El projecte 'Patrimoni Industrial Els Ports' de Campus Obert UJI vincularà els recursos catalogats al desenvolupament turístic i cultural 

22/12/2023 | SASC
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

Vilafranca ha sigut la seu d'una nova reunió del grup de treball del projecte 'Patrimoni Industrial Els Ports' que ha représ el treball amb la coordinació d'Ángela López, tècnica d'Arae Patrimonio y Restauración. Aquesta és la quarta trobada entre els membres de la taula de treball d'aquesta iniciativa impulsada pel Programa Campus Obert del Servei d'Activitats Socioculturals de l'UJI a la Seu dels Ports, i en la que s'ha determinat que el patrimoni inclòs en l'inventari final es vincularà a iniciatives de caràcter turístic i cultural. 

L'objectiu del projecte és catalogar l'ampli patrimoni immoble, moble, material e immaterial de la comarca vinculat a l'època de la preindustrialització i la industrialització en el territori dels Ports, que tenen un gran valor, ja no per la seua monumentalitat sinó pel que van significar per a cadascun dels municipis de la zona segles enrere. Així, segons la coordinadora del projecte, per a aconseguir-ho “s'ha pensat posar en el centre dels treballs a les persones perquè expliquen les seues vivències i ajuden a determinar i trobar els diferents elements que integren el patrimoni industrial de la zona, com pot ser la persona que treballava al molí o el que fabricava espardenyes, per exemple”. 

En aquest sentit, la intenció és implicar i activar els veïns i veïnes, entitats i associacions de les diferents poblacions a participar activament en la iniciativa i així crear una xarxa col·laborativa. L'objectiu és crear una base de dades sobre el patrimoni industrial de la comarca com poden ser forns de calç i de ceràmica, la maquinària dels molins, teuleries, xemeneies, almàsseres o neveres naturals , per exemple, abans de realitzar l'inventari. 

Un altre dels apartats d'aquest projecte és fer valdre la importància que va tindre la comarca en l'edat mitjana quan era capdavantera en sectors com el tèxtil i afavoria les relacions internacionals a través del comerç amb països com França o Itàlia, explica Ángela López.

Els municipis i entitats que participen en el desenvolupament del projecte són Ares del Maestrat, Castellfort, Castell de Cabres, Cinctorres, Herbers, Olocau del Rei, La Mata, Palanques, Vallibona, Sorita, Forcall, La Pobla de Benifassà, Villores, Morella, Portell de Morella, Todolella, Vilafranca i Mancomunitat Comarcal Els Ports (Joventut Els Ports).

El programa Campus Obert de la Universitat Jaume I té com a objectiu millorar la integració de l’UJI en la societat de Castelló, a través de dues línies d'actuació: d'una banda, donar a conèixer la Universitat i d'una altra, difondre la cultura i l'extensió universitària, fonamentalment a través d'accions d'orientació i formació i activitats culturals.
 

Informació proporcionada per: Servei d'Activitats Socioculturals