El Programa d'Extensió Universitària-PEU de la UJI presenta de forma conjunta amb el Consell d'Europa el llibre 'Persones, llocs, històries. Experiències inspiradores de la Convenció de Faro' PEU UJI

17/11/2021 | SASC
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

El Programa d'Extensió Universitària-PEU de la UJI presenta de forma conjunta amb el Consell d'Europa el llibre 'Persones, llocs, històries. Experiències inspiradores de la Convenció de Faro'


El Programa d'Extensió Universitària-PEU de la Universitat Jaume I ha presentat durant la celebració del Quart Seminari Regional de la Convenció de Faro del Consell d'Europa el llibre 'Persones, llocs, històries. Experiències inspiradores de la Convenció de Faro', una publicació coordinada de forma conjunta pel Consell d'Europa i la UJI, en la qual es dóna visibilitat a diverses iniciatives realitzades que posen en valor el patrimoni cultural a Espanya, França, Lituània, Itàlia, Finlàndia i Sèrbia, realitzades per la societat civil i que estan inspirades en els principis que regeixen el Conveni de Faro sobre el valor del patrimoni cultural per a la societat.

Un dels objectius del llibre és que les històries de les diferents comunitats patrimonials que s'han plasmat puga servir d'inspiració a futures iniciatives o projectes innovadors que es desenvolupen per part de la societat civil. Aquest és un dels principis que regeix la Convenció de Faro sobre el Valor del Patrimoni Cultural: afavorir les accions e iniciatives de baix a dalt, desenvolupades per col·lectius i comunitats patrimonials que valoren el patrimoni a partir del significat que representen per a elles. 

D'aquesta manera, les comunitats patrimonials, basades en l'horitzontalitat, la participació, la sostenibilitat i la inclusió, es converteixen en un desenvolupador de vincles i conexions que permeten la construcció de noves narratives des de les quals es poden iniciar processos de gestió del patrimoni que abasten la cohesió social, el desenvolupament econòmic, els objectius de desenvolupament sostenible, el paisatge i el medi ambient i el turisme, entre d'altres. 

Els principis de la Convenció de Faro sobre el Valor del Patrimoni Cultural per a la Societat del Consell d'Europa entenen que la identificació de la ciutadania, no sols amb el patrimoni sinó també amb el projecte i la finalitat de la comunitat patrimonial, és clau per a generar sentit de pertinença i garantir la continuïtat de les iniciatives i projectes patrimonials al llarg del temps. En aquest sentit, des del PEU UJI es considera que la implicació dels joves és un dels desafiaments més importants per a la majoria de les comunitats patrimonials. La publicació "Persones, llocs, històries. Experiències inspiradores de la Convenció de Faro" es pot descarregar ací:
https://ujiapps.uji.es/ade/rest/storage/N9XM3AEZKMV0LGCFXE25CZWCRZGAL20W

Informació proporcionada per: Servei d'Activitats Socioculturals