Les universitats públiques valencianes destaquen el paper clau del voluntariat universitari en la consecució dels ODS La Càtedra de Cooperació i Desenvolupament Sostenible de l'UJI ha organitzat la trobada «Voluntariat Universitari i Agenda 2030»

24/04/2024 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

La Càtedra de Cooperació i Desenvolupament Sostenible de la Universitat Jaume I ha celebrat la Trobada «Voluntariat Universitari i Agenda 2030» amb l'objectiu de reflexionar sobre la contribució del voluntariat a la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).

La trobada ha sigut inaugurada per Pedro Carceller Icardo, director general d'Inclusió i Cooperació al Desenvolupament de la Generalitat Valenciana, i Elsa González Esteban, directora de la Càtedra i vicerectora de Responsabilitat Social, Polítiques Inclusives i Igualtat de l'UJI. Carceller ha agraït a les universitats el seu paper com a «institucions que impulsen el despertar de les consciències de les noves generacions que, malgrat el que es considera, no és una generació passiva sinó molt compromesa i transformadora». A més, ha remarcat la importància de no posar en qüestionament en aquests moments els ODS, que tenen en la seua base els drets humans, i ha explicat les implicacions i millores que proposarà la nova Llei de Voluntariat. Per la seua part, la vicerectora ha destacat la implicació que manté l'UJI amb la consecució de l'Agenda 2030, que pren forma efectiva en el Pla de Responsabilitat Social Universitària i ODS, i com entre les seues línies d'acció es planteja potenciar el voluntariat alineat amb l'Agenda 2030. «El programa UJI-Voluntària és un gran exemple d'aliances entre la universitat i la societat civil capaç de promoure soft skills», ha assenyalat.

Seguidament, s'ha celebrat la conferència «El voluntariat universitari com a eina d'implementació dels ODS» a càrrec de Silvia Lloveras, responsable de la Unitat de Compromís Social i Orientació Professional de la Universitat de Girona i coordinadora del Grup de Treball de Voluntariat de CRUE-Universitats Espanyoles. En la conferència, Lloveras ha posat de manifest el paper crucial que exerceix el voluntariat universitari en la promoció i l'assoliment dels ODS en contribuir a diverses àrees, des de l'educació i la salut fins a la igualtat de gènere i l'acció climàtica, i la necessitat que la universitat reconega la labor del voluntariat amb crèdits de compromís social. «La participació d'estudiantat universitari en projectes de voluntariat no sols beneficia el mateix alumnat, contribuint al seu creixement personal, experiència i sentit de pertinença i satisfacció, sinó que també té un impacte significatiu en les comunitats i la societat en general, millorant la qualitat de vida de la ciutadania més vulnerable, i contribuint a la construcció de capital social i al desenvolupament local», ha apuntat.

A continuació, s'ha celebrat una taula redona que, sota el títol «El voluntariat universitari en el foment de la ciutadania global i l'Agenda 2030», ha comptat amb la representació de totes les universitats públiques valencianes, les quals han compartit els seus programes de voluntariat.

Teresa Albero Martínez, tècnica de la Unitat de Diversitat de la Universitat d'Alacant, ha incidit en l'oportunitat de compartir experiències, bones pràctiques i estratègies innovadores en matèria de voluntariat per a enfortir aliances i treballar de manera conjunta cap a un futur més inclusiu, equitatiu i sostenible, i ha destacat el paper fonamental que exerceix l'educació superior en la promoció del desenvolupament sostenible. Per la seua part, Amparo Quilis Nadal, responsable de l'Acció Social i el Voluntariat de la Universitat Politècnica de València, ha subratllat com el voluntariat a la universitat prepara l'estudiantat per a convertir-se en líders compromesos i una ciutadania responsable, aconseguint un sumatori personal i un benefici social emmarcat majoritàriament en els ODS.

A més, Sergio Belda Miquel, cap d'Iniciatives del Vicerectorat de Sostenibilitat, Cooperació i Vida Saludable i director de la Càtedra de Cooperació i Desenvolupament Sostenible de la Universitat de València, ha abordat els resultats d'un estudi en relació amb la mobilització de l'estudiantat impulsada per la Càtedra, que mostra la discrepància entre la preocupació per diversos temes relacionats amb l'Agenda 2030, com el feminisme i els drets humans, i com la participació i mobilització ofereix propostes per a millorar la implicació de l'alumnat.

Juana Aznar Márquez, directora de l'Àrea de Cooperació i Voluntariat i secretària de la Càtedra de Cooperació i Desenvolupament Sostenible de la Universitat Miguel Hernández d'Elx, ha presentat els diferents programes de voluntariat d’aquesta universitat, i ha posat el focus en les accions de voluntariat sociosanitari que es duen a terme a Ruanda des de fa més de 10 cursos. Per a finalitzar la taula, Mar Valero Valero, tècnica responsable del Programa UJI-Voluntària, ha destacat com el programa ofereix la possibilitat a tota la comunitat universitària de participar activament en la consecució d'una societat més justa, per a ajudar aquelles persones o col·lectius més necessitats.

Després ha tingut lloc un panell d'experiències moderat per David J. Marí, tècnic superior de l'Oficina de Cooperació al Desenvolupament i Solidaritat de l'UJI. En primer lloc, han intervingut Beatriz Ballesteros Tornero i M.ª Paz Ramos en representació de la Plataforma del Voluntariat de la Comunitat Valenciana, xarxa que implica 162 entitats sense ànim de lucre unides pel nexe comú del voluntariat, que ha inclòs proactivament en l'àmbit institucional l'alineació dels ODS tant en els seus estatuts com en el seu pla estratègic o la promoció del segell d'entitat sostenible, a més de realitzar activitats de sensibilització. En segon lloc, Aitana Gisbert Nieto, directora de projectes en Fundació per la Justícia, ha abordat el contingut de la «Guia pràctica sobre el rol del voluntariat per a la consecució dels ODS» com a exemple de bona pràctica, i ha ressaltat la conveniència de generar espais d'intercanvi de coneixement per al voluntariat. En tercer lloc, Paola Ruiz, professora de la Universitat Jaume I, ha donat a conèixer el recurs «Ruta dels ODS de l'UJI» i la necessitat de mobilitzar el voluntariat perquè es transforme en una experiència motivadora per a l'aprenentatge i que s'incorpore la sostenibilitat en la vida de la comunitat universitària. Amb aquest objectiu s'està duent a terme una formació específica de voluntariat. Com a última intervenció, s'ha comptat amb l'experiència de Christopher R. A. Morales, que participa com a voluntari en el programa Pisos Solidaris, una iniciativa de l'UJI que busca dinamitzar el teixit social del barri de Sant Llorenç mitjançant la incorporació d'estudiantat de la universitat a diferents entitats de la comunitat per a la realització d'activitats que es relacionen amb molts dels ODS, alhora que el programa proporciona allotjament a aquest estudiantat.

Aquesta trobada s'emmarca dins de la programació d'activitats que manté la Càtedra dins del conveni establit amb la Generalitat Valenciana (Vicepresidència Segona i Conselleria de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge).

El contingut d'aquesta trobada està alineat amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible que planteja l'Agenda 2030, de manera especial amb els ODS: 4. Educació de Qualitat, 10. Reducció de les desigualtats i, 17. Pau, Aliances per a aconseguir els objectius.

Més informació

Fotografies

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions