El projecte “Reial Fàbrica i Territori” visibilitza el potencial turístic del patrimoni industrial a l'Alcora i la comarca de l'Alcalatén 

30/06/2023 | SASC
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

El projecte “Reial Fàbrica i Territori” visibilitza el potencial turístic del patrimoni industrial a l'Alcora i la comarca de l'Alcalatén 

La sisena jornada del projecte “Reial Fàbrica i Territori” va evidenciar la possibilitat de vincular el patrimoni industrial nascut al voltant de la Reial Fàbrica de pisa i porcellana del Comte Aranda al sector turístic. Així ho van argumentar diferents experts durant la celebració de la trobada “Reial Fàbrica i Territori: didàctica i turisme industrial” que es va celebrar a la localitat de l'Alcora, de forma conjunta amb l'activitat “La ruta de les mines des de Llucena a Araia”, i que formen part de la iniciativa “La dimensió territorial de la Reial Fàbrica de pisa i porcellana del Comte Aranda”, coordinat per la doctora arquitecta Diana Sánchez Mustieles en col·laboració amb el Programa d'Extensió Universitària de l'UJI.

Entre les conclusions que es van extraure, destaca la necessitat d'aprofitar el factor diferencial amb el qual compta l'Alcora i impulsar l'eslògan 'destí ceràmica', potenciant la singularitat de la dimensió territorial de la Reial Fàbrica. 

Una de les ponències destacades va ser la de Josep Maria Pey, gestor de projectes turístics i culturals que va incidir en els diferents beneficis que pot aportar el turisme industrial, en el cas concret de la Reial Fàbrica de l'Alcora. En aquest sentit, va explicar que pot ajudar a la recuperació d'antics espais industrials, valorar el teixit productiu i a desenvolupar l'activitat econòmica local a través d'un tipus de turisme sostenible. L'expert va incidir en els atractius que té aquest tipus de turisme com són mostrar el patrimoni industrial, l'evolució dels processos de producció, la interpretació del paisatge al voltant de la indústria i la seua vinculació amb la història social i econòmica de la zona i, a més, va posar alguns exemples que ja s'estan portant a terme com el Museu de Ceràmica de La Rajoleta d'Esplugues de Llobregat.

En la mateixa línia va parlar Alberto Galloso, de l'empresa Soluciones Turísticas, autora del Pla Estratègic de Turisme de l'Alcora. Durant la seua intervenció, Galloso va assenyalar “el gran potencial turístic que té la Reial Fàbrica per tot el que significa per a l'Alcora i per a la comarca”, alhora que va destacar que el pla realitzat contempla la reivindicació dels atractius lligats a la ceràmica, i en concret de la Reial Fàbrica, i significar-los com a recursos culturals i turístics. 

Per la seua banda, el director de la Càtedra de Bretxa Digital i Territori de l'UJI, Vicent Querol, va posar com a exemple el disseny de l'estratègia turística que s'està portant a terme a la localitat de Vilafranca que vol potenciar recursos com la història industrial i el patrimoni de pedra en sec, entre d'altres. El director de Viunatura, Nando Falomir, qui va explicar que l'empresa de turisme actiu també està implicada en la dinamització del territori i també del patrimoni industrial que es troba dispers en la comarca. 

La jornada va continuar amb una sessió de didàctica en la qual Teresa Artero, tècnica de Didàcitca del Museu de Ceràmica de l'Alcora, Teresa Artero, va presentar el programa educatiu que es realitza al voltant de la Reial Fàbrica en els centres educatius de la localitat i de la comarca. La sessió també va comptar amb la participació de Ángela Sabater, arquitecta de l'empresa Arae Patrimonio, qui va presentar un taller que s'està portant a terme en els centres educatius i que estan inclosos dins de l'oferta didàctica de la Reial Fàbrica. 

El programa de la trobada que va tindre lloc a l'Alcora també va comptar amb una ruta denominada “Des de les entranyes de la terra a la Reial Fàbrica: ruta de les mines des de Llucena a Araia”, una passejada entre la localitat de Llucena i la pedania d'Araia per a conéixer el patrimoni miner de la comarca que està vinculat a la Reial Fàbrica. Durant la marxa, els 59 participants de la ruta van conèixer in situ de la mà de José Artero alguna de les mines que subministraven materials a la Reial Fàbrica.
 

Informació proporcionada per: Servei d'Activitats Socioculturals