Un videojoc amb aplicacions de realitat augmentada creat a l'UJI dona a conéixer de manera amena el patrimoni i la història de Sogorb UJI-Encultura, videojoc Sogorb

26/02/2024 | SASC
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

María de Luna, els ducs de Sogorb, el rei Abu Zayd, la catedral, la torre de la presó, el parc Botànic, la plaça de l'Ajuntament... Són personatges i llocs vinculats a la capital de l'Alt Palància en els quals es basa el videojoc Guardianes de Segorbe. Dissenyat per un equip de professors i especialistes coordinats pel professor de la Universitat Jaume I Emilio Sáez, el treball mostra una aplicació destinada a acostar la cultura i el patrimoni històric de la ciutat de Sogorb als visitants i «té com a objectiu crear una nova experiència de turisme cultural utilitzant noves tecnologies i aplicacions com la realitat augmentada (RA)», explica. El treball forma part dels projectes culturals que van ser subvencionats en el passat exercici 2023 a través de les ajudes de programa UJI-Encultura que es convoquen des del Vicerectorat de Cultura, Llengües i Societat a través del Servei d'Activitats Socioculturals de l'UJI.

La iniciativa suposa una experiència nova tant per la manera de dissenyar-la com per la tecnologia utilitzada per a la seua creació, segons Emilio Sáez, qui assenyala que «l'aplicació té també la particularitat que es desenvolupa a través dels serveis que ofereix la geolocalització, per la qual cosa s'ha d'experimentar en els mateixos llocs en els quals es desenvolupen les proves». «El joc de vídeo simula diverses situacions i reptes que han de solucionar els jugadors a través de proves relacionades amb els espais en què es troben, per a la qual cosa s'han inclòs diversos jocs de realitat augmentada que permeten enriquir la realitat complementant els enclavaments històrics que envolten l'usuari amb elements digitals interactius propis», apunta Sáez.

El disseny de la nova eina possibilita que els jugadors realitzen recorreguts turístics i educatius on apareixen els elements patrimonials de major rellevància del municipi. «La realitat augmentada permet crear un conjunt d'experiències innovadores que redefineixen la forma en què descobrim i interactuem amb els territoris a conèixer, i d'aquesta manera s'ofereix una visita més dinàmica que permet familiaritzar-se amb el passat de la ciutat», assegura Sáez.

El desenvolupament d'aquest projecte combina les últimes tendències de disseny i tecnologies en la creació de videojocs per a generar una valuosa eina que permeta promocionar una destinació turística. Aquest fet suposa, segons els creadors, una gran innovació en l'àmbit de les aplicacions educatives relacionades amb el patrimoni, ja que a penes existeixen exemples similars a aquest en el mercat espanyol. «Fins a la data existeixen poques aplicacions educatives de temàtica patrimonial i, la major part d'aquestes, estan basades en text i són poc interactives, per la qual cosa ompli un buit en aquest segment», comenta Emilio Sáez. L'aplicació és adequada per a usuaris de totes les edats, amb un enfocament particularment beneficiós per a estudiants de primària i secundària.

L'aplicació es compon de 10 jocs diferents entre els quals es troben jocs de fuita, d'interacció amb objectes digitals i també de preguntes i respostes. La idea dels autors és cedir-la a l'Ajuntament de Sogorb perquè l'incloguen en les pàgines web vinculades a la institució i, d'aquesta manera, que les persones interessades puguen descarregar-la a través d'un enllaç. Cal destacar que l'aplicació s'ha creat de manera col·laborativa amb els tècnics de cultura de la població especialitzats en patrimoni i història.

Una dada a tindre en compte és que el projecte també compleix l'Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible (ODS), concretament amb la meta 11.4, que busca protegir i salvaguardar el patrimoni cultural del món, al mateix temps que es planteja com una aplicació que pot ser de gran utilitat per a promoure el turisme en zones de perill de despoblament.

Informació proporcionada per: Servei d'Activitats Socioculturals