Informació dels assumptes tractats en el Consell de Govern Sessió número 08/2020 (2 d'octubre 2020)

05/10/2020 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

La rectora informa de l’inici de curs sense incidències

La rectora de la Universitat Jaume I , Eva Alcón, ha informat al Consell de Govern que el curs s'ha iniciat sense incidències i que les més comunes, com en qualsevol altre inici de curs, han estat la falta de familiarització amb l’actualització de les taules multimèdia, claus caducades, o algun problema puntual de connexió. Així mateix, ha destacar la bona adaptació a la modalitat híbrida de la comunitat universitària i, en general, el bon funcionament de les mesures preventives (ús mascareta), organitzatives (horaris esglaonats, limitació aforaments,…) i tecnològiques. També ha informat de la incorporació de personal de suport per a informació a l’estudiantat i a la comunitat universitària sobre les mesures de prevenció, i de les gesions realitzades amb RENFE i amb la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat per a demanar reforços en els trens de rodalies. Alcón ha assenyalat que aquest bon començament del curs és "el resultat del treball immens fet durant aquests mesos" i ha aprofitat per a reiterar el seu agraïment a vicerectorats, comissionats, deganats i direccions de centre, vicedeganats i vicedireccions, departaments, serveis i unitats organitzatives. 

La rectora també ha aprofitat aquest primer Consell de Govern del curs 2020-2021 per reconèixer públicament el treball, la dedicació i el compromís de les coordinadores covid de cada centre: Eladio Collado (FCS), Ana Piquer (ESTCE), Luisa Alama (FCJE) i Esther Monzó (FCHS).

Alcón informa dels avanços en transparència

La rectora de l'UJI, Eva Alcón, ha informat al Consell de Govern dels avanços realitzats a l'ambit de la transparència en la gestió, com la publicació de l'agenda de reunions de govern al web de la Universitat. Concretament, s'ha publicat a l'apartat de Notícies i en el Portal de Transparència, dins de l'apartat d'informació institucional. Aquesta agenda inclou les dades de les reunions dels òrgans de govern universitaris (Consell de Govern, Consell Social i Claustre) i d'altres comissions de treball (Comissió d'Investigació i Doctorat, d’Estudis i Professorat, d'Afers Informàtics, etc.), amb l'objectiu de donar més informació i facilitar la gestió i planificació dels membres de la comunitat universitària. 

https://www.uji.es/transparencia/uji/organs/collegiats/agenda/

El Consell de Govern ratifica les resolucions i instruccions adoptades durant la situació d’excepcionalitat que afecten els seus acords o normes
El Consell de Govern ha ratificat les resolucions de la rectora i les instruccions dels vicerectorats, Gerència i Secretaria General adoptades des de la declaració de l’estat d’alarma que afecten els seus acords i normativa.

En concret, s’ha ratificat una resolució de la rectora sobre la mobilitat i estades del personal docent i investigador, personal d’administració i serveis i estudiantat de l’UJI. Així mateix, s’ha ratificat una instrucció en l’àmbit d’estudis i estudiantat, del Vicerectorat d’Estudiantat i Compromís Social, d’adaptació de les pràctiques externes nacionals a la pandèmia de la COVID-19 per al curs 2020-2021.

La normativa ratificada està disponible en el Portal de Transparència: Històric de disposicions davant la pandèmia per coronavirus.

L’UJI aprova el Pla de contingència per al canvi a un sistema de docència online durant el curs 2020-2021
El Consell de Govern ha aprovat el Pla de contingència per al canvi a un sistema de docència online durant el curs acadèmic 2020-2021 en el cas que la situació sanitària ho requerisca, segons les directrius establertes en el document de recomanacions publicat pel Ministeri d’Universitats.

En el Pla s’inclouen les accions específiques per a l’àmbit de la formació de professorat; els recursos tecnològics; les addendes a les memòries verificades; el seguiment, tutorització i atenció a l’estudiantat, així com la garantia de qualitat.

L’UJI aprova les modificacions dels plans de contingència per a la docència semipresencial en el curs 2020-2021
El Consell de Govern ha aprovat les modificacions als plans de contingència per a la docència semipresencial en els estudis de grau i de màster durant el curs acadèmic 2020-2021, que es van aprovar al juliol,  amb les seues corresponents addendes de les guies docents. Aquest canvis estan fonamentalment motivats per l'augment de la previsió de matrícula (convocatòria extraordinària PAU setembre) i per incidències puntuals en l'àmbit de professorat.

Pel que fa a la Facultat de Ciències Jurídiques i Econòmiques s’han modificat set títols de grau: Criminologia i Seguretat, Dret, Turisme, Administració d’Empreses, Economia, Finances i Comptabilitat, i Relacions Laborals i Recursos Humans. A la Facultat de Ciències Humanes i Socials s’han realitzat modificacions en quatre graus: Història i Patrimoni, Mestre d’Educació Primària, Traducció i Interpretació, i Comunicació Audiovisual. En el cas de l’Escola Superior de Tecnologia i Ciències Experimentals s’han fet canvis en sis títols: Química, Disseny i Desenvolupament de Videojocs, Enginyeria en Disseny Industrial i Desenvolupament de Productes, Enginyeria Informàtica, Enginyeria Química i Matemàtica Computacional. Finalment, en els graus de la Facultat de Ciències de la Salut no s’ha produït cap canvi. Quant als títols de màster, tan sols hi ha hagut modificacions en el Màster en Enginyeria Industrial. No es descarta, però, que al llarg d'aquest mes es puga produir algun altre canvi menor.

L’UJI incorpora dos nous cursos a la formació continuada per aquest primer semestre
El Consell de Govern de l’UJI ha aprovat la incorporació de dos nous cursos de formació continuada per al primer semestre del curs 2020-2021. El curs intensiu «Empoderament personal i social per a futures dones líders» està organitzat pel Departament de Psicologia Evolutiva, Educativa, Social i Metodologia i gestionat per la FUE-UJI i es podrà realitzar de forma presencial a octubre. El curs «Resiliència i dol en el context educatiu» organitzat pel mateix departament i gestionat per l’Oficina d’Estudis será en línea i s’iniciarà al novembre de 2020. En tots dos casos es tracta de cursos que estaven programats per al curs acadèmic 19/20 i que es van haver d'ajornar per la pandèmia.

L'UJI aprova la implantació del Màster Universitari en Infermeria d'Urgències, Emergències i Cures Crítiques
El Consell de Govern de l'UJI ha aprovat la proposta d'implantació del Màster Universitari en Infermeria d'Urgències, Emergències i Cures Crítiques i l'inici, per tant, dels treballs de preparació de la memòria del títol per part de la Comissió Acadèmica Interna.

L’UJI presenta l'informe del Pla d'Ordenació Docent  per al curs 2020-2021
El vicerectorat d'Ordenació Acadèmica i Professorat ha presentat al Consell de Govern l'informe de l'execució del Pla d'Ordenació Docent (POD) a la Universitat Jaume I per al curs acadèmic 2020-2021 en el qual s'informa de l'assignació de la docència en les diferents titulacions i màsters oficials i l'assignació docent en l'àmbit dels departaments.

Segons l'informe, durant el curs 2020-2021 s'impartiran un total de 18.484,63 crèdits en graus i màsters.

El Consell de Govern informa sobre la concessió de comissió de servei al nou director del Museu de Belles Arts de València
El Consell de Govern de la Universitat ha informat sobre la concessió de comissió de servei al professor titular d’Història de l’Art Pablo González Tornel, nou director del Museu de Belles Arts de València. 

El Consell de Govern aprova la proposta d’adjudicació de retribucions addicionals del professorat
El Consell de Govern de l’UJI ha aprovat la proposta d’assignació de retribucions addicionals del professorat corresponent a la convocatòria del Pla d’Incentius a la Qualitat i Reconeixement de la tasca del personal docent i investigador a temps complet de l’any 2019. Aquestes retribucions s’estableixen en funció de mèrits individuals de docència, investigadors i de gestió i estan regulades pel Decret 174/2002 de 15 d’octubre. 

La Jaume I aprova la concessió de dues llicències superiors a tres mesos
El Consell de Govern de l’UJI ha aprovat la concessió de dues llicències superiors a tres mesos per a realitzar una estada fora de la universitat a professorat del Departament d’Estudis Anglesos i del Departament d’Educació i Didàctiques Específiques. Les estades es realitzaran a la University of Glasgow (Regne Unit) i a la Universitat de Saragossa.

El Consell de Govern aprova la concessió del grau de doctor honoris causa al profesor Xavier Querol Carceller a proposta de l’ESTCE
El Consell de Govern ha aprovat el nomenament del geòleg Xavier Querol Carceller, investigador co-fundador de l'Institut de Diagnòstic Ambiental d'Estudis de l'Aigua (IDAEA) del CSIC, com a nou doctor honoris causa de la Universitat Jaume I a proposta de l’Escola Superior de Tecnologia i Ciències Experimentals. El catedràtic d’Enginyeria Química, Eliseu Monfort Gimeno, actuarà com a padrí.

La vinculació del professor Querol amb la Universitat Jaume I comença en 1992, any en que va publicar el primer article científic derivat de col·laboracions esporàdiques amb l'equip d'investigació en Mineralogia Ambiental dirigit pel professor Teófilo Sanfeliu. Es va intensificar a partir de 1995, col·laborant en els estudis realitzats per la doctora Ana Boix sobre qualitat de l'aire en la zona del Port al Grau de Castelló i al voltant de la central tèrmica. També ha col·laborat de manera esporàdica amb el Departament de Química Orgànica i Inorgànica, sobretot amb el catedràtic Vicente Esteve, l'Institut Universitari de Plaguicides i Aigües de l'UJI, a través del catedràtic Ignacio Morell i del professor Antoni F. Roig. 

La major relació s'ha mantingut amb l'equip d'investigació de l'Institut de Tecnologia Ceràmica «Agustín Escardino» i el Departament d'Enginyeria Química, especialment amb el Grup d'Investigació de Sostenibilitat del ITC liderat pel catedràtic Eliseu Monfort, amb el qual es van establir vincles estables i permanent des de l'any 2002, en que es va crear la Unitat Associada entre la Universitat Jaume I i el Consejo Superior de Investigaciones Científicas, denominada «Grup de Tecnologia per a la Protecció Ambiental».

Fruit d'aquesta col·laboració s'han publicat 17 articles, tres llibres i un capítol de llibre, a més d'altres nou articles d'investigació. Així mateix, s'han defensat quatre tesis doctorals co-dirigides per investigadors dels dos grups, s'han realitzat dos convenis conjunts amb els dos grups i la Conselleria de Medi Ambient de la Generalitat Valenciana, dos projectes europeus, dos projectes del Pla Nacional, dos projectes sobre gestió de la contaminació atmosfèrica i control de la qualitat de l'aire en les zones portuàries de Huelva i de Castelló, a més d'elaborar conjuntament els Plans de Millora de Qualitat de l'Aire de l'Alacantí i la Zona Ceràmica de Castelló.

En el marc d'aquesta col·laboració s'han organitzat conjuntament molts seminaris i reunions de qualitat de l'aire, amb la pròpia UJI, amb la Universitat Internacional Menéndez Pelayo, amb la China University of Geosciences de Wuhan, Xina, o amb la Conselleria de Medi Ambient de la Generalitat Valenciana, entre d’altres. Els dos equips d'investigació UJI-CSIC han assessorat conjuntament en temes de qualitat de l'aire a diferents entitats públiques, entre les quals es poden destacar: MITECO, Generalitat Valenciana, Generalitat de Catalunya, Àrea Metropolitana de Barcelona o l’Ajuntament de L'Alcora.

