L'Alcora, Llucena i Araia seran les seus la sisena jornada d'activitats vinculades al projecte “Reial Fàbrica i Territori” els dies 20 i 21 de maig

16/05/2023 | SASC
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

L'Alcora, Llucena i la pedania d'Araia seran les seus el pròxim cap de setmana, 20 i 21 de maig, de dues activitats vinculades al projecte “La dimensió territorial de la Reial Fàbrica de pisa i porcellana del Comte Aranda”, coordinat per la doctora arquitecta Diana Sánchez Mustieles. La primera, denominada “Des de les entranyes de la terra a la Reial Fàbrica: ruta de les mines des de Llucena a Araia”, tindrà lloc el dissabte i constarà d'una passejada entre la localitat de Llucena i la pedania d'Araia per a conéixer el patrimoni miner de la comarca que està vinculat a la Reial Fàbrica. Durant aquesta, els participants coneixeran in situ de la mà de José Artero alguna de les mines que subministraven materials a la Reial Fàbrica.

L'activitat, que compta amb la col·laboració del Museu de Ceràmica de l'Alcora, té dues alternatives. En la primera, un autobús portarà els assistents fins al Mas de Coronetes de Llucena, des d'on s'iniciarà una marxa d'11 quilòmetres que finalitzarà a Araia. La segona opció és realitzar el recorregut a peu des de l'Alcora, acompanyats de Rafa Garcés, un reconegut caminaire de la capital de l'Alcalatén. L'organització dona la possibilitat de quedar-se a dinar a Araia. Per a participar en la jornada és necessària la inscripció, que s'haurà de fer al correu electrònic museu@alcora.org.

La segona proposta se celebrarà el diumenge, dia 21. Es tracta de la jornada titulada “Reial Fàbrica i Territori: didàctica i turisme industrial”, que reunirà a diversos experts per a analitzar les possibilitats turístiques del patrimoni industrial des de diferents perspectives i també aprofundirà sobre la implementació de diferents mètodes d'ensenyament per a aconseguir traslladar de manera correcta els coneixements sobre patrimoni. 

En la sessió del matí, participaran Josep Maria Pey, consultor, productor i gestor de projectes turístics i culturals, Alberto Galloso, expert en solucions turístiques, consultoria i marquèting, i  Vicent Querol, professor de Sociologia a la Universitat Jaume I i director de la Càtedra de Bretxa Digital i Territori. Durant el matí, i de manera paral·lela a la sessió sobre turisme es realitzarà un taller didàctic per a xiquets i xiquetes al patí de la Reial Fàbrica on es construirà una reproducció a gran escala en cartó de la façana principal de la Reial Fàbrica que inclou l'edifici fundacional i la nau BIC.

A la vesprada, tindrà lloc la sessió referent a l'àmbit didàctic. En aquest sentit, Tere Artero, tècnic de didàctica del Museu de Ceràmica de l'Alcora presentarà el treball que s'està realitzant al museu al voltant de la Reial Fàbrica en matèria didàctica, mentre que Ángela Sabater, arquitecta d'Arae Patrimonio, presentarà els resultats del taller “Els objectius del desenvolupament sostenible i el patrimoni industrial”. 

Programació dissabte, 20 de maig

Jornada “De les entranyes de la terra a la Real Fàbrica: Ruta de les Mines de Llucena a Araia”. 

-8.00. Eixida amb autobús des de l'Alcora (parada bus Av. Onda) fins al Mas de Coronetes (Llucena). Caminada fins a Araia de dificultat mitjana-baixa (11 km aproximadament). Durant el treajecte, coneixerem de la mà de José Artero algunes de les mines que subministraven materials a la Real Fàbrica. Menjar opcional en Araia (Menú 20 €/persona). 

-15.00. Retorn amb autobús des d'Araia

Alternativa 2  
-07.00. Caminada l'Alcora-Araia-l'Alcora. El guia serà Rafa Garcés, conegut caminaire de l'Alcora. Eixida des de la porta del Calvari.

-Trobada al Mas de Coronetes

Programació diumenge, 21 de maig

Jornada Real Fàbrica i Territori. Didàctica i Turisme Industrial. Lloc jornada: Nau BIC, Reial Fàbrica de l'Alcora (Castelló).

-10.00 h. Presentació de jornada a càrrec d'organitzadors i representant de l'UJI.

-10.15 h. Breu presentació sobre el Projecte “Reial Fàbrica i Territori”. Diana Sánchez Mustieles. Dra. arquitecte, tècnic d'acompanyament del projecte “Reial Fàbrica i Territori”.

-10: 40 h. Conferències sobre Turisme Industrial des de diferents perspectives.
    *Conferència de Josep Maria Pey, Consultor, productor i gestor de projectes turístics i culturals.
    *Conferència d'Alberto Galloso, expert en solucions turístiques, consultoria i màrqueting.
    *Conferència de Vicent Querol, professor de Sociologia a la Universitat Jaume I. Director de la Càtedra de Bretxa Digital i Territori)

-12.00 h. Debat entre els ponents convidats amb moderació a càrrec de Diana Sánchez. En la taula de debat es comptarà amb la participació de Nando Falomir (director de Viunatura,
empresa dedicada a turisme actiu i esports d'aventures).

-13.00 h. Ronda de preguntes als participants per part del públic.

-14.00 h. Fi de jornada del matí.

TALLER DIDÀCTIC.

Durant el matí, tindrà lloc un taller a càrrec d'ARAE Patrimonio per a xiquets.
Lloc taller: Pati de la Real Fàbrica. De manera paral·lela a la jornada es portarà a terme un taller didàctic on es realitzarà una reproducció a gran escala en cartó de la façana principal de la Real Fàbrica que inclou l'edifici fundacional i la nau BIC.

-16.30 h. Presentació del treball de didàctica que s'està realitzant en el Museu de Ceràmica de l'Alcora al voltant de la Reial Fàbrica, a càrrec de Tere Artero, tècnic de didàctica del Museu de Ceràmica de l'Alcora

-17.00 h. Presentació de resultats del Taller “Els objectius del desenvolupament sostenible i el Patrimoni Industrial”. Ángela Sabater (ARAE Patrimonio per a xiquets).

-17.30 h. Debat sobre Didàctica en Patrimoni Industrial amb les dues ponents, amb preguntes de públic. Modera Diana Sánchez

-18.30 hores. Final de Jornada.

Per a participar en les jornades és necessari fer la inscripció al correu museu@alcora.org o als telèfons 964362368/ 964033099. A més, les persones que vulguen quedar-se a dinar tenen temps 
 

 

Informació proporcionada per: Servei d'Activitats Socioculturals