Les rectores de l'UJI i la UV reben la Distinció de la Generalitat

10/10/2018 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

La rectora de la Universitat Jaume I, Eva Alcón, i la rectora de la Universitat de València, Mavi Mestre, primeres rectores d’universitats públiques valencianes, han recollit la Distinció de la Generalitat durant els actes de celebració del 9 d’Octubre, Dia de la Comunitat Valenciana. La primera autoritat acadèmica castellonenca ha celebrat la concessió com «un mèrit de totes les dones i els homes de la comunitat universitària valenciana, que han lluitat durant dècades per una igualtat real en els nostres campus».

Mèrits i distincions

El president de la Generalitat, Ximo Puig, i el president del Govern, Pedro Sánchez, han lliurat l'Alta Distinció de la Generalitat dels Premis 9 d'Octubre a la professora, escriptora, política i referent feminista Carmen Alborch, i al dispositiu de l'Aquarius per a l'operació «Esperança Mediterrània», que va permetre l'acollida de 629 persones migrants que van arribar al territori valencià en els vaixells Dattilo, Aquarius i Orione.

En nom de les persones i institucions premiades, Carmen Alborch ha agraït uns guardons que reconeixen la tasca d'aquells i aquelles que han aconseguit trencar «sostres de vidre» i que han lluitat i lluitaran «fins a l'últim sospir» per un món millor. Alborch ha demanat també que el feminisme siga considerat Patrimoni Immaterial de la Humanitat.

Així mateix, s'ha fet lliurament de la Distinció de la Generalitat als tenistes David Ferrer i Anabel Medina, al Jutjat Privatiu d'Aigües d'Oriola, a les rectores Mavi Mestre i Eva Alcón i al València CF.

El mèrit cultural s'ha concedit al Cor Sant Yago pel seu 50 aniversari; als cantants Paco Muñoz, Merxe Banyuls i Lluís Miquel Campos; la poeta Francisca Aguirre; la il·lustradora Paula Bonet; la historiadora Isabel Morant; la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Carles i el pintor Salvador Montesa.

D'altra banda, la Generalitat ha atorgat el mèrit científic a la investigadora Guillermina López. El mèrit empresarial i social s'ha entregat a la Fundació Cañada Blanch, l'Associació d'Empresàries i Professionals de València (EVAP), l'empresari valencià Francisco Pons, a títol pòstum, i la Cooperativa Elèctrica de Vinalesa.

El mèrit esportiu s'ha concedit al Trinquet El Zurdo; a l'esportista d'hoquei herba Lola Riera; a la pionera de la pilota femenina Emilia Gómez; al referent de la pilota valenciana Josep Sanvenancio i al jugador de bàsquet José Ignacio Rodilla.

El mèrit per accions a favor de la igualtat i per una societat inclusiva l'ha recollit la Xarxa Europea de Lluita contra la Pobresa i l'Exclusió Social; la delegació territorial de l'ONCE, pel seu 80 aniversari, i Alejandrina da Fonseca Maia, referent històrica de la lluita feminista gitana.

El premi de les lletres, de caràcter bianual, s'ha entregat al novel·lista Vicente Muñoz Puelles. El premi Lluís Vives s'entregarà aquest dimecres a la política sueca i comissària europea de Comerç, Cecilia Malmström, a Brussel·les.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions