Ciència UJI TV 2.0, nous formats per a nous suports

01/08/2017 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

Títol: Ciència UJI TV 2.0, nous formats per a nous suports

Convocatòria: Ajudes per al Foment de la Cultura Científica, Tecnològica i de la Innovació de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) del Ministeri d'Economia i Competitivitat 2012

Modalitat: Xarxa d'Unitats de Cultura Científica i de la Innovació (UCC+I)

Data d'inici del període d'execució: 1 d'agost de 2012

Data final del període d'execució: 31 d'agost de 2013

Codi projecto: FCT-12-4373

Quantia concedida: 20.000,00 €

 

RESUM

La comunicació i divulgació de la ciència mitjançant audiovisuals de lliure difusió en Internet a través del videoblog Ciéncia UJI TV s'ha confirmat en el seu primer any d'existència com una eina efectiva per acostar la ciència a un ampli públic aprofitant les noves tecnologies. En una nova fase del projecte, l’UCC+i de la Universitat Jaume I busca anar més enllà amb el desenvolupament tant de nous suports, a través d'aplicacions per a dispositius mòbils, com de nous formats mitjançant l'elaboració de píndoles audiovisuals sobre conceptes científics explicats de forma divulgativa pel personal investigador. El videoblog manté així mateix el seu caràcter articulador de les informacions gràcies a les seves seccions i etiquetes i l'aposta pel multilingüisme (espanyol, català i anglès). Els vídeos divulgatius i formatius tenen un contingut genèric per afavorir la seva utilització per part d'altres UCC+i, seleccionant-se els més interessants per fer-los accessibles a persones sordes i cegues amb sistemes de subtitulació i audiodescripció. D'altra banda, l’UCC+i de l’UJI contínua avançant en les diferents modalitats d'Unitats establertes en el Llibre Blanco de les UCC+i atenent a les seves línies d'actuació. En concret continuarà treballant en la comunicació dels resultats de R+D+i, millorant la divulgació del coneixement científic i tecnològic i ampliant la formació en comunicació de la ciència per a investigadors. A més conscients de la importància de la recerca per avançar en el treball de comunicar i divulgar la ciència, aposta per treballar també en la quarta modalitat de UCC+i, la recerca sobre els processos de difusió social de la R+D+i. De forma específica, la Unitat aborda estudis relacionats amb el concepte de Recerca i Innovació Responsable (RRI).

 

OBJECTIUS

El principal objectiu d'aquesta nova fase del videoblog Ciència UJI TV és donar un nou impuls a la cultura científica i d'innovació i potenciar la comunicació i divulgació científica de la Universitat Jaume I utilitzant un format atractiu com és l'audiovisual a través tant de suports tradicionals com de nous suports en auge com són els dispositius mòbils. Les accions proposades es dirigeixen a aconseguir l'arribada de la ciència als públics objectius d'una forma més accessible, eficaç, entretinguda, interessant i adequada a les últimes tendències en matèria de comunicació.

La consolidació i millora del videoblog té així mateix per objectiu permetre la creació d'una comunitat (una de les principals característiques de la web 2.0) interessada en l'àmbit de la ciència i de la recerca, i possibilitarà la publicació de comentaris i preguntes dels usuaris, que també podran valorar el vídeo, recomanar-ho, i compartir-ho a les xarxes socials o en els seus blogs o webs personals.

D'aquesta manera, la producció videogràfica cobrarà especial rellevància com a suport per a la difusió de la informació científica, en considerar que es tracta del format que en l'actualitat lidera la comunicació a la web i combinar aquest aspecte amb la presència a la web 2.0 i els dispositius mòbils, garanteix un alt grau d'impacte tant en la comunitat universitària com en la societat, no només a nivell local sinó també nacional i internacional.

D'altra banda, els objectius passen per articular i millorar l'activitat de comunicació i divulgació de la ciència, objectius tots dos de les UCC+i, atenent la creixent demanda del personal investigador per dur a terme aquestes accions. En aquest sentit, un altre de les finalitats continuarà sent conscienciar a la comunitat investigadora de la importància de mostrar el seu treball i dotar-la de les eines necessàries per fer-ho de la forma més efectiva possible.

 

ALGUNS RESULTATS

Videoblog Ciència UJI TV amb subtítols en anglès i en espanyol per a persones amb discapacitat auditiva.

Píndoles de vocabulari científic amb subtítols en anglès i en espanyol per a persones amb discapacitat auditiva.

Ciència en Vox UJI Ràdio. Programa quinzenal “Una finestra a la ciència””

Notícies de ciència en valencià, castellà i anglès

Tallers de formació per a investigadors

Setmana de la Ciència

Article sobre Ciència UJI TV presentat a l'International Conference on Science Communication, "Journées Hubert Curien" Nancy (Setembre, 2012)

Logotip FECYT

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions