“Redes son amores” realitza una reunió monogràfica sobre els ODS en les comunitats patrimonials

03/05/2023 | SASC
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

La trobada mensual “Redes son amores”, en la qual participen els col·lectius i equips de treball que formen part del Programa d'Extensió Universitària, ha realitzat aquest mes d'abril una reunió monogràfica sobre els Objectius del Desenvolupament Sostenible (ODS), que està emmarcada en un projecte de les comunitats patrimonials PEU-UJI que porta en marxa des de finals del 2020, i en el qual participen més de 50 col·lecitus i associacions de la xarxa PEU i diversos representants internacionals de la Xarxa de Comunitats Patrimonials que integren el Conveni de Faro del Consell d'Europa. 

La reunió es va dissenyar com una “Aproximació als ODS en les comunitats patrimonials PEU” i va estar guiada per les tècniques d'Arae Patrimonio, Ángela López y Vanesa García, amb l'objectiu de repasar el treball que es va iniciar l'any 2020, data en la qual els diferents col·lectius que formen la xarxa PEU van començar a omplir sobre una taula d'autoevaluació creada per Arae Patrimonio, de quina manera treballa cada col·lectiu cadascun dels ODS.

En aquest sentit, durant la celebració de la taula de treball, i després d'una primera revisió i estudi, la tècnic Ángela López va explicar que els ODS que més treballen les comunitats patrimonials del PEU que fins ara han realitzat la primera part del treball són els números 4, 11 i 16, que són els referits a educació de qualitat, a ciutats i comunitats sostenibles i a pau, justícia i institucions sòlides. No obstant, aquesta és una primera conclusió a falta de desenvolupar una segona fase, en la qual s'identificaran els indicadors, la manera de mesurar el treball de cada comunitat en termes de sostenibilitat. 

L'Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible es composa de 17 objectius i 169 metes. Per al seu seguiment, s'han dissenyat 232 indicadors que poden medirse a través de les dades estadístiques, a partir dels quals es pot quantificar el grau de compliment de cada ODS. No obstant, segons les representants d'Arae Patrimonio, quasi no hi ha cap indicador oficial amb el que es puguen medir les accions sobre el patrimoni o el treball de les comunitats professionals. 

La reunió es va celebrar la jornada que es commemorava el Dia Internacional dels Monuments i els Llocs, fet pel cual ICOMOS, Consell Internacional dels Monuments i Llocs Històrics es va fer ressó de la reunió de 'Redes son amores' sobre les ODS a les seues xarxes socials.

Informació proporcionada per: Servei d'Activitats Socioculturals