Els candidats al Congrés dels Diputats per Castelló exposen les seues propostes en un debat a quatre

27/06/2016 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir
  •  debat-candidats _MG_10871

    Participants en el debat al Paranimf. | FOTO: Àlex Pérez

  •  debat-candidats _MG_1097

El dijous 23 de juny, a tres dies de les eleccions, els candidats al Congrés dels Diputats per Castelló dels principals partits van participar al Paranimf de la Universitat de Jaume I de Castelló en un debat obert al públic organitzat conjuntament per la Universitat Jaume I i l'Associació per al Desenvolupament de la Comunicació (adComunica) i amb la col·laboració de Mediterráneo Televisió de Castelló, que ho va retransmetre en directe.

Els representants de les quatre candidatures van ser: Miguel Barrachina, pel PP; Marta Sorlí, per A la valenciana; Artemi Rallo, pel PSOE, i Domingo Vicent, per Ciutadans. Van actuar com a moderadors de la trobada Francisco Fernández Beltrán, president d’adComunica i director de Comunicació de l’UJI, i Pablo Sebastiá, vicepresident d’adComunica i presentador de Televisió de Castelló.

Després de les paraules de benvinguda del rector de l’UJI, Vicent Climent, els moderadors van interpel·lar els polítics al voltant de política econòmica i model productiu, benestar i polítiques socials, educació i recerca i regeneració democràtica.

Va iniciar el torn d'exposicions Domingo Vicent, que va mostrar el seu descoratjament quant a la precarietat del treball que s'està creant, davant el qual Ciutadans proposa la creació d'un nou contracte estable indefinit i alleugerir les càrregues als autònoms. Artemi Rallo, per la seua banda, va advocar per la necessitat d'atendre els autònoms amb la creació de mesures específiques per a aquest col·lectiu. Seguint amb les problemàtiques que concerneixen els autònoms, Marta Sorlí vol, a més, que les quotes a aquests treballadors s'apliquen en funció del que guanyen, així com derogar la reforma laboral, trencar la bretxa salarial entre homes i dones i eliminar la morositat de l'Administració. Quant a aquest punt, Miguel Barrachina va assegurar que en l'actualitat les administracions paguen en menys de 30 dies, i va afegir que s'ampliarà la tarifa plana per a autònoms i que Espanya ha passat a ser la nació d'Europa que més ocupació crea.

En referència a benestar i polítiques socials, els principals punts que va abordar Sorlí van ser la necessitat de garantir les pensions i uns mínims vitals a les famílies amb menys recursos, que es cree una xarxa de centres per a majors i l'eliminació del copagament farmacèutic. Per la seua banda, Barrachina va assegurar que «qui crea ocupació és capaç de crear les prestacions socials que ara no existeixen» i que per això s'han creat rendes d'activació. Vicent va demandar la creació d'un pla de xoc contra la pobresa que tinga especialment en compte la pobresa infantil i el lloguer social, així com la creació d'una cartera de serveis comuns per a tot Espanya. Rallo va afirmar que «si l'ocupació és precària, el nivell de cotització també ho és» i, per tant, estem davant un sistema de pensions en crisi. En matèria de sanitat, el representant del PSOE va dir que cal acabar amb les retallades, acomiadaments i copagament i que «és dramàtic veure com han mort persones depenents que després han rebut l'ajuda a la qual tenien dret». 

Quant a educació i recerca, Domingo Vicent va afirmar que «l'educació és clau per a guanyar competitivitat». Per aquest motiu, creu en la necessitat d'un consens, «un pacte nacional per l'educació per a una generació sencera, amb llibres gratuïts de forma planificada i ben gestionada». Artemi Rallo va compartir amb Vicent la necessitat de crear aqueix pacte educatiu nacional, perquè «s'ha expulsat 80.000 universitaris amb l'augment de les taxes i la reducció de les beques». Davant la reducció del 25% del finançament per a recerca, assegura que el seu partit vol duplicar el pressupost destinat a investigació. En relació amb la llei educativa, Sorlí va afirmar que «és sexista, discriminatòria i d'esquena a la resta de la societat». Està d'acord amb la creació d'un pacte d'estat que incloga els polítics i la comunitat educativa, que done «veu i vot a tots els sectors, que hi participe tota la societat», proposa exportar el model valencià a la resta d'Espanya i va declarar que «no costa més una aula pública que una privada: és més car privatitzar». En aquest punt, Barrachina va demanar «que la gent puga triar llengua» i va assegurar que és una reculada el fet que no es puga elegir, ja que «2.500 famílies s'han vist privades de poder decidir en quin col·legi volen que estudien els seus fills». 

Sobre la regeneració democràtica, va començar la ronda d'intervencions la representant de A la valenciana afirmant que «hem viscut com el PP ha funcionat com una màfia; hem de fer un pla de regeneració de totes les institucions, incloent-hi la Corona, derogar la "llei mordassa" i fer que l’aforament no siga un blindatge, sinó una garantia». El candidat del PP va contestar que estan en contra que s'estenguen els aforaments, que la justícia funciona i que paguen tots: «el que la fa, la paga». De fet, «s'han recuperat 51.000 milions de la corrupció». El representant de Ciutadans vol «punxar la bambolla política» eliminant les diputacions i el Senat, a més de demanar responsabilitat subsidiària als partits polítics: «és imprescindible que no hi haja imputats en les llistes electorals». En referència al tema d'aquest apartat, Rallo va fer al·lusió a una experiència personal: «Fa una setmana es va saber que hi havia un frau a l'Hospital Provincial de Castelló, i quan vaig demanar explicacions a Barrachina, la seua resposta va ser una amenaça de querella».

L'esdeveniment va ser retransmès en directe a través de la web de l’UJI i per Televisió de Castelló Mediterráneo i seguit a través de les xarxes socials amb l'etiqueta #deb4tCS.

L'Associació per al Desenvolupament de la Comunicació és una entitat sense ànim de lucre promoguda per professors universitaris, directors de comunicació d'empreses privades i directius de mitjans de comunicació de Castelló que es dedica al foment i el desenvolupament de la comunicació en tots les seues vessants. En l'actualitat compta amb 115 socis personals i 12 institucions col·laboradores.

Fotografies

Vídeo en diferents formats

 

Altres notícies:

Els candidats joves de les principals forces polítiques exposen les seues propostes en matèria educativa

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions