Els col·lectius de la xarxa Territori Espadà es reuneixen a Matet per a preparar la XIX Trobada dels Pobles del Parc Natural i conèixer nous projectes PEU

10/03/2022 | SASC
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

Els col·lectius que integren el projecte Territori Espadà s'han reunit al municipi de Matet amb l'objectiu d'establir les línies de treball de cara a la celebració de la XIX Trobada dels Pobles del Parc Natural que enguany se celebrarà a la localitat de Torralba del Pinar, una iniciativa que compta amb la col·laboració de l'Oficina de Gestió del Parc Natural Serrà d'Espadà i amb el recolzament del Programa d'Extensió Universitària (PEU-UJIencultura).

La trobada de 2022 suposarà el tancament d'un cicle d'aquest esdeveniment itinerant que va néixer l'any 2001 i que haurà recorregut ja els 19 pobles que formen part del Parc Natural. La mini trobada va servir també per a posar en comú els diferents projectes i idees en les quals estan treballant els col·lectius com, per exemple, el denominat 'Creació d'una xarxa d'itineraris interpretatius en l'àmbit del Parc Natural', realitzat pel Centre per al Coneixement del Paisatge, que té la seu a Matet. En aquests moments, la iniciativa està desenvolupant una primera fase que inclou als municipis de Matet, Figueres, Vilamalur, Pavies y Torralba del Pinar.

Des de l'Oficina Tècnica del Parc Natural de la Serra d'Espadà, Gemma del Amo, explica que “en els darrers anys hi ha un creixent interés de la societat cap al patrimoni tant natural com cultural i en aquest sentit s'ha posat de manifest la necessitat de plantejar-se un ús social d'aquest patrimoni i la seua posada en valor”. Fruit d'aquest demanda, la creació d'aquesta xarxa d'itineraris que, al mateix temps que posaran en valor els recursos naturals, culturals i patrimonials dels diferents municipis que conformen el parc natural, permetrà vertebrar el territori de la serra. La presentació del projecte va finalitzar amb un breu passeig pels voltants de Matet, per a conéixer el patrimoni de la localitat relacionat amb les activitats tradicionals dels pobles veïns.

La mini trobada va comptar amb la participació de representants de Connecta Natura (Alcúdia de Veo), Interpreta Natura (Alt Palància), Caminatas a las 8 (Onda), Artesania Atenea (Algímia de Almonacid), Centre per al Coneixement del Paisatge (Matet), membres de l'ecoaldea 'Aldea Olla Reviscolla' (P.N. Sierra Calderona), els impulsos d'una iniciativa turística a Pavías, i representants de l'Ajuntament de Matet.

La iniciativa Territori Espadà va sorgir en 2017, per a dinamitzar els pobles del Parc Natural de la Serra d'Espadà i la seua finalitat és connectar a les persones que viuen, estimen o treballen la Serra, a més de donar difusió d'activitats que s'organitzen als pobles del parc natural, amb temàtica cultural i/o ambiental.

Informació proporcionada per: Servei d'Activitats Socioculturals