El PEU UJI impulsa la catalogació d'un repositori digital per al museu de la memòria d'Altura i el disseny d'un videojoc per a visibilitzar la 'Casa Grande' d'Altura

09/11/2023 | SASC
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

El PEU UJI ha participat en la reunió celebrada entre els representants de l'Ajuntament d'Altura i els col·lectius i associacions locals integrades dins del Consell Municipal de Cultura i que ha tingut com a objectiu dissenyar el procés i pla de participació de la 'Casa Grande' d'Altura. El Programa d'Extensió Universitària participa en aquest procés participatiu proporcionant acompanyament tècnic al projecte, dins del marc del programa Patrimoni, a fi de desenvolupar espais de participació des dels quals definir el model cultural de la 'Casa Grande' de la localitat de l'Alt Palància.

La trobada ha servit per a presentar l'informe de l'any 2022 del Pla de participació de la 'Casa Grande' que pretén apropar als veïns i veïnes de la localitat aquest palauet d'estil aragonés que va adquirir l'ajuntament l'any 2019. A més, durant la reunió es van presentar dues accions que s'estan realitzant durant aquest darrer trimestre de l'any, integrades dins del procés participatiu. La primera és la col·laboració amb el Grau de desenvolupament i disseny de videojocs de l'UJI, a partir de la qual s'ha creat un grup de jóvens que treballaran amb els alumnes del Grau i crearan un videojoc per a donar a conèixer la 'Casa Grande' i, la segona, la catalogació i gestió d'un repositori digital per al fons gràfic del museu de la memòria d'Altura. 

Aquestes dues accions són un exemple de la idea d'espais de participació des de les quals es pretén definir el model cultural de la Casa Gran que té com a eixos de treball els àmbits d'Art i Creació Contemporània, Biblioteca, Música i Patrimoni i Memòria. Aquestes temàtiques generals s'han concretat tenint en compte els projectes i iniciatives presents en el municipi i poden ser ampliats en funció de les diferents accions que es programen.

En aquest sentit, des de la taula de treball es pretén portar a terme el desenvolupament d'un procés de participació basat en la convivència reflexiva, la implicació dels col·lectius i associacions, i la pertinença i la identitat, a partir de la vinculació dels veïns i veïnes amb l'edifici, per a aconseguir que tota la ciutadania se senta part de la 'Casa Grande' i del projecte Futur. 

L'objectiu és aconseguir que aquest edifici es convertisca en el centre cultural de referència de la localitat i siga un espai obert i accessible que estiga a disposició dels diferents col·lectius i associacions des d'on es puga articular una xarxa cultural cohesionada. 

L'Ajuntament d'Altura i el Programa d'Extensió Universitària (PEU UJI) van signar en 2020 el conveni de col·laboració Enclau_UJI per al desenvolupament d'iniciatives culturals. 

Informació proporcionada per: Servei d'Activitats Socioculturals