Més de 150 alumnes d'ESO de Vila-real exposen els seus treballs en la cloenda del projecte PlanaLab_Patrimoni de l'UJI

13/12/2023 | SASC
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

Més de 150 alumnes d'ESO han participat en l'acte de cloenda del projecte «PlanaLab_Patrimoni. Una altra forma de crear identitats», que s'ha celebrat a l'Auditori Municipal de Vila-real. La iniciativa impulsada pel Servei d'Activitats Socioculturals de la Universitat Jaume I s'inclou dins del conveni de col·laboració entre l'Ajuntament de Vila-real i l'UJI a través de la Seu de la Plana del programa Campus Obert i té l'objectiu d'apropar el patrimoni local a l'alumnat.

El programa s'ha desenvolupat a cinc centres educatius de la localitat (IES Francesc Tàrrega, Fundació Flors, Col·legi Consolació, Col·legi Bisbe Pont i Col·legi Santa María) entre els mesos d'octubre i novembre i ha centrat els treballs en el patrimoni viu, és a dir «en les persones i col·lectius que han sigut els arquitectes de la història de Vila-real en els darrers segles», explica Ángela López, tècnica de Arae Patrimonio y Restauración, empresa coordinadora del projecte.

L’acte ha estat inaugurat per la vicerectora de Cultura, Llengües i Societat, Carmen Lázaro, i la regidora d'Educació de Vila-real, Anna Vicens, que han destacat la importància d'aquests tipus d'iniciatives per a mantindre viva la flama de l'estima pel patrimoni entre els més joves.

Per la seua banda, Lázaro ha recordat que la iniciativa està inspirada en els principis de la Convenció de Faro del Consell d'Europa i ha volgut destacar el treball de l'alumnat que «els ha ajudat a comprendre per què és important el patrimoni i a entendre que som les persones les que han de cuidar d'ell». La regidora d'Educació ha valorat el treball de l'alumnat i el professorat per «defendre i estimar el patrimoni immaterial de la població i compartir-lo i convertir els estudiants en hereus d'un llegat únic».

El programa de la cloenda també ha inclòs una conferència marc, que ha impartit César Guardeño, llicenciat en Història de l'Art, guia turístic i cofundador de Caminart (Camins de Cultura i Art). L'expert ha centrat la seua intervenció en el grafiti, diferenciant-lo de les pintades, i ha insistit en la necessitat de protegir el patrimoni en espais públics davant les nombroses mostres d'actes incívics. Al mateix temps, ha posat com a exemples molts entorns patrimonials descuidats i violentats per l'abús en la utilització de grafitis o per delictes contra el patrimoni causats per persones durant la celebració d'actes multitudinaris com poden ser les falles.

Però el moment més esperat han sigut les presentacions dels treballs realitzats per l'alumnat dels diferents instituts. En total s'han presentat 10 treballs dels més de 50 que s'han realitzat i que han centrat la seua investigació en persones i col·lectius del municipi de Vila-real. Així, els diferents equips han exposat treballs sobre Carlos Sarthou Carreres, jutge i pioner de la fotografia documental; José Calduch, botànic i fundador del Villarreal CF; el músic Francesc Tàrrega; els agricultors dedicats als cítrics; l'escultor José Ortells; José Soriano, fundador de Porcelanosa; i els col·lectius de les purissimeres o rosarieres, entre d'altres. D'aquesta forma «els alumnes han conegut una part de la història de la localitat a través de l'estudi de diferents personalitats de diferents sectors com pot ser l'escultura, la música, l'agricultura o la ceràmica, entre d'altres», ha explicat Ángela López.

En aquest sentit, la coordinadora d'Arae Patrimonio y Restauración ha assegurat que «el nivell dels treballs exposats ha sigut magnífic i demostra el bon treball realitzat per l'alumnat durant els dos darrers mesos, que ha servit per a posar en context i entendre una part de la història de Vila-real, sobretot la dels segles XIX i XX, fet que permetrà elaborar una línia del temps com a part dels resultats del treball».

Per la seua banda, una part de l'estudiantat que ha participat s'ha mostrat satisfet pel seu treball i per la seua intervenció en la jornada final, i ha explicat que ha aprés molt del seu poble després de la investigació feta, demostrant així un alt grau d'implicació fet pel qual mereixen un reconeixement que ha vingut en forma de participació en l'elaboració del mapa de bones pràctiques dins de les Jornades Europees del Patrimoni, una iniciativa del Consell d'Europa que recull les millors accions de difusió al voltant del patrimoni i que aquest any se centra en el patrimoni viu.

A més, els resultats d'aquest projecte didàctic que han portat a terme els alumnes formen part també de la iniciativa internacional sobre educació patrimonial Reconnecting With Your Culture de la Unesco. El mètode que utilitza aquest projecte també es basa en un procés en el qual l’estudiantat, amb l'ajuda del professorat, tria algun patrimoni cultural, el dibuixa i mostra la seua experiència.

El projecte PlanaLab_Patrimoni forma part de les activitats culturals que realitza l'UJI més enllà de la comunitat universitària, dins de la filosofia i del lema «la universitat al servei del territori».

Informació proporcionada per: Servei d'Activitats Socioculturals