La Unitat de Recerca en Sexualitat i Sida (Salusex-Unisexsida) de la Universitat Jaume I de Castelló (UJI) i de la Universitat de València (UV) ha creat Adisex, la primera plataforma digital en l'àmbit hispà i pionera a escala internacional per a l'avaluació i el tractament en línia de l'addicció al cibersexe. Aquesta eina innovadora ha sigut finançada pel Pla d’investigació de l’UJI (2013-2015).
«Adisex facilitarà que qualsevol persona des de qualsevol lloc del món puga realitzar una primera autoavaluació per a conèixer si presenta un perfil de risc clínic o un ús merament recreatiu», destaca el professor Rafael Ballester, coordinador de Salusex-Unisexsida i del grup de recerca «Psicologia de la Salut: Prevenció i Tractament» de l’UJI.
Ballester, també degà de la Facultat de Ciències de la Salut de l’UJI, destaca que les patologies relacionades amb el sexe «solen tenir estigmes socials associats». Per aquest motiu, Adisex permet un diagnòstic completament anònim perquè les persones puguen saber si el seu ús de cibersexe és saludable, similar al consum de pornografia tradicional, o pot generar problemes de dependència o interferències en la vida quotidiana, i fins i tot, si requereix intervenció mèdica per al seu tractament.
TERÀPIES A DISTÀNCIA
«Aquesta autoavaluació es contrasta, posteriorment, amb una entrevista clínica que realitzem des de la nostra unitat, autoritzada com a centre sanitari per la Generalitat Valenciana, que també es pot realitzar a distància a través la nostra plataforma digital», explica el professor, qui subratlla que la teràpia es pot realitzar tant presencialment com en línia.
Per la seua banda, la professora del Departament de Psicologia Evolutiva i de l'Educació de la Universitat de València María Dolores Gil, coordinadora de Salusex-Unisexsida a València, apunta «la necessitat d'educar a través de programes d'educació afectivosexual dirigits als nostres adolescents, en un ús saludable del cibersexe evitant els riscos que se’n poden derivar».
El cibersexe és un fenomen creixent en la societat actual i amb una important incidència en els joves, tant homes com dones. De fet, investigadors de Salusex-Unisexsida de l’UJI i la UV han detectat que un 10% d'adolescents que usa Internet amb finalitats sexuals presenta nivells de risc d'addicció.
Els resultats d'aquest estudi, titulat «Cybersex in the Net Generation. Online sexual activities among Spanish adolescents», han sigut publicats en la revista científica Computers in Human Behavior i mostren la repercussió d'Internet i les xarxes socials en el desenvolupament de les conductes sexuals dels joves, tant dones com homes. La investigadora de Salusex-Unisexsida i professora de l’UJI Cristina Giménez-García afirma que hi ha un percentatge major de joves que fa ús d'Internet per a desenvolupar la seua sexualitat del que s'imagina. El percentatge és més elevat en el cas dels xics, amb una utilització propera al 60%, que en el de les xiques, del 13%.
RISCOS PER A LA TRANSMISSIÓ DEL VIH
El sexe en línia pot generar beneficis per a la salut sexual, però també pot afavorir dependències o conductes de perill en l'àmbit offline. Els investigadors de l’UJI han comprovat que els adolescents espanyols «tendeixen fàcilment a trencar la barrera digital per a establir vincles físics i practicar sexe amb persones que no coneixen realitzant conductes poc segures per a la transmissió del VIH», assenyala Cristina Giménez-García.
La Unitat de Recerca en Sexualitat i Sida (Salusex-Unisexsida) de la Universitat Jaume I de Castelló (UJI) i de la Universitat de València està coordinada pels professors Rafael Ballester i María Dolores Gil i està centrada en tres línies fonamentals de treball. En primer lloc, l'estudi de la sexualitat tant en població general com en col·lectius específics –població gai, lesbiana i bisexual, transsexuals, treballadors masculins del sexe–, a més del desenvolupament i l'avaluació de programes de prevenció i intervenció psicològica en salut sexual: infecció per VIH, embarassos no desitjats, homofòbia, parafílies, disfuncions sexuals, addicció al sexe i al cibersexe. Finalment, també aborden la confecció i validació d'instruments d'avaluació sobre diferents aspectes de la sexualitat humana i altres conductes de salut.
Més informació:
Videonotícia: https://youtu.be/uLw7uk6FoJM
Plataforma digital | http://adiccionalsexo.uji.es
Cybersex in the Net Generation: online sexual activities among Spanish adolescents | http://dx.doi.org/10.1016/j.chb.2015.12.036
Altres notícies d'investigació:
El biorreactor de membranes sostenible REMEB ultima ja la seua engegada a Espanya