La Universitat Jaume I finalitza una nova edició de la Universitat d'Estiu

20/07/2021 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

La Universitat Jaume I ha finalitzat una nova edició de la Universitat d’Estiu en la qual, durant els mesos de juny i juliol i sota la coordinació del professor Santiago Posteguillo, delegat de la rectora per a l’impuls de la Universitat d’Estiu, s’han portat a terme quatre propostes formatives sobre aspectes tan diversos com la igualtat de gènere en la universitat, les claus per a un model econòmic inclusiu i sostenible, el litigi estratègic en matèria de drets humans o el paper de les dones en la literatura. Els cursos s’han realitzat en modalitat mixta per tal d’adaptar-se a la situació sanitària: presencialment a l’Hotel Termas Marinas El Palasiet de Benicàssim i en línia.

El programa es va iniciar amb el curs organitzat en coordinació amb CRUE Universidades Españolas amb el títol «La igualtat de gènere en la universitat: avanços i propostes», una trobada amb la comunitat universitària i les institucions educatives en la qual es va debatre sobre els principals reptes de gènere que afronta el sistema universitari espanyol, així com sobre les polítiques que es requereixen per a impulsar la igualtat i les bones pràctiques que són necessàries per a la seua promoció.

El programa va continuar amb la proposta de la Càtedra de Transformació del Model Econòmic de la Universitat Jaume I titulada «Repensar el futur. Claus per un model econòmic inclusiu, interconnectat i sostenible» en què es va reflexionar sobre l’economia valenciana del futur i la direcció del creixement econòmic a partir de les tendències actuals amb èmfasi en com afectaran a la societat les polítiques aplicades. En aquest sentit, es van analitzar els nous models d’economia digital, la transformació del model energètic o el decreixement com a paradigma de model econòmic sostenible.

La tercera de les propostes va ser el curs «Litigi estratègic en matèria de drets humans» que va explicar com planificar, dur a terme i desenvolupar estratègies de litigi sobre problemàtiques concretes de drets humans de la mà d’acadèmics que han estudiat i portat a la pràctica litigis estratègics, membres dels òrgans internacionals de control dels tractats de drets humans, tant en l'àmbit de les Nacions Unides, com en l'àmbit europeu.

Per últim, el curs «Dones en la literatura: grans personatges femenins i grans escriptores» va reunir escriptores i escriptors d’alt nivell, com ara la guanyadora del premi Planeta Ángeles Caso; del premi Fernando Lara de novel·la, Marta Robles; la finalista del premi Planeta Cristina López Barrio; l’acadèmic de la llengua Carlos García Gual; autores i autors de novel·les de gran èxit com ara José Luis Corral, José Calvo Poyato, Rosario Raro o Luz Gabás o la comunicadora televisiva i influenciadora María Zabay. Tots ells van rescatar les grans protagonistes femenines de la literatura reivindicant no sols el paper dels personatges femenins, sinó també el de les creadores.

Recurs d'imatge ue-igualtat-genere-universitat index

Alcón «La societat no pot prescindir del 50% del talent que són les dones»

El ministre d'Universitats Manuel Castells anuncia que la futura LOSU serà la més feminista de la història.

Recurs d'imatge clausura-curs-igualtat index

Alcón apel·la a la responsabilitat de les universitats per a aconseguir una societat plenament igualitària

La rectora de l'UJI ha reconegut que s'ha avançat molt i que les universitats «podem estar orgulloses del treball realitzat», però ha assegurat que encara queden molts reptes per davant.

Recurs d'imatge ue-repensar-el-futur-1 index

El «blockchain», un canvi tan disruptiu com els telèfons intel·ligents o Internet

La rectora Eva Alcón i el conseller d'Hisenda i Model Econòmic de la Generalitat Valenciana, Vicent Soler, han presentat el curs juntament amb l'alcaldessa de Benicàssim, Susana Marqués; el director de la Càtedra, Xavier Molina, i el professor Lluís Martínez.

Recurs d'imatge ue-repensar-el-futur-2 index

El diàleg entre els actors de la innovació, clau per a la major col·laboració pública i privada

La directora general de Model Econòmic, Dolores Furió, ha destacat que la Comunitat Valenciana té una oportunitat de canvi de model energètic cap a un de més sostenible, compatible amb el creixement econòmic.

Recurs d'imatge ue-litigi-estrategic index

Jorge Cardona: «En el litigi estratègic no treballem amb clients, sinó amb víctimes, i no podem utilitzar-les per a aconseguir un canvi social»

La Universitat Jaume I ha obert avui dimecres 30 de juny a l'Hotel Termas Marinas El Palasiet el tercer curs de la Universitat d'Estiu 2021, amb el títol «Litigi estratègic en matèria de Drets Humans».

Recurs d'imatge ue-litigi-estrategic-vivenda index

Sonia Olea: «Un dels majors esculls en la defensa d'un habitatge digne és canviar la mentalitat perquè es considere un dret humà»

L'advocada ha impartit la conferència «El litigi estratègic en l'àmbit dels drets econòmics, socials i culturals (DESC)» en la segona sessió del curs de la Universitat d'Estiu de l'UJI «Litigi estratègic en matèria de drets humans».

Recurs d'imatge ue-litigi-anna-batalla index

La major part de les queixes individuals a Nacions Unides són per vulneració dels Drets Humans

L'oficial Anna Batalla ha impartit una conferència en el curs de la Universitat d'Estiu de l'UJI.

Recurs d'imatge ue-literatura-caso index

Caso: «La mirada cap al passat ha sigut purament patriarcal i hem de superar-la»

Ángeles Caso ha reivindicat el paper de les dones en la literatura al llarg dels segles i ha demanat que tot el públic es lleve estereotips i prejudicis de damunt a l'hora de parlar de la literatura feta per dones.

Recurs d'imatge ue-literatura-luz-gabas index

Luz Gabás: «Tot viatge ens transforma»

L'autora revisa el paper de les viatgeres pirinenques del segle XIX.

Recurs d'imatge ue-literatura-posteguillo index

Posteguillo: «Les dones ha estat sempre presents en la història, però cal buscar-les»

L'escriptor i comissionat de la rectora per a la Promoció de la Universitat d'Estiu de l'UJI, Santiago Posteguillo, ha reivindicat la presència de les dones al llarg de la història, però ha reconegut que «cal buscar-les», perquè «la majoria dels historiadors clàssics han sigut homes i han tingut una tendència a contar més la història dels homes i no tant la història de la humanitat».

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions