El PEU celebra la XV Jornada de Patrimoni al voltant dels Objectius del Desenvolupament Sostenible L’èxit de la modalitat online de la jornada ha suposat la posada en marxa d’un nou espai de trobada virtual entre els membres de la xarxa Patrimoni-PEU

05/11/2020 | SASC
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

El projecte Patrimoni del Programa d'Extensió Universitària (PEU) de l'UJI ha celebrat la quinzena edició de su jornada anual amb els Objectius del Desenvolupament Sostenible (ODS) com a fil conductor, presents en les ponències i tallers dels dos dies. 

Al voltant de 30 persones han assistit a una edició especial que s’ha celebrat per primera vegada presencial i online adaptant-se així a les mesures de seguretat  que requereix la COVID-19. A la vegada, sent una oportunitat per a comptar amb la participació de persones que no ho hagueren pogut fer de forma física així com un mitjà suplementari per a reforçar les interaccions entre les persones que formen la xarxa PEU. 

La presentació del projecte “17 objectius i una xarxa” presentat per ARAE Patrimonio y Restauración ha sigut el tret de sortida de la trobada, acompanyat d’un taller participatiu amb l’objectiu d’activar la xarxa del PEU al voltant dels ODS.

La segona de les intervencions va ser a càrrec de la vicerectora de Cultura de l'UJI, Carmen Lázaro, qui va presentar la dotzena edició de la revista Memòria Viva del projecte Patrimoni del PEU. A continuació Andrea Moreno Martín i Alejandro Peña Carbonell van tractar en la seua intervenció el projecte de Museu Virtual que s’està desenvolupant en Quart de Poblet  mitjançant accions de participació relacionades tant en la catalogació com en la posada en valor dels patrimonis quotidians. 

El primer dia de la jornada va finalitzar amb la ponència de Ruth Marañón  “Patrimonis perduts: l’ètica de la trobada”, qui va traslladar mitjançant una sèrie de reflexions la importància i valors dels patrimonis quotidians associats al món rural i la seua pèrdua en el marc de la “España vaciada”. 

La trobada va continuar el dissabte 31 d’octubre en el qual destaquen les intervencions de Guadalupe Espinosa i Raquel Pérez amb “Els cants de les plantes. Música, bones herbes i cistelleria”, un procés col·laboratiu que va nàixer amb l'objectiu de recuperar la tradició de cantar versos improvisats i recuperar la música popular. 

La quinzena Jornada de Patrimoni va finalitzar amb l’Assemblea de projecte, en la qual les persones representants dels col·lectius i grups van participar en un col·loqui de presentació de les últimes accions locals desenvolupades. A més a més, van mostrar la seua preocupació davant la continuïtat dels projectes en un escenari marcat per la pandèmia i les restriccions de mobilitat o reunió. 
En conseqüència, es va decidir posar en marxa un espai virtual de caràcter periòdic des del qual intercanviar experiències, reptes i pràctiques relacionades amb l'evolució dels projectes de la xarxa Patrimoni - PEU.
 

Informació proporcionada per: Servei d'Activitats Socioculturals