L'Agència Valenciana de la Innovació ha valorat la recerca de l'institut en materials avançats per a energies lliures de carboni per la seua aplicació en els sectors productius
L'Institut Universitari de Materials Avançats (INAM) de la Universitat Jaume I és el primer centre de la Universitat Jaume I reconegut com a Unitat Científica d'Innovació Empresarial per la Generalitat Valenciana. L'Agència Valenciana de la Innovació (AVI) ha designat, aquest mes de gener, l'activitat científica de l’INAM per la seua vocació per a desenvolupar recerques que puguen ser aplicades al sector productiu, i també per atendre les necessitats detectades pels instituts tecnològics i el teixit empresarial.
El director de l'institut, Juan Bisquert, catedràtic de Física Aplicada, assevera que una de les missions bàsiques és «crear un centre competitiu globalment en recerca d'excel·lència internacional, en àrees innovadores com les energies renovables o la descontaminació, amb un compromís per la sostenibilitat, i sempre tenint en compte que la nostra creació científica ha d'incorporar-se al sistema productiu per a afavorir millores de la societat».
INTERACCIÓ AMB L'EMPRESARIAT
Bisquert destaca la importància de contribuir coordinadament des de diversos sectors per a aconseguir una economia basada en el coneixement i no només en serveis. L'elecció de l’INAM com a Unitat Científica d'Innovació Empresarial per part de l’AVI «facilitarà la interacció amb empresaris i proporciona l'oportunitat d'enfocar decididament la nostra recerca aplicada a realitzacions concretes en el sistema productiu».
El INAM està integrat per nou unitats de recerca liderades per investigadores i investigadors experimentats, que realitzen estudis sobre la comprensió, creació i aplicació de materials. A més, pròximament l'equip s'estendrà amb el grup dirigit per Víctor Sans, un eminent jove investigador consolidat a Anglaterra que s'incorpora a l'UJI gràcies al programa de retorn de talent GenT de la Generalitat Valenciana.
Les activitats de l’INAM se centren en la comprensió física i química de les propietats i operacions avançades dels materials, des de molècules i interfícies fins a compostos de gran escala, connectant matèria i llum, per a crear nous coneixements que cobrisquen la bretxa entre els materials i els dispositius útils.
PRODUCCIÓ CIENTÍFICA D'ALT NIVELL
La rellevància de l’INAM, creat al maig de 2015, també es reflecteix en els assoliments dels seus investigadors. Iván Mora Seró ha sigut el primer investigador de l'UJI a obtenir, en 2017, una ajuda Consolidator Grant del Consell Europeu de Recerca (ERC). El seu projecte, No Limit, va aconseguir un finançament de dos milions d'euros per a produir cèl·lules solars utilitzant versions nanomètriques en configuració de punt quàntic de les perovskites híbrides.
A més, actualment Juan Bisquert, Iván Mora Seró, Francisco Fabregat Santiago i Germà García Belmonte es troben entre els científics espanyols altament citats, segons el rànquing internacional Highly Cited Researchers publicat cada any per la companyia nord-americana Clarivate Analytics. Cal destacar el fet sense precedents que un centre de recerca jove amb una plantilla d'unes cinquanta persones aconseguisca una xifra de quatre científics destacats en aquesta llista, un número major que el de grans universitats espanyoles. Segons el director del centre, «no només és un gran al·licient per a continuar treballant, ja que implica reconeixement i la capacitat d'aconseguir finançament complementari, sinó que demostra que la producció científica d'alt nivell requereix estructures àmplies, coordinades i amb objectius ben establerts».
EL POTENCIAL DE LES PEROVSKITES HÍBRIDES
Gran part d'aquest prestigi s'ha obtingut investigant amb èxit materials per a aplicacions d'energia solar en els últims deu anys. En particular, una classe de materials emergents denominats «perovskites híbrides» dominen actualment l'escena internacional. Aquests materials emergents permeten la síntesi a baixa temperatura de pel·lícules amb excel·lents propietats semiconductores i òptiques. Per tant, són candidats per a una excel·lent conversió d'energia solar, a un cost molt baix, amb aplicacions versàtils com una gran diversitat de colors, poc pes i flexibilitat. La recerca de l’INAM s'ha compromès fermament amb la comprensió del mecanisme fonamental que fa funcionar tan eficientment les perovskites i la seua recerca en aquest camp ha tingut un impacte important en la comunitat amb un gran nombre de cites i documents d'alt impacte.
CANVI CLIMÀTIC I REDUCCIÓ DE CO2
Un altre repte central on l’INAM enfoca les seues recerques en relació amb les energies netes i el medi ambient és la cerca de mitjans efectius per a reduir la presència de CO2 en l'atmosfera amb la finalitat de mitigar els efectes de l'escalfament global. En aquesta línia, l’INAM compta amb el lideratge del químic Eduardo Peris per a desenvolupar compostos catalítics que permetran la transformació del diòxid de carboni en elements benignes i utilitzables com a combustibles. Per part seua, l'investigador Sixto Giménez participa en un gran projecte europeu denominat A-Leaf amb la finalitat de construir un reactor que aconseguisca reduir CO2 mitjançant alimentació d'energia solar. En definitiva, s'exploren mitjans per a aconseguir una fotosíntesi artificial amb la finalitat d'interferir emissions que resulten de la combustió o fins i tot per a extraure quantitats ingents de CO2 de l'atmosfera, que formaran elements claus per a atenuar els impactes adversos del canvi climàtic.
En el camp aplicat, relacionat amb les activitats productives, l’INAM ha establert prioritats alineades amb el document RIS3-CV, l'Estratègia d'Especialització Intel·ligent per a la Recerca i Innovació en la Comunitat Valenciana. Particularment, en l'aplicació de materials avançats i nanotecnologia per a potenciar els productes de l'hàbitat, actius de consum i embalatge i en els elements per a millorar l'eficiència energètica en l'hàbitat, entorns productius o la prestació de serveis. La Unitat Científica d'Innovació Empresarial de l’INAM ha establert una sèrie de projectes prioritaris per a afavorir innovacions industrials en els àmbits de materials ceràmics amb funcions elèctriques i electròniques, la producció de combustible esmentada abans i la purificació d'aigües, i el desenvolupament de nous materials luminescents amb aplicacions en la indústria valenciana.
Més informació: www.inam.uji.es