El PEU-UJI i la Mancomunitat de Penyagolosa organitzen un taller de cant sobre el O Vere Deus de les rogatives de Xodos i Vistabella

31/07/2023 | SASC
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

El Centre d'Estudis de Penyagolosa ha organitzat dos tallers de cants amb l'objectiu de mantindre viva la tradició del cant a les rogatives medievals de Vistabella del Maestrat i Xodos al santuari de Sant Joan de Penyagolosa. En concret, l'activitat es centrarà en el cant de l'O Vere Deus, el so que agermana a les diferents rogatives que des de l'Edat Mitjana arribaven a Sant Joan des de diferents municipis i de les quals només han sobreviscut cinc, la d'Useres, Xodos, Vistabella del Maestrat, Culla i Puertomingalvo. 

L'activitat tindrà lloc en dos dates diferentes: la primera serà el dia 12 d'agost a l'esglesia de Vistabella del Maestrat i la segona el dia 19 a l'esglesia de Xodos y serà impartida pel cantant líric David Montolio, baix la coordinació de la Mancomunitat de Penyagolosa-Pobles del Nord i el Programa d'Extensió Universitària PEU-UJI. 

Els detalls del ritual del cant del O Vere Deus passaven de pares a fills i això garantia la continuïtat, peró el despoblament que van patir els pobles del medi rural van trencar aquesta línia directa de transmissió i ara són molt poques les persones que el coneixen. ins que el despoblament no només va desplaçar totes les festes i rituals als caps de setmana sinó que va trencar la línia directa de la transmissió. El taller vol recuperar la tradició i donar a coneixer als veïns de Xodos i Vistabella el seu cant que acompanyava a les rogatives. 

Informació proporcionada per: Servei d'Activitats Socioculturals