#JoDicNOalesViolènciesMasclistes (Instagram)
#JoDicNOalesViolènciesMasclistes (Twitter)
La Universitat Jaume I ha commemorat el Dia Internacional per l’Eliminació de la Violència contra les Dones amb diferents activitats organitzades per la Unitat d’Igualtat, la Fundació Isonomia, l’Institut Universitari d’Estudis Feministes i de Gènere Purificación Escribano, el Servei d’Activitats Socioculturals, el Consell de l’Estudiantat i l’associació ADONA’T.
La rectora de l’UJI, Eva Alcón, ha realitzat una lectura pública i col·lectiva del «Manifest per a la commemoració del 25 de novembre, Dia Internacional per l’Eliminació de la Violència contra les Dones». L’acte, celebrat al vestíbul de la Facultat de Ciències Humanes i Socials, ha comptat també amb la participació de la vicerectora de Política Lingüística i Igualtat, Pilar Safont; el vicerector adjunt d’Estudis i Docència, Ximo Beltrán; la portaveu del Consell de l’Estudiantat, Laura Alcaide; i el tècnic superior de l’Oficina de Cooperació i Desenvolupament Tecnològic (OCIT), Cèsar Viúdez.
Alcón ha assegurat que la Universitat «està cridada a ser un referent d’igualtat per a tota la societat i ha de generar coneixement crític capaç de contribuir a l’eradicació de la violència contra les dones, i avançar així cap a una societat més justa per a totes i tots». A més, la rectora ha defensat que, com a referent d’igualtat, «la Universitat ha de constituir-se com a exemple de lluita contra la violència masclista que es puga donar en el seu si, garantint la protecció i reparació de danys a les eventuals víctimes» i s’ha compromès a treballar des dels àmbits de la formació, la investigació i la sensibilització per a contribuir a una «societat lliure de violència masclista».
La Universitat Jaume I ha apostat un any més per fer una lectura col·lectiva i pública per tal de poder visualitzar el compromís de la comunitat universitària, tant de dones com d'homes, contra aquesta xacra social.
D’altra banda, l’UJI també ha llançat la campanya de xarxes socials «Jo dic NO a les violències masclistes» en la qual la comunitat universitària ha compartit a les xarxes fotografies amb l’etiqueta #JoDicNOalesViolènciesMasclistes. La Unitat d’Igualtat i la Fundació Isonomia han promogut aquesta campanya amb un punt de trobada a l’Àgora en el qual s’ha oferit informació i s’ha fet difusió del «Protocol per a la detecció, prevenció i actuació en els supòsits d’assetjament laboral, assetjament sexual, assetjament per raó de sexe, assetjament per orientació sexual i identitat i expressió de gènere».
Per la seua part, l’Institut Universitari d’Estudis Feministes i de Gènere Purificación Escribano ha obert un espai de reflexió i denúncia denominat «Pati de llum» i ha organitzat una exposició de cartells per l’eradicació de la violència de gènere al vestíbul de la Facultat de Ciències Humanes i Socials. Així mateix, s’ha sumat a les accions de l’UJI en xarxes socials per a visibilitzar i treballar contra la violència de gènere.
En l’àmbit expositiu, la Casa de l’Estudiantat ha acollit la mostra «Pren consciència», organitzada pel Consell de l’Estudiantat, mentre que al vestíbul de la Facultat de Ciències Humanes i Socials s’exhibirà fins el 15 de desembre l’exposició «Il·luminades. Il·lustrant la història de la misogínia», organitzada per l’associació ADONA’T.
La XXVII Mostra de Teatre Reclam que es representa en diferents localitats de la província castellonenca també ha inclòs durant el mes de novembre diverses obres relacionades amb aquesta temática. El 26 de novembre a les 20 hores es representarà Elisa y Marcela. Historia que parece cuento, de la companyia A Panadaria al Teatre del Raval, i el 29 de novembre a les 20 hores el Teatre Municipal de Benicàssim acollirà la representació Rebota, rebota y en tu cara explota, de la companyia Elclimamola.
Notícies relacionades: