El PEU genera coneixement científic: la revista UNES publica dos articles en el seu monogràfic sobre educació patrimonial 

28/08/2023 | SASC
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

El treball del Programa d'Extensió Universitària ha sigut reconegut a nivell científic. La revista Universitat Escola i Societat (UNES), editada per Departament de Didàctica de les Ciències Socials de la Universitat de Granada, ha publicat dos articles sobre patrimoni coordinats pel PEU en el seu monogràfic sobre educació patrimonial. 

Els textos publicats són “Les persones i els patrimonis. Definir la comunitat patrimonial de Penyagolosa”, d'Ángel Portolés i Elvira Safont, i “17 objectius i un mapa. Una aproximació dels ODS des del patrimoni”, elaborat per Ángela López, Vanesa García i Ángel Portolés. Tots dos articles es van presentar en el Congrés Internacional d'Educació Patrimonial (CIEP), en 2022, en el qual el PEU va estar va participar amb diverses comunicacions que versaven sobre els treballs de diferents comunitats patrimonials. 

Així, segons explica el tècnico del PEU, Ángel Portolés, “als participants en el congrés se'ns va oferir la possibilitat de presentar els diferents textos per a posturlarse a ser publicats en la revista científica. Al final, els nostres treballs van ser acceptats després de tindre una revisió mitjançant doble cec, és a dir per parells”. 

El treball sobre “Les persones i els patrimonis. Definir la comunitat patrimonial de Penyagolosa” relata el projecte que naix a petició del Centre d'Estudis de Penyagolosa amb l'objectiu de desenvolupar un projecte territorial al voltant de les persones i dels patrimonis dels quatre municipis de la Mancomunitat de Penyagolosa: Atzeneta del Maestrat, Benafigos, Vistabella del Maestrat i Xodos. Durant dos anys es van sumar al projecte institucions, col·lectius, associacions i teixit empresarial en un procés va derivar en la celebració d'una jornada en la qual es van exposar quatre models diferents de comunitat i que va suposar l'inici de la definició de la comunitat patrimonial de Penyagolosa.

Enllaç a l'article: https://revistaseug.ugr.es/index.php/revistaunes/article/view/27500

El text titulat “17 objectius i un mapa. Una aproximació als ODS des del patrimoni” és un recorregut per les accions realitzades per part de les diferents comunitats patrimonials integrades en el PEU amb l'objectiu d'identificar missatges ODS en els seus diferents projectes. El projecte va nàixer en 2020 i reflexiona sobre per què la cultura, el patrimoni i l'educació són importants per a millorar la vida de les persones i com és possible fer una connexió creïble entre el patrimoni cultural, les comunitats i els Objectius de Desenvolupament Sostenible.

Informació proporcionada per: Servei d'Activitats Socioculturals