El professor Xavier Querol Carceller (Morella, 1963) es llicenciat (1986) i doctor (1990) en Ciències Geològiques per la Universitat de Barcelona (UB). Va obtindre els Premis Extraordinaris de Llicenciatura (Llicenciatura i Llicenciatura amb Grau 1988) i de Doctorat (1990) de la UB. Va realitzar la seua tesi doctoral en el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), en l'Institut de Ciències de la Terra Jaume Almera (ICTJA), sota la co-direcció dels professors Ángel López Soler (ICTJA) i Ramón Salas Roig (UB), sobre l'origen i distribució de contaminants traca en el carbó del Districte Miner de Teruel, sent un dels primers treballs en l’àmbit mundial on es va aplicar en aquest camp la ICP-MS.

Va fer els seus treballs postdoctorals entre el ICTJA i el Servei Geològic del Regne Unit (BGSNERC) entre 1990 i 1993, centrant-se en la investigació del balanç de masses d'emissions de contaminants traca del carbó en plantes de generació elèctrica. Arran d'aquests estudis, realitzats en col·laboració amb ENDESA, va sol·licitar com a I.P. un projecte europeu a la Comissió Europea del Carbó i de l'Acer (CECA, de la CE) i li va ser concedit. Des de llavors ha participat en multitud de projectes nacionals i europeus sobre diversos temes de geoquímica ambiental.

Sobre la base dels resultats obtinguts en el primer d'ells va començar a avaluar l'impacte de les citades emissions en sòls i aire al voltant de la central tèrmica d'Andorra (Terol). Aquests estudis li van portar a optimitzar l'ús d'eines geoquímiques, adaptades a estudis quantitatius sobre la contribució de fonts als nivells de partícules en suspensió atmosférica, desenvolupant mètodes per a distingir la contribució d'aportacions naturals (com la pols africana o l'aerosol marí) de les diverses aportacions d'origen antròpics.

En 1994 va començar a desenvolupar, com a científic titular, i posteriorment Investigador Científic (1998) i professor d'Investigació (2004) del CSIC, aquests treballs des del grup d'I+D de Geoquímica Ambiental i Estudis Atmosfèrics (EGAR), en el ICTJA. Finalment, en 2008 va ser investigador co-fundador de l'Institut de Diagnòstic Ambiental d'Estudis de l'Aigua (IDAEA) del CSIC, on, des de llavors, desenvolupa la seua investigació, en el mateix EGAR (que es va trasladar en bloc del ICTJA al IDAEA).

El Consell de Govern aprova la declaració per a la promoció de l’accés obert a la Universitat Jaume I
La Universitat Jaume I ha aprovat una declaració institucional per a la promoció de l’accés obert que recull les diferents accions que es duran a terme per tal d’impulsar-lo i per a facilitar el compliment dels objectius recollits en aquesta línia en el Pla d’Acció de Govern 2019-2023 i en el document d’adhesió a la Carta europea i al Codi de conducta del personal investigador.

Entre les diferents accions que es recullen a la declaració es troba facilitar l’accés gratuït al text complet revisat de qualsevol article científic, capítol de llibre, tesi doctoral o comunicació a congrés publicat disponible en accés obert a través del repositori institucional, i incrementar la visibilitat i la interoperabilitat dels documents amb la incorporació a cercadors acadèmics i plataformes de repositoris.

Així mateix, s’oferirà al personal investigador de l’UJI assessorament per part del personal especialitzat de la Biblioteca i dels serveis del repositori institucional i posarà a la disposició del PDI activitats de formació en qüestions relatives a l’accés obert, les bones pràctiques en la gestió i difusió de les dades d’investigació, la gestió de copyright i eines per fer de la ciència oberta una realitat, així com infraestructures que donen suport tant a la ciència oberta com a la preservació digital a llarg termini.

