Investigadors de la Universitat Jaume I han desenvolupat un marc d'avaluació per a mesurar l'acompliment ambiental de les empreses del sector tèxtil. El model contribueix a la generació d'eines més operatives per al mercat i proposa millores en la publicació d'informació ambiental rellevant i fiable, qüestions bàsiques per a combatre el problema generalitzat de falta d'informació ambiental de la indústria tèxtil i el desconeixement sobre quines opcions de compra i inversió resulten menys nocives per al medi ambient.
La indústria tèxtil presenta un dels patrons de producció més preocupants pel que fa a l'impacte ambiental: ús de substàncies químiques tòxiques, alt consum d'aigua i energia, generació de grans quantitats de deixalles i abocaments, i ús de materials d'embalatge no biodegradables, entre d’altres. Una problemàtica sobre la qual existeix escassa informació en l'actualitat. A partir d'aquesta problemàtica, investigadors del grup SoGReS-MF del Departament de Finances i Comptabilitat de l’UJI han desenvolupat un marc d'avaluació ambiental que té com a principal objectiu donar resposta a la necessitat d'informar als stakeholders, és a dir, als consumidors, inversors, administració pública i fins i tot als propis gestors de les empreses, sobre l'abast i els impactes ambientals de les activitats de les empreses del sector tèxtil.
Durant 15 mesos de treball, l'equip multidisciplinar i internacional de recerca, format per investigadors de la Universitat Jaume I i la Universitat d'Oslo, experts en dret, economia, finances i ciència de caràcter ambiental, ha estudiat en profunditat la normativa i els impactes ambientals del sector tèxtil des de diferents perspectives i en el seu conjunt. En primer lloc, es van analitzar els aspectes ambientals crítics del sector a partir de dues fonts d'informació: informes de sostenibilitat i valoració d'experts. A continuació, es va procedir a identificar facilitadors i barreres de la legislació actual per a internalitzar en la gestió corporativa les externalitats ambientals. Posteriorment, es va examinar l'acompliment ambiental de 57 empreses tèxtils i, finalment, s'ha dissenyat un marc d'avaluació basat en mètodes de decisió multicriteri que supera les limitacions dels sistemes actuals.
El marc d'avaluació proposat pels investigadors és una eina de gran importància per a la indústria tèxtil que contribueix a combatre la falta d'informació ambiental en el sector. Així mateix, el model permet l'elaboració d'un rànking d'acompliment ambiental de les empreses a nivell europeu i es converteix en la base per al desenvolupament d'un rànking de sostenibilitat en el sector tèxtil on s'incorporen aspectes econòmics i socials, entre d’altres.
El marc de valoració és el resultat del projecte «Fuzzy Mathematics for Evaluating Environmental Impacts in Wearing Apparel Companies», dut a terme per la Universitat Jaume I i la Universitat d'Oslo, finançat pel programa NILS Ciència i Sostenibilitat (ÉS07) impulsat per Islàndia, Liechtenstein i Noruega a través del Mecanisme Financer del EEE, operat per la Universidad Complutense de Madrid.
Els resultats d'aquest projecte han sigut presentats en diferents congressos i jornades científiques, i publicats en les actes d’aquestes activitats.
Publicacions relacionades amb el projecte:
Muñoz, M.J.; Fernández, M.A.; Rivera, J.M.; León, R.; Escrig, E.; Ferrero, I.; “Materiality Analysis of Environmental Aspects: A proposal for Wearing Apparel Industry” in EMAN Europe Conference “Sustainability Accounting for Innovation Management”; ISBN: 978-84-606-6348-5; San Sebastián (Spain); 25th -27th March 2015.
Escrig, E.; Muñoz, M.J.; Fernández, M.A.; Rivera, J.M.; “Stakeholder methodological approach to measure corporate sustainability performance using Fuzzy multi-creteria decision method” in EMAN Europe Conference “Sustainability Accounting for Innovation Management”; ISBN: 978-84-606-6348-5; San Sebatián (Spain); 25th -27th March 2015.
Escrig-Olmedo, E.; Fernández-Izquierdo, M.A.; Muñoz-Torres, M.J.; Rivera-Lirio, J.M.; “Evaluating Sustainability in Wearing Apparel Industry Using Fuzzy Topsis” in III Symposium on Ethics and Social Responsibility Research; ISBN: 978-84-606-8769-6 Badajoz (Spain); 28th -29th May 2015.
Escrig-Olmedo, E.; Fernández-Izquierdo, M.A.; Muñoz-Torres, M.J.; Rivera-Lirio, J.M.; “Fuzzy Topsis for an integrative sustainability performance assessment: A proposal for Wearing Apparel Industry” in XVIII SIGEF CONGRESS: Scientific methods for the treatment of uncertainty in social sciences; Girona (Spain); 6th - 8th July 2015. Published in Scientific Methods for the Treatment of Uncertainty in Social Sciences (Editors: Gil-Aluja J.; Terceño-Gómez, A.; Ferrer-Comalat J.; Merigó-Lindahl, J.M.; Linerares-Mustarós, S.) ISBN: 978-3-319-19703-6