, transductors fotoelectrocatalítics per a la generació de combustibles a partir de la llum solar i memòries electròniques.

El projecte «Perovskites híbrides estables» aplicarà eines de síntesi, creació de dispositius i caracterització avançada per a proporcionar un coneixement molt necessari de la interacció entre la composició fonamental, la combinació de morfologies i el transport de càrregues elèctriques per a millorar funcionalitats específiques i obtindre estabilitats acceptables en el medi ambient en perovskites híbrides, que són elements claus per a la seua aplicació pràctica. El projecte «Noves perovskites d’halur» pretén impulsar un avanç en la manipulació de l’estructura cristal·lina de la perovskita mitjançant el control de l’energia superficial utilitzant dos enfocaments originals: el creixement de nanopartícules i un nou mètode que permeta afegir punts quàntics incrustats.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions