«Pint of Science» arriba per primera vegada Castelló de la mà d'investigadors de l’UJI El festival internacional de ciència se celebrarà en bars de 16 ciutats espanyoles els dies 23, 24 i 25 de maig

16/05/2016 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

Castelló acollirà per primera vegada el Festival Internacional de Ciència «Pint of Science», una trobada que busca apropar la ciència a la societat i la segona edició de la qual se celebra en 21 ciutats espanyoles. L’iniciativa arriba a Castelló de la mà d'un equip coordinador encapçalat per Roger Sanchordi  i els investigadors de la Universitat Jaume I Ángel David Rodríguez, Ferrán Martínez, Carmen Agustín i Guillermo Peris; amb el patrocini del Grup d’Òptica de Castelló (GOC) i el suport de la FECYT i la SENC.

Els dies 23, 24 i 25 de maig de 2016 els bars tornaran a omplir-se de ciència en un intercanvi de persona a persona, amb xerrades adaptades per arribar a la societat. Xerrades pensades perquè els científics de Castelló donin a conèixer a la societat les recerques que estan portant a terme en centres i institucions locals. Les activitats començaran a les 19.30 hores en el Pub Terra de Castelló de la Plana (C/ Ramon Llull, 19).

El dilluns 23 de maig Carmen Agustín parlarà en la primera xerrada de les feromones i la seva relació amb els instints sexuals i maternals en ratolins i humans. En la segona Vicent Arbona explicarà com afecta el canvi climàtic en els cítrics. El dimarts 24 de maig també hi haurà dues xerrades, una sobre les mutacions que donen lloc als melanomes, a càrrec de Bárbara Hernando, i una altra sobre l'ús de la reducció a l'absurd en les matemàtiques per Juan Monterde.

Finalment, el dimecres 25 de maig, Vicent Martínez explicarà que són les ones gravitacionals i Silvia Ferrer parlarà de l'ús de la química computacional per combatre la resistència als antibiòtics. A més a més, durant els tres dies, el Pub Terra acollirà altres activitats relacionades amb la divulgació de la ciència, com la actuació d’un dels monologuistes del Famelab, Arcadi García; un taller d’òptica i una exposició d’il·lustració científica.

Castelló se suma així a la llista de ciutats noves (A Coruña, Oviedo, Logronyo, Bilbao, Vitòria, Valladolid, Palència, Salamanca, Santander, Gijón, Girona i Tenerife) pel 2016 i a les què repeteixen després de l'èxit de l'any passat (Madrid, Barcelona, Zaragoza, Murcia, Donostia-Sant Sebastià, Iruña-Pamplona, Santiago de Compostel·la i València).

Programa d’activitats http://pintofscience.es/events/castellon

Els inicis de «Pint of Science»

En 2012 els investigadors Michael Motskin i Praveen Paul, de l'Imperial College de Londres, van engegar un esdeveniment anomenat «Meet the Researchers» («Coneix als investigadors») en el qual van portar a pacients afectats de Parkinson i Alzheimer als laboratoris per veure exactament què és el que s'estava fent en la recerca de les seves malalties. Quan van comprovar l'interès de la gent van decidir que igual que ells anaven als laboratoris per apropar-se a la ciència, la ciència podia anar a buscar a la gent, si no a les seves cases almenys als bars. Després d'aquest primer èxit, l'edició de 2014 va incloure a Irlanda, França, Estats Units, Suïssa i Austràlia.

A Espanya va arribar de la mà de la matemàtica Inés Garmendia i del físic Gaspar Sánchez, que articulen l'equip de voluntaris que fan possible «Pint of Science». Dissenyadors, experts en comunicació, periodistes, bloguers i, per descomptat, investigadors de tots els camps que busquen ponents, bars i finançament. El maig de 2015 més de 25 bars de 8 ciutats espanyoles van ser escenari, per primera vegada a Espanya, del Festival Internacional de Ciència «Pint of Science». La convocatòria va ser un èxit de públic i tant bars com a científics van quedar encantats amb l'experiència, segons destaquen des de l'organització.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions