El PEU presenta la XVIII Jornada de Patrimoni PEU amb el títol 'Persones, llocs, històries'

24/07/2023 | SASC
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir
  •  230722_jornades-patrimoni 600x400_4_ConCALma5

    Imatges de la notícia: Amparo Moroño Díaz

  •  230722_jornades-patrimoni 600x400_1_MujeresdelValle1

    Imatges de la notícia: Amparo Moroño Díaz

  •  230722_jornades-patrimoni 600x400_3_MujeresdelValle3

    Imatges de la notícia: Amparo Moroño Díaz

  •  230722_jornades-patrimoni 600x400_2_Paredesdelcuidado1

    Imatges de la notícia: Amparo Moroño Díaz

La Jornada de Patrimoni que organitza cada any el Programa d'Extensió Universitària PEU-UJI ja té data de celebració. Serà el pròxim 22 de juliol i se celebrarà a la Sala de Graus Germà Colom de la Facultat de Ciències Humanes i Socials de la Universitat Jaume I.

La iniciativa arriba enguany a la seua XVIII edició i se centrarà en la importància de les persones i dels vincles que fan possibles les relacions i connexions amb el territori mitjançant les històries. En aquest sentit, la jornada es consolida com  un espai de trobada entre projectes, col·lectius i persones interessades a conèixer la xarxa del PEU UJI.

Aquesta edició s'articula al voltant de tres moments clau, com són la participació d'Amparo Moroño, gestora cultural en el Programa de Cultura de la Mancomunitat de Municipis Valle del Jerte (Cáceres); la presentació del vídeo “persones, llocs, històries” dirigit per Cristina Pascual Fernández i guió de Meritxell Yllera Conde; i el taller “Biblioteques Humanes” que forma part del projecte europeu “Peripheral Memories for Future”, que realitzarà Mireia Alemany. 

La jornada s'iniciarà amb la ponència que impartirà Amparo Moroño “Sobre la manera en la qual el pensament ecofeminista ens interpel·la com a treballadores culturals del medi rural”, amb la qual vol compartir una reflexió des de la seua experiència com a productora cultural que desenvolupa el seu treball en el medi rural, aprenent de les pràctiques i del pensament ecofeminista. Moroño desenvolupa la proposta 'Cultura participada en el medi rural', des d'on coordina projectes com a Dones de la Vall que miren al Prat, amb el Museu del Prado; el Seminari Art educació i paisatge, en col·laboració amb el CPR de Plasència; o el projecte Habitar el Palau (Secundat per la Fundació Daniel i Nina Carasso); així com l'Itinerari de Pràctiques artístiques ecofeministes en col·laboració amb l'Oficina d'Igualtat de la Mancomunitat.

La segona part de la trobada se centrarà en la presentació del vídeo “persones, llocs, històries”, del projecte Patrimoni del Programa d'Extensió Universitària de la Universitat Jaume I. El fil conductor d'aquesta peça videogràfica és la realització del taller PEU “Els nostres patrimonis” en el Centre Universitari de Formació Escuni a Madrid. Les reflexions dels i de les participants són punt de partida per a la reflexió sobre el concepte de patrimoni cultural i la seua complexitat. La direcció d'aquesta peça audiovisual ha sigut duta a terme per Cristina Pascual Fernández. En la jornada, serà la guionista i professora especialitzada en educació i patrimoni Meritxell Yllera Conde, la qui presentarà el vídeo. 

El darrer episodi de la XVIII edició de la Jornada de Patrimoni serà el taller “Biblioteques humanes”, que serà impartit per Mireia Alemany. La iniciativa forma part de la primera fase de formacions del projecte ‘Peripheral Memories For Future', de la Unió Europea i té com principal objectiu crear espais de diàleg i reflexió entre les persones majors i la joventut en els quals compartisquen experiències. 

La metodologia 'Biblioteques humanes’ treballa de forma intergeneracional perquè puga existir una transmissió de les memòries que atresoren les persones majors que viuen al medi rural, sempre de manera dinàmica i educativa. Una de les finalitats del projecte és reforçar entre la joventut el sentiment de pertinença al territori on viuen.

El termini de matriculació ja està obert. Les places són limitades i la matrícula gratuïta. El dinar no està inclòs i té un preu estimat de 15/20 €.

Les inscripcions es poden realitzar a https://e-ujier.uji.es/pls/www/!uji_formacion.inscripcion?p_ic=D9AB2008F7BBDD051BE1D91EEB5786C7

Per a més informació, s'ha d'escriure al correu electrònic peu-uji@uji.es.

Programa de la XVIII Jornada de Patrimoni del PEU. Sala de Graus Germà i Colón. Facultat de Ciències Humanes i Socials. Universitat Jaume I. Castelló.

Dissabte 22 de Juliol. 

10.00 h. Benvinguda i presentació de la jornada. Carmen Lázaro Guillamón. Vicerectora de Cultura, Llengües i Societat. Universitat Jaume I
10.15 h. Ponència: Sobre la manera en la qual el pensament ecofeminista ens interpel·la com a treballadores culturals del medi rural. Amparo Moroño Díaz
11.00 h. Presentació del vídeo: “persones, llocs, històries” a càrrec de Meritxell Yllera Conde, Albert López Monfort, Ángel Portolés Górriz i José Manuel López Blay.
12.00 h. Pausa
12.30 h. Taller “Les biblioteques humanes”. Coord: Mireia Alemany Pereira (Europimpulse Network) i la participació d'Anabel Ejarque, Carmen Emo i Miriam Salvador
13.30 h. Assemblea Patrimoni PEU
13:50 h. Clausura de la XVIII Jornada Patrimoni PEU
14.15 h. Dinar

Imatges de la notícia: Amparo Moroño Díaz

Informació proporcionada per: Servei d'Activitats Socioculturals