Els vídeos del projecte Labcom-Ciència superen les 55.000 reproduccions

14/12/2016 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

Els vídeos de divulgació de la ciència produïts per estudiantat del Grau de Comunicació Audiovisual de la Universitat Jaume I en el marc del projecte Labcom-ciència arriben ja a les 52.000 reproduccions en les llistes de ciència del canal de la Universitat Jaume I a YouTube. En el curs 2015-2016 l’estudiantat va realitzar 11 nous vídeos que s’han incorporat als 42 realitzats als cursos anteriors dins del projecte engegat per la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació (UCC+i) i el Departament de Ciències de la Comunicació de l’UJI.

Els vídeos realitzats pels alumnes el passat curs inclouen notícies sobre projectes de recerca que es desenvolupen al campus universitari i reportatges sobre temes relacionats amb la ciència. Les investigacions desenvolupades a l’UJI sobre inhibidors de malalties tropicals i sobre el tractament de la fòbia social amb realitat virtual són alguns dels temes abordats per l’alumnat juntament amb reportatges plantejats des d’un punt de vista científic sobre els aliments transgènics, el daltonisme, el TDH, la prosopagnòsia, la cerca de la felicitat o el procés del tatuatge, entre d’altres. L'alumnat ha participat també en el projecte per a l'elaboració d'un «Vocabulari científic» audiovisual desenvolupat per l’UCC+i de l’UJI, sumant-hi els termes màrqueting i mitosi, tots dos explicats de forma divulgativa per personal investigador de l’UJI.

Els alumnes de Comunicació Audiovisual van gravar els vídeos durant el segon semestres del curs 2015/2016 com a treball de les assignatures impartides pel professor Francisco López Cantos. Una vegada editats, els vídeos es poden veure tant al Servidor de Vídeo de la Universitat Jaume I com en la llista dedicada a la ciència del canal de YouTube de l’UJI, a més del videoblog Ciència UJI TV, on apareixen agrupats sota l'etiqueta «Labcom-Ciència». La difusió a través d'aquests canals ha permès que els vídeos realitzats per l’estudiantat superen les 52.000 reproduccions.

Entre els vídeos més vistos dels realitzats des de l’inici del projecte al curs 2012/2013 es troba un reportatge sobre realitat augmentada i un altre sobre les causes i conseqüències de la celiaquia. Així mateix, entre els vídeos amb un major nombre de reproduccions hi ha també produccions sobre per a què serveix la bioquímica computacional; el present i el futur de la nanotecnologia; la ludopatia i les addiccions a les noves tecnologies; l’arbre solar Treelec de l’UJI i les definicions d'hermafroditisme i diglòssia. Dins de les diverses propostes plantejades als vídeos de Labcom-Ciencia destaquen també amb nombroses reproduccions vídeos tan específics com els dedicats a l’ús de partícules per a aconseguir recanvis més resistents i les aplicacions de tècniques de reconeixement de paraules.

La Unitat de Cultura Científica i de la Innovació de l’UJI, adscrita al Servei de Comunicació de la Universitat, està integrada en la Xarxa d’UCC+i de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) del Ministeri d’Economia, Indústria i Competitivitat. La FECYT dóna suport a les accions de divulgació de la ciència, entre les quals destaca l’aposta divulgativa de la Universitat Jaume I  a través de l’audiovisual mitjançant projectes com ara Labcom-Ciència, els vídeos de vocabulari científic i el videoblog Ciència UJI TV, que compta també amb el patrocini de l’Aula Dávalos-Fletcher de la Cultura.

Ciència UJI TV

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions