L'UJI selecciona els 16 TFG orientats a dinamitzar socioculturalment els municipis rurals objecte de les beques Enclau-Rural

12/04/2022 | SASC
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

La comissió avaluadora de la primera edició de les beques Enclau-Rural dirigides a impulsar la realització de Treballs de Final de Grau (TFG) vinculats amb els municipis del medi rural ha seleccionat ja els 16 treballs que obtindran l'ajut per a realitzar les tasques d'investigació i de recerca. L'equip de treball integrat per representants de la Universitat Jaume I, del Grup d'Acció Local Maestrat Plana Alta i de la Mancomunidad Alto Palancia han tingut que triar entre les 23 propostes presentades a esta primera convocatòria del Vicerectorat de Cultura i Relacions Institucionals.

En total seran 52 els municipis pertanyents a les comarques del Maestrat, la Plana Alta i l'Alt Palància els que se beneficiaran dels treballs dels alumnes de la UJI que realitzen enguany el seu TFG i que tenen com a objectiu principal dinamitzar la seua economia, i entre ells, més directament Torre d'en Doménec, Caudiel, Geldo, Vilafamés, Vall d’Alba, Jérica, Càlig, Canet lo Roig, Altura, Cabanes, les Coves de Vinromà, Benlloc o Vilanova d’Alcolea.

Entre els projectes TFG seleccionats es troben iniciatives per a impulsar la repoblació dels municipis d'interior; per a establir polítiques de prevenció de la violència de gènere; un estudi per a la promoció i urbanització de vivendes modulars i bioclimàtiques; per a la execució d'un projecte enoesportiu a la Plana de l'Arc; per a plantejar fórmules sobre pressupostos participatius en xicotets municipis; per a desenvolupar el cicle de la producció de l'oli a la localitat de Càlig com a itinerari didàctic; o el projecte de disseny i gestió d’una planta de compost integrada en una explotació cunícola a partir del fem i restes de cultiu a Xérica. 

La vicerectora de Cultura i Relacions Institucionals de la UJI, Carmen Lázaro, ha assenyalat que "sense dubte, amb aquesta acció l'estudiantat que elabora els seus TFG's i el professorat que dirigeix i coordina els treballs, ofereixen bona prova de la implicació de la comunitat universitària en els interessos, reptes i necessitats de l'entorn, més enllà del campus i al servei de la societat”.

Per la seua banda, Domingo Giner, president del GAL Maestrat Plana Alta, ha assegurat que “aquesta primera iniciativa ha sigut molt positiva perquè s'han presentat moltes propostes imaginatives d'estudiants que ajudaran a dinamitzar tot el nostre territori”, i en aquest sentit, continua “cada vegada hi ha més emprenedors, empreses i famílies que aposten per orientar el seu futur cap a l'interior rural de la nostra província i volem promoure incentius que els ajuden a aconseguir-ho”.

La presidenta de la Mancomunidad Alto Palancia, Jessica Miravete Bernat ha fet “un balanç molt positiu sobre la participació i l'interés mostrat per l'alumnat en relació a les beques Enclau-Rural, atés que les mateixes representen un mecanisme molt eficaç perquè la formació de l'estudiantat revertisca en el medi rural vinculant els seus TFG als municipis d'interior. Miravete ha explicat que “amb aquesta iniciativa donem suport a aquests projectes amb idees fresques i inspiradores adaptades a les necessitats dels nostres pobles, i és que la participació de la joventut per mitjà de projectes locals en els quals es combina coneixement i creativitat és fonamental per a contribuir al desenvolupament sostenible de la nostra comarca i a frenar la despoblació en el territori”.

L'objectiu d'aquesta iniciativa, inclosa dins del programa Enclau-UJI, és contribuir a que l'estudiantat universitari fixe la seua mirada en la ruralitat a l’hora de plantejar la resolució de problemàtiques, l’anàlisi de situacions, o la proposició de projectes en els seus treballs. En aquest sentit, la comissió que ha avaluat les propostes presentades ha valorat els TFG que tenen com a repte principal millorar l'economia, generar ocupació i dissenyar projectes i iniciatives que ajuden a consolidar la població en el àmbit rural. 

Les 16 beques que s'han concedit es troben dins del Programa d'Extensió Universitària (PEU) i tindran una quantia de 300 euros cadascuna. L'alumnat que s'han beneficiat de les ajudes és el que es troba matriculat en un TFG per aquest curs 2021-2022.

Informació proporcionada per: Servei d'Activitats Socioculturals