L’UJI se suma a la commemoració del Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència S'ha presentat el Projecte de Cultura Científica i Ciència Ciutadana

13/02/2019 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir
  •  dia-dona-ciencia Dia_Inter_Dona_i_Ciencia_DLL109_in

    FOTO: Damián LLorens

La Universitat Jaume I ha commemorat el Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència amb diverses activitats que han començat amb la presentació del Projecte de Cultura Científica i Ciència Ciutadana que té com a principal objectiu «coordinar les activitats de divulgació que es realitzen des del centre universitari i, al mateix temps, animar la ciutadania a participar en la creació de la ciència», ha comentat la rectora Eva Alcón.

El responsable de la iniciativa, el professor Lluís Martínez, ha explicat que el nou projecte contempla quatre eixos bàsics: divulgació, comunicació i difusió de la recerca, formació del personal i foment de la ciència ciutadana. Per això, ha comentat, «es necessita la complicitat de tots els actors implicats, com els centres, els grups d’investigació o el personal investigador i, fins i tot, d’aquells que encara no ho saben». Martínez ha comentat les últimes dades de l’enquesta de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia sobre la valoració ciutadana de la ciència i «encara que l’interès no és majoritari i es considera la ciència com un tema llunyà, la societat reclama un paper protagonista i també convertir-se en autora».

Per la seua banda, la rectora ha deixat constància, amb les xifres de participació per sexes en la ciència, que les dones n'estan excloses, «però això també afecta la societat –ha dit– perquè es renuncia a part del talent». Alcón considera necessària una redistribució dels rols entre homes i dones i, a pesar de les dades, és optimista de cara al futur «perquè ja està en l’agenda». La màxima autoritat acadèmica ha animat a treballar perquè les xiquetes perden la por a la ciència, ja que «és possible ser dona i científica, per a aconseguir una societat més equilibrada, més justa i més igualitària».

En acabar la presentació, la rectora i les investigadores s’han fet una foto de grup a l’Àgora universitària per a commemorar aquest dia.

BIAIXOS DE GÈNERE EN LA INVESTIGACIÓ

La jornada ha continuat amb la conferència «Biaixos i innovació de gènere en la investigació i atenció sanitària», a càrrec de la catedràtica de Medicina Preventiva i Salut Pública de la Universitat d’Alacant, María Teresa Ruiz Cantero, qui ha fet un recorregut per alguns dels aspectes que fan palesos els biaixos que hi ha en la investigació i la pràctica mèdica.

La professora ha recomanat als joves investigadors i investigadores que realitzen una revisió bibliogràfica per a detectar els possibles biaixos en la recerca del seu camp d’estudi, per a veure com incorporar la perspectiva de gènere en les seues investigacions. En la seua especialitat, la mèdica, per exemple, caldria revisar l’estratificació per sexes, la validació de les escales o el disseny dels protocols.

La investigadora de l'Institut Universitari d'Investigació d’Estudis de Gènere de la UA ha explicat amb exemples com les diferències a l’hora de diagnosticar o tractar una mateixa simptomatologia en homes i dones poden augmentar la mortalitat o morbiditat en el sexe femení. És el cas, per exemple, dels infarts, on els símptomes entre dones i homes són prou diferents i altres malalties perquè, en resum, «l’anatomia, patologia i fisiologia de les dones i els homes és diferent». Els biaixos s’estendrien també a la investigació, en concret, als assajos clínics i al tractament, derivat principalment de les diferències en el diagnòstic.

María Teresa Ruiz ha animat l’estudiantat i el personal investigador a introduir la perspectiva de gènere en les seues investigacions i també a fer ciència sobre aquestes diferències, i ha proposat elegir alguna de les perspectives que planteja la filòsofa i pensadora feminista Rosi Braidotti i que són: realitzar estudis basats en valors normatius (identitat social de gènere); sobre principis organitzadors de l’estructura social (posició social de les dones i els homes) o sobre els components de la identitat personal (identitat individual de gènere).

Les activitats d’aquesta commemoració han continuat a l’UJI amb una taula redona sobre les dones investigadores i investigació amb perspectiva de gènere a l’UJI, moderada per Dora Sales, de l’Institut Universitari d’Estudis Feministes i de Gènere Purificación Escribano, amb la participació dels joves investigadors Pilar Chulià (FCJE); Naiara Martínez (FCS) i  Antonio López (FCHS); María José Ruá, investigadora en l’ESTCE; Irene Epifanio, professora d’Estadística i Investigació Operativa i Ana Felis, responsable d’R+D d’Al-Farben, S.A.

També s'ha realitzat la presentació del curs de doctorat «Investigació i Perspectiva de Gènere», a càrrec de Mercedes Alcañiz, directora de la Unitat d’Igualtat de l’UJI. Durant la vesprada les participants de Technovation han fet una visita a les empreses Cuatroochenta i Hackerspace en el Parc Científic, Tecnològic i Empresarial de l’UJI (Espaitec).

Fotografies

Vídeo de la conferència de Maria Teresa Ruiz

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions