Informació per a l'estudiantat

02/10/2023 | OIPEP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir


Qui pot participar en el programa? Requisits 

Com puc participar en el programa? Sol·licituds

Documentació

Quan se sol·licita? Termini de presentació

On podré realitzar les meues pràctiques externes? Municipis de destí 

En quin període es poden realitzar?

Quin finançament aporta aquest programa? Quantia de les beques

Criteris de valoració i selecció

Quines obligacions tenen les persones beneficiàries?

 

Qui pot participar en el programa? Requisits  

Poden beneficiar-se d’aquestes beques les persones físiques que reuneixen els següents requisits, que han de complir-se a la finalització del termini de presentació de sol·licituds:

a) Ser estudiant o estudianta de grau i/o màster oficial de l’UJI en el curs 2022/23.

b) Comprometre’s a residir al municipi en el que es porten a terme les pràctiques durant tot el període de la pràctica. Excepcionalment, si no és possible l’allotjament al mateix municipi, s’estudiarà la possibilitat de residència en un municipi de similars característiques situat a una distància no superior a 20 quilòmetres. Caldrà aportar aquest compromís mitjançant el model disponible en l'apartat "Sol·licituds i documentació".

c) Estar cursant alguna de les titulacions d'aquest llistat.

d) Acreditar un nivell mínim de B1 d’espanyol (nota: les persones nacionals de països on l’espanyol és llengua oficial no han d’acreditar el seu nivell d’espanyol).

e) Només en cas d’optar a places per a les quals s’hi indique en l’annex III, apartat “observacions”, que un determinat nivell d’idioma és requisit (no recomanació): acreditar el nivell d’idioma corresponent, segons la taula d’equivalències d’idiomes aprovada per la Universitat Jaume I.

f) No haver superat el 100 % dels crèdits del pla d’estudis.

A més a més dels requisits indicats, els requisits per a poder participar en aquesta convocatòria en la modalitat de pràctiques externes curriculars són els que s’indiquen a continuació, i han de complir-se a la finalització del termini de presentació de sol·licituds: 

a) Estar matriculat o matriculada en el curs 2022/23 en almenys una assignatura amb caràcter de pràctiques externes curriculars o anàloga (aquella que segons el pla d’estudis incloga pràctiques externes) en les titulacions a les quals estan vinculades les ofertes incloses en aquesta convocatòria (vegeu l’annex III). Es poden consultar quines assignatures tenen consideració de pràctiques externes en cada titulació en el Sistema d’Informació Acadèmica (SIA), en l’apartat «Pràctiques externes». 

b) No haver realitzat les pràctiques corresponents a l’assignatura de pràctiques externes o anàloga a què es fa referència en l’apartat anterior.

c) Complir qualsevol altre requisit i/o criteri que establisca la titulació per a la realització de pràctiques. Els requisits acadèmics per a realitzar les pràctiques curriculars es poden consultar en la guia docent corresponent, publicada en el SIA.

A més a més dels requisits indicats, els requisits per a poder participar en aquesta convocatòria en la modalitat de pràctiques externes extracurriculars són els que s’indiquen a continuació, i han de complir-se a la finalització del termini de presentació de sol·licituds:

a) Haver superat almenys el 50% dels crèdits totals del pla d’estudis, en el cas d’estudiantat de grau.

No poden obtindre la condició de beneficiàries les persones en les quals concórrega aquesta circumstància: seran excloses provisionalment les sol·licituds de les persones que tinguen rebuts pendents de pagament reclamats per la Universitat Jaume I. Si la persona participant es posa al corrent amb l’UJI en el termini que s’establirà en la resolució provisional d’admissió, deixarà d’estar exclosa per aquest motiu en la resolució definitiva d’admissió.

 

Com puc participar en el programa? Sol·licituds 

Les persones interessades a participar en aquesta convocatòria han de presentar la sol·licitud mitjançant el Registre Electrònic de l’UJI (o per qualsevol altre mitjà establert en l’article 16.4 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques), adreçada a l’OIPEP. En la sol·licitud s’ha d’exposar que es vol participar en la primera convocatòria del Programa Campus Rural 2023, i sol·licitar que es considere presentada la documentació que s’acompanya. 
 

Documentació

  • En termini de presentació de sol·licituds (Consulteu base 4.1.a de la convocatòria):

a) Impressió del formulari de sol·licitud en línia formalitzat, disponible en IGLU (Inserció professional i pràctiques > Pràctiques externes > Sol·licitud de convocatòries de pràctiques). 
En aquest formulari s’han d’indicar fins a un màxim de 8 places d’entre les que s’ajusten a la titulació per la qual participa, per ordre de preferència.

b) Compromís de residència segons el model disponible ací.

c) Declaració d’hores de pràctiques externes extracurriculares realitzades en l’UJI en el curs 2022/23, segons el model disponible ací.

d) Documentació justificativa de discapacitat o necessitat educativa especial, si escau: document acreditatiu de l’administració competent en la matèria, en cas de discapacitat en grau igual o superior al 33%, o informe de la Unitat de Diversitat i Discapacitat de l’UJI (UDD), en cas de necessitats educatives especials.

e) Número de la Seguretat Social en el qual aparega la persona sol·licitant com a titular, no com a beneficiària.

f) Declaració dels beneficiaris i beneficiàries de subvencions i ajudes de l’UJI segons el model disponible ací.

g) En el cas que les persones sol·licitants no tinguen residència fiscal en territori espanyol han de presentar un certificat de residència fiscal emès per les autoritats competents del seu país de residència, d’acord amb el que disposa l’article 22.5 del Reial decret 887/2006, pel qual s’aprova el Reglament de la Llei general de subvencions.

Tant els requisits com els mèrits han de complir-se a la data final de presentació de sol·licituds.

Quan se sol·licita? Termini de presentació 

Termini obert del 9 al 22 de maig de 2023.
 

On podré realitzar les meues pràctiques externes? Municipis de destinació 

Destins: a consultar en l'annex III de la convocatòria.

 

En quin període es poden realitzar?

L’activitat per a la qual s’atorga l’ajuda consistirà en la realització de pràctiques externes en modalitat presencial, amb dedicació a temps complet (35 hores per setmana), i una durada de mínim de tres mesos (o el que corresponga en cas que s’adjudique una ampliació de l’ajuda, vegeu la base 3), que s’hauran de realitzar entre l’1 de juny i el 31 d’octubre de 2023 en l’horari del centre on es realitzen les pràctiques, amb la següent excepció: si les pràctiques es realitzen en modalitat extracurricular i l’estudiantat no es matricula en cap assignatura en el curs 2023/24, les pràctiques han d’haver finalitzat com a tard el 30 de setembre 2023.

 

Quin finançament aporta aquest programa? Quantia de les beques

La quantia de l’ajuda és de 1.000 euros bruts mensuals pels conceptes d’allotjament i borsa o ajuda a l’estudi (en cas que les pràctiques no es facen durant mesos complets, el càlcul de l’ajuda resultant serà la divisió de 1.000 euros bruts entre 30 dies multiplicat pels dies efectius de pràctiques realitzades). A l’import brut de l’ajuda que rebrà l’estudiantat s’aplicaran les retencions corresponents a l’IRPF i, si escau, la part de la cotització a la Seguretat Social corresponent a l’estudiantat segons la normativa vigent.

La part de la cotització a la Seguretat Social corresponent a l’entitat d’acollida, si escau, l’abonarà la Universitat com a entitat pagadora de l’ajuda i la detraurà de la subvenció atorgada pel Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic a tal efecte sense que tinga repercussió en l’ajuda que rep l’estudiantat.

A més, es disposa d’una ajuda addicional per a aquelles persones que resulten beneficiàries i acrediten discapacitat o necessitats educatives especials sense reconeixement i qualificació legal (vegeu l’annex II de la convocatòria).

 

Criteris de valoració i selecció

 Per a la concessió d’aquestes ajudes es tindran en compte els següents criteris de valoració en atenció als mèrits al·legats i degudament acreditats per les persones sol·licitants:

a) Nota mitjana d’expedient, amb 2 decimals, de la titulació per a la qual se sol·licita realitzar pràctiques (fins a 40 punts), presa en la data de tancament de la convocatòria. En el cas d’estudiantat de màster que encara no dispose de cap nota en l’expedient del màster, es considerarà la nota del grau que li ha donat accés al màster. Si no s’indica la nota mitjana en l’expedient, es valorarà en una escala d’1 a 4, i s’atorgarà 1 punt si és suficient, 2 si és notable, 3 si és excel·lent, i 4 si és matrícula. 

b) Percentatge de crèdits superats (fins a 10 punts). Per al còmput, en el cas d’estudiantat de màster, se sumaran als crèdits de màster els crèdits de grau.

c) Estudiantat amb necessitats educatives especials (fins a 20 punts).

  • Discapacitat igual o superior al 33 % (fins a 20 punts). 

  • Dins d’aquest apartat es valorarà la discapacitat inferior al 33 % o necessitats educatives especials, amb informe de l’UDD (fins a 10 punts).

d) Modalitat de pràctiques curriculars (40 punts). Si l’estudiantat compleix les condicions per a poder realitzar aquestes pràctiques per la modalitat curricular (vegeu la base 2.2) se li atorgaran 40 punts addicionals.

Amb les puntuacions obtingudes es confeccionarà una llista en ordre descendent que conformarà la proposta de resolució. A igual puntuació, el criteri de desempat serà a favor de la persona participant que obtinga una major puntuació en els apartats del barem en l’ordre que apareixen relacionats.

Quan a un estudiant o estudianta se li assigne l’oferta de pràctiques que ha seleccionat en primer lloc, ja no podrà canviar a la segona opció triada, i així successivament.

Si la persona seleccionada renuncia a l'assignació, no tindrà possibilitat que se li assigne una altra oferta de pràctiques i l'oferta passarà de nou al llistat d’ofertes pendents d'assignació d’estudiantat.

 

Obligacions de les persones beneficiàries

Són obligacions de les persones beneficiàries les següents: 

Sense perjuí de les obligacions establertes amb caràcter general en la Normativa de pràctiques acadèmiques externes de l’UJI, les persones beneficiàries d’una d’aquestes beques tenen una sèrie d’obligacions pel fet de participar en la convocatòria: 

a) Portar a terme l’activitat per a la qual s’atorga l’ajuda, consistent en la realització de pràctiques externes en modalitat presencial, amb dedicació a temps complet (35 hores per setmana), i una durada de mínim de tres mesos (o el que corresponga en cas que s’adjudique una ampliació de l’ajuda, vegeu la base 3), que s’hauran de realitzar entre l’1 de juny i el 31 d’octubre de 2023 en l’horari del centre on es realitzen les pràctiques, amb la següent excepció: si les pràctiques es realitzen en modalitat extracurricular i l’estudiantat no es matricula
en cap assignatura en el curs 2023/24, les pràctiques han d’haver finalitzat com a tard el 30 de setembre 2023.

b) Incorporar-se a la plaça assignada i complir l’horari, calendari i condicions estipulades en el projecte formatiu, que han de signar les parts. En cas de finalització de les pràctiques abans de la data prevista en el projecte formatiu, cal justificar el motiu en el certificat final.

c) Conèixer les bases de la convocatòria, el procediment i els documents necessaris per a la gestió de la beca.

d) Responsabilitzar-se de trobar i llogar, si escau, l’habitatge en el qual residirà durant les pràctiques, en cas que aquest no siga aportat per l’entitat d’acollida.

e) Mantindre la condició d’estudiant o estudianta de l’UJI durant tota la pràctica.

f) Complir totes les obligacions que establisca la titulació per a la realització de les pràctiques, en cas que siguen en modalitat curricular.

g) Acreditar davant de l’òrgan concedent la realització de l’activitat i complir els requisits i condicions que determinen la concessió o gaudi de l’ajuda.

h) Sotmetre’s a les actuacions de control financer que corresponen a l’òrgan concedent en relació amb la subvenció concedida.

i) Estar al corrent en el compliment de les seues obligacions tributàries i davant la Seguretat Social amb anterioritat a la proposta de resolució de la concessió.

j) No alterar la finalitat de les subvencions i complir les obligacions que estableix la legislació vigent per a la percepció de fons públics.

k) Facilitar la inspecció i el control de l’òrgan competent a fi de conèixer qualsevol aspecte de l’activitat objecte de la subvenció.

l) Justificar davant de l’òrgan competent de l’UJI l’ajuda en els termes i terminis previstos en la corresponent convocatòria.

m) Conservar els documents justificatius de la subvenció rebuda, incloent-hi els documents electrònics, mentre puguen ser objecte de comprovació i control.

n) Deixar constància expressa de la condició del programa subvencionat per l’UJI en qualsevol relació amb tercers.

o) Procedir al reintegrament dels fons percebuts en els supòsits previstos en l’article 37 LGS, i en l’article 172 LHIS.

p) No estar incursos en les prohibicions que s’estableixen en l’article 13.2, i, si escau, en l’article 13.3 LGS.

q) Qualsevol altra obligació establerta en les presents bases o en la normativa aplicable, en particular, en la Llei 38/2003, general de subvencions.

L’incompliment de les anteriors obligacions donarà lloc a l’exigència de les responsabilitats que corresponguen d’acord amb la legislació vigent.