També considerarà les despeses derivades de la publicació en accés obert com a despeses finançables en les convocatòries internes d’ajudes a la recerca i implementarà una política d’ajuda activa a les revistes científiques editades pel seu personal investigador que utilitzen la publicació en accés obert lliure.

Finalment, elaborarà un informe anual amb informació sobre el percentatge de la producció científica de la Universitat Jaume I que es trobe en accés obert i revisarà els criteris d’assignació dels recursos dels fons de la investigació entre departaments i instituts d’investigació perquè el compromís amb l’accés obert compute positivament en els criteris de distribució.

L’UJI aprova el reglament dels estudis de doctorat
El Consell de Govern ha aprovat el Reglament d’estudis de doctorat de la Universitat Jaume I que té per objecte l’organització d’aquests estudis a l’UJI i amb el que es proveeix un marc normatiu actualitzat a la legislació vigent.

El reglament contempla les normes que cal tindre presents per a l’accés i admissió de doctorands i doctorandes, la supervisió i seguiment dels estudis, els procediments per a garantir la qualitat de les tesis doctorals, les mencions en el títol de doctorat («Doctorat internacional» i «Doctoral Industrial») i els premis extraordinaris de doctorat.

Cal destacar que, per primera vegada, es regula la realització d’estades d’investigació en el document d’activitats dels doctorands i doctorandes. També s’emfatitza la definició dels procediments de control amb la finalitat de garantir la qualitat de les tesis doctorals mitjançant un sistema d’avaluació prèvia, un procediment adequat d’exposició pública i la constitució de tribunals els membres dels quals acrediten experiència investigadora de qualitat.

Altre dels aspectes en què incideix el reglament és el desplegament dels plans d’investigació dels doctorands i doctorandes que impliquen procediments amb éssers humans o animals d’experimentació i el tractament de dades de persones físiques identificades o identificables, aspectes ètics consubstancials a la recerca que han de ser informats pels corresponents òrgans de la Universitat. 

L’UJI aprova els calendaris electorals a consell i direcció del Departament de Llenguatges i Sistemes Informàtics i a la direcció del Departament de Ciències Agràries i del Medi Natural
El Consell de Govern de l’UJI ha aprovat els calendaris electorals per a elegir consell i direcció del Departament de Llenguatges i Sistemes Informàtics i a la direcció del Departament de Ciències Agràries i del Medi Natural.

Les eleccions al consell del Departament de Llenguatges i Sistemes Informàtics es celebraran el 16 de novembre de 2020. La presentació de candidatures es podrà realitzar del 20 al 25 d’octubre i la proclamació definitiva de resultats serà el 20 de novembre. A continuació, se celebraran eleccions a la direcció de departament. Les candidatures es podran presentar del 17 al 22 de novembre, sent l’elecció el 9 de desembre. La proclamació definitiva de resultats serà el 14 de desembre i, en cas de fer falta una segona volta, aquesta es realitzaria el 17 de desembre de 2020.

Així mateix, se celebraran eleccions a la direcció del Departament de Ciències Agràries i del Medi Natural. La presentació de candidatures serà del 20 al 25 d’octubre i l’elecció tindrà lloc el 16 de novembre de 2020. La proclamació definitiva de resultats serà el 20 de novembre i, si fa falta una segona volta, es realitzarà el 25 de novembre.

El Consell de Govern aprova la incorporació de l’UJI al patronat de la Fundació Hospital Provincial Castellón
El Consell de Govern de l’UJI ha aprovat la incorporació de la Universitat per a formar part del patronat de la Fundació Hospital Provincial Castellón, dedicada a la investigació, l’estudi, la formació i preparació en la lluita contra el càncer, l’avanç de les tècniques i investigacions oftalmològiques i la formació i avanç en matèria de salut mental.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions