L’UJI augmenta un 38% la captació de fons europeus del Programa Horitzó 2020

15/10/2019 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

El personal investigador de la Universitat Jaume I ha enfortit la projecció internacional de la seua recerca en superar el límit dels 10 milions d’euros en captació de fons del Programa Horitzó 2020 de la Unió Europea. D’aquesta manera, en les convocatòries adjudicades fins avui, l’UJI ha augmentat en un 38% la subvenció obtinguda en l’anterior setè Programa Marc (7PM), confirmant l’impuls proporcionat des de la nova Oficina de Projectes Europeus i Internacionals.

En els darrers tres mesos, la Universitat Jaume I ha resultat beneficiària d’un total de 2,8 milions d’euros en les convocatòries del Programa Horitzó 2020. Amb aquesta dotació es desplegaran vuit nous projectes d’investigació que abordaran l’estudi de materials avançats per a la millora dels equips de raigs X emprats en el diagnòstic clínic, la fabricació de panells solars fotovoltaics sobre substrats flexibles i la reducció de l’impacte ambiental d’alguns processos industrials. La problemàtica de les plagues emergents en cultius agrícoles centrarà l’atenció d’altre dels projectes.

En l’àmbit de la salut, la recerca se centrarà en diferents intervencions adreçades a la millora del benestar laboral dels treballadors i treballadores d’entitats de l’administració pública i el sector empresarial, així com en els entorns de realitat virtual per a la seua aplicació en psicologia clínica i de la salut. També s’avançarà en el disseny d’un sistema de governança ètica per fer front als grans reptes socials actuals a través d'una recerca i innovació èticament acceptable, socialment desitjable i sostenible i s’incidirà en alguns dels aspectes de l’agenda digital europea.

Aquests fons s’afegeixen als 7,4 milions d’euros obtinguts des de la posada en marxa del vuitè Programa Marc de recerca i innovació de la Unió Europea en 2014 i entre les quals destaquen l’ajuda del Consell Europeu de Recerca que desplega l’investigador Ivan Mora en l’Institut de Materials Avançats i dos programes europeus de formació de personal investigador dirigits pel professor Joaquín Huerta de l’Institut de Noves Tecnologies de la Imatge i que es desenvolupen a l’Escola de Doctorat de la Universitat Jaume I.

La consolidació durant el curs 2018-2019 de l’Oficina de Projectes Europeus i Internacionals de l’UJI, coordinada per Cristina Villarroya, en el suport i assistència al personal investigador durant la preparació i negociació de les propostes, la signatura dels contractes i el seguiment dels projectes ha sigut clau per obtenir aquests resultats. La consolidació ha estat possible, en part, pel disseny d’una estratègia en què es contempla l’acció coordinada amb la Fundació Universitat-Empresa, a través d’EuroFUE, amb un suport integral al personal investigador en tot el cicle de vida dels projectes.

El finançament del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, a través d’Europa Xarxes i Gestors - Europa Centres Tecnològics, i de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública de la Generalitat Valenciana amb la convocatòria d’ajudes destinades a finançar accions dirigides a impulsar i gestionar la participació en els programes d’investigació internacionals en matèria de biomedicina, sanitat i salut pública per a l’exercici 2019 també ha afavorit la consecució d’aquesta fita.

Per al període 2014-2020, la Unió Europea concentra la major part de les seues activitats de recerca i innovació en el vuitè programa marc, que es denomina Horitzó 2020 (H2020). Aquest programa centra l’atenció en tres pilars amb què contribueix a abordar els principals reptes socials a Europa (salut, alimentació i agricultura incloent les ciències del mar, energia, transport, clima i matèries primeres, societats inclusives i seguretat), a promoure el lideratge industrial i a reforçar l'excel·lència de la seua base científica.

La participació en el Programa Marc es basa en competir amb els millors i en la majoria de les vegades amb activitats en consorci (grups de recerca, empreses i personal investigador), amb les excepcions de les ajudes més emblemàtiques del Consell Europeu de Recerca (ERC) que subvencionen als investigadors i investigadores europeus del més alt nivell.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions