El projecte d'acompanyament CreaPalancia reflexiona sobre “Públics culturals en entorns rurals” en una sessió a Toràs

08/06/2023 | SASC
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

Amb el títol “Públics culturals en entorns rurals” s'ha realitzat a Torás la novena sessió del projecte d'acompanyament CreaPalancia que ha desglossat les característiques dels diferents segments de públics que conflueixen en els municipis de les comarques d'interior, entre els quals es troben els habitants, els estiuejants, els visitants o les persones vinculades per diferents raons, entre d'altres. 

La iniciativa, impulsada pel Programa d'Extensió Universitària de l'UJI en col·laboració amb la Mancomunidad del Alto Palancia, ha comptat amb la presència dels AODL, tècnics de cultura i turisme, dels municipis que conformen la comarca de l'Alt Palància. La formació ha estat impartida per Roberto Ramos de León, documentalista especialitzat en projectes d'acompanyament al sector cultural qui ha destacat que “en l'actualitat, quan es treballa des de la gestió cultural a pobles, barris o comunitats fàcilment identificables, els processos participatius són la clau per a l'èxit en el llarg termini”. 

Al mateix temps, el coordinador del projecte assegura que “les persones que assisteixen a una activitat cultural volen viure experiències diferents, sentir les emocions del moment i del lloc, no hi ha prou amb acudir a una activitat programada, sinó que aquesta forma part d'un entorn que la rodeja”. 

Durant la sessió s'ha destacat que el paper dels professionals de la cultura del medi rural consisteix a facilitar mitjans a través de processos d'animació sociocultural, que puguen derivar en la realització d'esdeveniments culturals per part de les mateixes institucions, amb el suport dels establiments locals, el tercer sector i els propis individus. 

La part final del taller ha consistit en una dinàmica de rols, on s'havia de dissenyar una estratègia cultural per a un poble xicotet, i que coincidira amb els diferents interessos de cada segment de població. 

CreaPalancia és un espai de trobada entre agents d'ocupació i desenvolupament local, tècnics de turisme, cultura i persones amb responsabilitats públiques en matèria de cultura i desenvolupament que va nàixer en 2020 que pretén convertir-se en una plataforma des d'on es coordinen les activitats culturals que es realitzen a la comarca de l'Alt Palància, participat per les diferents entitats i administracions. 

Informació proporcionada per: Servei d'Activitats Socioculturals