El projecte d'acompanyament CreaPalancia incentiva la posada en marxa d'iniciatives culturals amb recursos exògens El Cos Europeu de Solidaritat es presenta com una oportunitat per a l'Alt Palància

21/07/2023 | SASC
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

L'Associació Cultural Cartoixa de Valldecrist organitza un any més les jornades “ValldeCrist: àmbit de cultures”, que tenen com a objectiu donar a conèixer aquest monument, que va ser declarat Bé d'Interès Cultural (BIC) per part de la Generalitat Valenciana i reivindacar-lo com a espai per a la realització d'activitats culturals en la localitat d'Altura, municipi que forma part del programa Enclau_UJI, basat en aliances estratègiques entre l'UJI i els municipis més dinàmicos del món rural, i que es consideren un punt clau del nou model cultural de la Universitat Jaume I.

El taller ha sigut impartit per Roberto Ramos de León, documentalista especialitzat en projectes d'acompanyament en el sector cultural i ha centrat el seu objectiu a incentivar la posada en marxa de projectes culturals propis a través de recursos exògens que servisquen per a amplificar la visibilitat de la cultura, i la seua necessitat, en els entorns rurals.

La línia principal de la formació ha basat la seua estratègia a simular i imaginar la incorporació del voluntariat europeu en projectes culturals solidaris. En aquest sentit, Roberto Ramos ha explicat que “el CES és un instrument a través del qual tant la mancomunitat, els ajuntaments o les associacions de l'Alt Palància poden generar una major implicació de la població local, de públics culturals als quals resulta difícil arribar per mètodes convencionals”. 

En l'apartat pràctic del taller, els participants van generar tres iniciatives culturals per a estimular la participació i el voluntariat. La primera va ser el disseny d'un treball intergeneracional adolescents-persones majors mitjançant la intervenció de voluntariat capaç de generar un clima de benestar a través del mutu coneixement.

En segon lloc va presentar la idea de la posada en marxa d'una oferta de turisme cultural internacional a través de la via verda d'Ulls Negres, en la qual puga intervenir un voluntariat amb formació en diverses branques del saber com per exemple el patrimoni, el turisme, l'arquitectura, l'enginyeria, el medi ambient o la gestió cultural, entre altres. 

La tercera iniciativa està lligada a la bretxa digital existent en pobles de la comarca, on es constaten problemes de connectivitat. En aquest projecte el voluntariat tractaria de cridar l'atenció sobre la transformació digital, que és un dels eixos del Cos Europeu de Solidaritat.

CreaPalancia constitueix un espai de formació sobre professionalització cultural, però també d'estímul per a la generació d'una xarxa d'agents coneixedors de les possibilitats de la cultura com a eix de desenvolupament. Per això, una part fonamental consisteix a facilitar un millor coneixement dels recursos existents a la comarca. En aquesta ocasió, els participants han assistit a una breu visita guiada pel Museu d'Arqueologia i Etnologia de Segorbe (MAES).

Informació proporcionada per: Servei d'Activitats Socioculturals