La xarxa AVAN reivindica el territori amb una proposta artística itinerant que recorre cinc poblacions del món rural de les comarques de Castelló

24/10/2022 | SASC
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

La xarxa AVAN reivindica el territori amb una proposta artística itinerant que recorre cinc poblacions del món rural de les comarques de Castelló

Forcall, Vilafranca, Vilanova d'Alcolea, Viver i Altura participen d'aquesta mostra multidisciplinària que es desenvoluparà els dies 11, 13, 14 i 15 d'octubre

Generar noves converses que conviden a repensar i qüestionar transversalment els coneixements actuals concebuts a l’entorn educatiu. Aquest és un dels objectius de la segona edició de l'AVAN, la xarxa de espais rural de recerca contemporània que impulsa propostes artístiques en l'entorn rural, i que enguany ha orientat la programació al món de l'educació.

Amb el títol 'Allò que no sabíem que sabem', l'edició de 2022 és una crida a la detecció i qüestionament de l’educació formal i informal, “on els aprenentatges no legislats són els que ens dominen, en un moment en el qual les pedagogies de renovació caminen amb les necessitats del seu temps, sent la crisi educativa un clar reflex de la crisi al món, i per tant de la societat”, explica el comissari i director de la xarxa, Rafael Tormo.

Aquests són els eixos d'una proposta multidisciplinària que es desenvolupa en el medi rural i que es presenta avui a la Universitat Jaume I i tindrà lloc els dies 13, 14 i 15 d'octubre als cinc municipis de les comarques de Castelló que formen part de la xarxa: Forcall, Vilafranca, Vilanova d'Alcolea, Viver i Altura. La iniciativa compta amb l'acompanyament del Programa d'Extensió Universitària (PEU) de la UJI i la col·laboració del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana i la Diputació de Castelló i afavoreix la realització en entorns rurals de pràctiques artístiques que abasten transversalment els coneixements, qüestionant els actuals consensos sobre allò que s'entén per viure en un poble i també generen discursos que ajuden a desmantellar la imatge negativa associada al medi rural.

L'AVAN'02 també busca posar en joc la imaginació per explorar noves idees del que no és la ruralitat des dels entorns rurals de les comarques de l'interior de Castelló. Així, Tormo assenyala que l'AVAN “és més que un un festival d'art o una exposició puntual que trasllada la cultura contemporània de la ciutat al medi rural, és un programa que impulsa propostes artístiques que estableixen un diàleg amb l'entorn i els seus habitants”. En eixe sentit, durant els tres mesos anteriors a la celebració del certamen els artistes que presentaran les seues obres durant el pròxim cap de setmana treballen amb dos mediadors de cada localitat amb l'objectiu contextualitzar els seus treballs a cada localitat”, assegura Tormo.

Enguany, més de 150 persones han intervingut directa o indirectament en la preparació d'una edició que s'inicia aquesta vesprada amb la presentació del llibre que recull les experiències treballades i viscudes la primera edició, anomenada 'Sembrar mons'. L'acte tindrà lloc a la facultat d'Humanitats de la UJI que recull el procés d'investigació i recol·lecció dels processos oberts per a futurs projectes de cultura i pensament. En la mateixa sessió, tindrà lloc la primera sessió anomenada 'compartir coneixements', que té com a objectiu aprofundir en els resultats dels projectes realitzats a partir de tallers, conferències o taules rodones. La primera serà a càrrec de l'assagista uruguaià Luis Camnitzer, especialista en temes d'educació artística, qui no creu en la relació entre art i educació sinó en la integració entre tots dos.

La cita continuarà el dijous. Artistes, mediadors, tècnics i gestors culturals, conviuran durant tres dies en un festival itinerant que els portarà en autobús a les cinc localitats que formen part de l'AVAN i en el qual les actuacions i les exposicions estan obertes a tot el públic. Enguany, seran 11 les propostes culturals i artístiques que es realitzaran. L'itinerari establert portarà els participants en primer lloc a Altura. Allí el col·lectiu valencià Massa Salvatge conformat per Teresa Mata, Lluc Mayol i Alba Oller exposarà El llibre roig edicions, un projecte que va nàixer amb la voluntat de reescriure el Libro rojo de los escolares. Publicat a la dècada dels 60, aquest va córrer com la pólvora de mà a mà, d’escola a escola, adaptant-se als problemes específics dels escolars de cada país.  A tot arreu ha tingut un acolliment magnífic entre persones amb ganes de canviar l’educació i les relacions entre les persones adultes, les joves i la xicalla.

Viver serà el protagonista del matí de la segona jornada. Allí s'inaugurarà la mostra Cartografies nòmades: mobilització del coneixement de les escoles de masos de Castelló, un treball del col·lectiu Heterotopia format per Xelo Bosch i Cyrille Carpenteur. Aquest projecte consisteix en el seguiment de la cartografia de les escoles dels Masos de la zona de Castelló, i aprofundiment en la recuperació del patrimoni oral, visual i material per l'arxiu digital del Museu Pedagògic de Castelló en Viver i en concret centrant-nos en la pedania de Ragudo. L'estada a Viver finalitzarà amb el concert Sònic que oferirà Xguix, un artista visual i sonor català que viu a Ragudo.

La vesprada del dia 14, l'autobús i la comitiva viatjaran a Vilanova d'Alcolea. Allí, obrirà les portes l'exposició 'Transversalitat front normativització', dirigida pels artistes Aina Palmer (Burriana) i Jordi Palau (València), que han treballat durant l'estada amb els xiquets i xiquetes de CEIP de Vilanova d'Alcolea. L’exposició consta d'onze escultures giratòries o bodegonets, un per cada cançó, compostos per objectes rituals utilitzats en el videoclip, acompanyat de textos que amplien les intertextualitats i el procés de creació de les escultures. El punt i final a la jornada la posarà un concert 'Solatge-Collage', de Aina Palmer i Jordi d'Alcolea. Es tracta d'un projecte multidisciplinari d'onze cançons on es recullen referents com la Pastora o Matilde Salvador a partir d'un collage a base se samplejos que que recull melodies tan diverses com el Misteri d'Elx o Nino Bravo o de la ruta del Bakalao.

La darrera jornada tindrà com a punts de referència Forcall i Vilafranca. En la primera localitat es presentarà l'exposició' 'Baf', de Miriam Isasi, del País Vasc, un projecte de sanació d'un espai des dels coneixements compartits d'aquells que trepitgen el territori. Més tard, compartirà coneixement amb els participants, l'antropòloga catalana Rosa Cerarols, defensora de la cultura descentralitzada i les pràctiques artístiques en l'entorn rural.

El punt i final d'aquesta aventura cultural serà Vilafranca. La vesprada començarà amb Marina Garcés, Filòsofa, activista i docent, que compartirà coneixement amb els participants del certamen.

Les propostes artístiques de l'AVAN' 02 conclouran a Vilafranca amb l'exposició 'Qüestionar la realitat passa per explorar allò que no sabem' de Pau Pardo i Vicent Orts. Es tracta d'un projecte a llarg termini que vol documental les ferramentes autofabricades a Vilafranca i que vol posar èmfasi en la paraula 'reutilitzar', per davant del concepte 'obsolescència'. 

La idea dels organitzadors de l'AVAN és que “es convertisca en un gran centre cultural dispers, en el qual participen diferents poblacions i no estar localitzat en un punt concret, com ho estan normalment els centres culturals a les ciutats, que ho concentren tot i, al mateix temps, dissenyar una ruta arribant a la cultura contemporània des de diversos territoris de Castelló, donant visibilitat a la diversitat i fugir de la visió etnocèntrica, en la qual només hi ha una direcció”.

Informació proporcionada per: Servei d'Activitats Socioculturals