UJI, Fundació Trinidad Alfonso, Fundació Nisa i Correcaminos col·laboren en un estudi per a millorar els processos de recuperació dels maratonians El projecte CRS permetrà realitzar un seguiment clínic i esportiu exhaustiu d'un centenar de corredors i corredores de la Marató València Trinidad Alfonso EDP 2016

06/07/2016 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir
  •  estudi-marato Conveni_Esport_16DLL69_in

    Acte de signatura del conveni de col·laboració. | FOTO: Damián Llorens

La Universitat Jaume I de Castelló, la Fundació Trinidad Alfonso, la Societat Esportiva Correcaminos i la Fundació Hospitals Nisa han subscrit un conveni de col·laboració per al desenvolupament del projecte de recerca CRS (Corre, Recupera, Repeteix, Sempre Saludable) que té com a objectiu analitzar científicament com els esportistes es recuperen dels canvis fisiològics que es produeixen en una cursa de llarga durada. Per a això, es realitzarà un control i diferents programes d'intervenció en 100 corredors de la Marató València Trinidad Alfonso EDP l'any 2016, un seguiment que s'iniciarà un mes abans de la carrera i que finalitzarà vuit dies després de la disputa de la prova, el 20 de novembre de 2016. La gran innovació en aquest treball rau en l'estudi dels processos de recuperació i com un tipus d'exercici físic pot facilitar-los.

El rector de la Universitat Jaume I, Vicent Climent; el responsable de projectes de la Fundació Trinidad Alfonso, Juan Miguel Gómez; el director general de la Fundació Hospitals Nisa, Joaquín Montenegro, i el president de la Societat Esportiva Correcaminos, organitzadora de la Marató de València, Francisco Borao, han signat el conveni de col·laboració que s'ha concretat, a més, a través d'un contracte de recerca per part de la Fundació Trinidad Alfonso amb el grup de recerca dirigit pel professor del Departament d'Educació de l’UJI Carlos Hernando, que serà l'encarregat de realitzar el projecte. L'acord recull, a més, la col·laboració de la Societat Esportiva Correcaminos per a habilitar diversos espais per a la realització dels controls als esportistes, tant en la fira del corredor com en l'eixida i la meta de la marató. Per la seua banda, la col·laboració de la Fundació Hospitals Nisa es concretarà en la realització de proves als participants en l'estudi a Nisa Salut Esportiva, a l’Hospital Nisa Nou d'Octubre, entre les quals s'inclouran un ecocardiograma Doppler a color, ergometries i analítiques de sang i d'orina.

Durant la signatura dels acords, el rector de l’UJI, Vicent Climent, ha destacat la importància i l'ambició d'aquest projecte que conjumina esport i salut i del qual, sens dubte, «sorgiran recomanacions molt interessants per als participants en aquest tipus de proves». En aquest sentit, el president de la Societat Esportiva Correcaminos entén que és «fonamental comptar amb dades objectives del que representa la preparació i la recuperació d'una marató». Per a Borao, el servei mèdic als participants en una carrera és bàsic dins dels serveis que l'organització ha de proporcionar al corredor. Per això, destaca la satisfacció de l'associació per col·laborar en un estudi d'aquestes característiques. També Juan Miguel Gómez, en representació de la Fundació Trinidad Alfonso, ha destacat la importància del projecte «dins de la campanya "Entrena la teua salut" que hem engegat enguany per a la conscienciació del corredor en la preparació per a una marató». Per la seua banda, Joaquín Montenegro ha agraït la confiança dipositada en Hospitals NISA per a la realització dels controls i la satisfacció del grup sanitari per col·laborar en un projecte d'aquesta envergadura.

CRS: Corre, Recupera, Repeteix, Sempre Saludable

El projecte CRS té com a prioritat veure com evoluciona la recuperació després de la marató depenent del tipus de treball realitzat en els primers set dies, amb la finalitat de determinar de forma objectiva quin tipus d'exercici físic facilita un restabliment més ràpid. L'estudi donarà resposta així a l'ampli nombre d'esportistes que participen en aquestes competicions i que s'ha incrementat de forma exponencial. La popularització d'aquestes carreres basada en els principis de la salut i el benestar ha comportat, en alguns casos, conductes additives i que han transformat el seu objectiu saludable en altres finalitats que no ajuden a l'equilibri entre salut i rendiment.

El projecte de recerca, que tindrà una durada de 18 mesos, pretén conèixer elements importants per a la salut i aportar recomanacions per als corredors i les corredores habituals en aquest tipus de curses. D'igual manera, cerca conscienciar la societat de la necessitat d'incorporar l'activitat física a l'estil de vida, i en particular la cursa, d'una manera ordenada i coneixent els riscos que cal tenir en compte per a dur-la a terme de manera saludable.

Les dues principals línies de recerca se centren, en primer lloc, a conèixer els canvis fisiològics que es produeixen en els corredors d'una marató, de manera que es puguen valorar les conseqüències que produeix en l'organisme la realització d'una prova d'aquestes característiques. Així mateix, aquest treball es confrontarà amb altres investigacions ja publicades. Una segona línia de recerca, de caràcter innovador i poc estudiat, se centra a conèixer els processos que afavoreixen la recuperació d'aquesta afectació al cos, de forma que es puga establir científicament el temps necessari perquè una persona puga realitzar un altre esforç d'una certa intensitat i conèixer, entre els tipus d'exercici físic realitzats en la fase de recuperació, quin de tots és el més idoni per a millorar el temps i els processos de recuperació.

Fotografies

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions