La Festa de les Paelles converteix el Riu Sec en un fortí per a l'alumnat Prop de 8.000 alumnes de diferents graus universitaris celebren la Festa de les Paelles de l'UJI 2020 entre música, arròs, somriures i «bon rotllo»

03/03/2020 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

Per a l'estudiantat de la Universitat Jaume I de Castelló el mes de febrer és especial. Són moltes les raons. Gener desapareix, i amb ell les hores d'estudi i l'estrés dels exàmens corresponents al primer quadrimestre. El descans de Setmana Santa s'acosta en el calendari i les Festes de la Magdalena estan a la vora. Però, sobretot, perquè durant el segon mes de l'any té lloc la Festa de les Paelles.

És una celebració centrada en un estudiantat que fa seu, any rere any, el campus del Riu Sec. Durant la jornada del divendres 28 de febrer, l'UJI ha penjat la corbata i s'ha calçat les sabatilles de ball. L'ambient, lluny de la formalitat del món acadèmic, i acompanyat per bona temperatura i d'un temps primaveral, es torna lleuger i divertit. La festa ha governat el recinte d'estudis. Organitzada pel Consell de l’Estudiantat, la tradicional Festa de les Paelles commemora el XXIX aniversari de la promulgació de la Llei de creació de la universitat pública de Castelló en un esdeveniment marcat per la música i la diversió.

Laura Alcaide Sánchez, portaveu del Consell, ha subratllat que aquesta trobada «és el moment de l'estudiantat, una activitat dirigida a ells i elles dins de l'àmbit universitari perquè puguen celebrar l'aniversari de la seua universitat». Alcaide també ha recordat que la Universitat Jaume I «és de les poques universitats d'Espanya on mantenim una festa pròpia per a estudiantat per la celebració de l'aniversari de la universitat».

«És el nostre dia. Venim a passar-ho bé, a gaudir de la festa i a contagiar-nos de tot el bon rotllo que hi ha en Paelles», han declarat Alexandra Fernández i Isabel García, estudiants de segon d'Infermeria. Una missió que es converteix en norma, si s'ha de jutjar per les paraules i els somriures de tots que acudeixen a l'esdeveniment. «Avui, la universitat és nostra», criden un grup d'estudiants de Periodisme. No sembla que hi haja discussió. L'alumnat fa del recinte universitari el seu castell, una fortalesa que viu entre la il·lusió de participar «en les nostres primeres Paelles» i l'obligació de «gaudir i recordar» una festa que, per als que van arribant al final dels seus estudis, pot ser de les últimes.

Bon ambient, música i arròs

La Festa de les Paelles es diu així per una raó. Històricament, la temàtica ha sigut l'arròs. Els estudiants cuinaven en el recinte les seues pròpies paelles, un costum que continua viu malgrat haver perdut molts adeptes. Encara hi ha valents que, malgrat la responsabilitat i la pressió, decideixen cuinar el seu propi menjar en la festa. No obstant això, la majoria opta per una opció més «fiable i ràpida». La classe d'Alexandra Fernández i Isabel García ho té clar: el millor, esmorzar abans i portar-se preparat un entrepà. Encara que no tanquen la porta: «Fer la nostra pròpia paella queda pendent, potser algun any. Però de moment preferim no jugar-nos-la. Si no ix bona et quedes sense menjar».

Marina Teodoro, per part seua, ha assegurat que esmorzar dins o fora del campus «no és tan important». La rellevància del dia radica, segons les seues paraules, en la companyia: «És una ocasió per a estar amb qui vols estar. És inevitable trobar a faltar als nostres amics d'Erasmus: Raúl i Rosa, us estranyem», ha afegit. Candela Cañadas i Alba Palazón, estudiants de Traducció i Interpretació juntament amb Teodoro, s'han sumat a la dedicatòria i, respecte a la festa, han volgut reafirma la «satisfacció» amb la música d'aquesta edició.

No en va, el Consell de l’Estudiantat ha posat a la disposició de l'alumnat una oferta musical que ha aguantat durant tota la jornada. Des de l'hora oficial d'obertura al recinte DJ SOS ha començat a despertar l'ambient de l'alumnat, seguit d'una xaranga i, finalment, des de migdia fins al tancament, l'actuació de l'orquestra Mónaco.

«Confiança i seguretat»: el Punt Violeta-Rainbow i l'hospital de campanya

La Universitat Jaume I té una política de tolerància zero cap a qualsevol mena de discriminació per raó de sexe, orientació sexual i expressió i identitat de gènere. El rebuig a la violència i l'actuació en aquest àmbit són els pilars del protocol de la universitat, un conjunt d'estratègies de prevenció, gestió i resolució específiques davant la conducta «intolerable» i «inacceptable» que suposa qualsevol tipus d'assetjament. Una visió present en la Festa de les Paelles mitjançant el Punt Violeta-Rainbow.

Naiara Martínez, psicòloga i tècnica del Programa de Diversitat Afectivosexual de l'UJI, ha recordat que és el segon any que es repeteix aquesta iniciativa i que l'objectiu és continuar estant present en les celebracions que estan per vindre. Martínez ha defensat que el Punt Violeta-Rainbow persegueix poder actuar davant qualsevol cas de discriminació mitjançant l'acompanyament que estableix el protocol de l'UJI. Així mateix, també és una mesura de «conscienciació i prevenció», per la qual cosa és important «que tinga visibilitat» i es conega la seua existència.

«Estàvem informades de la presència del Punt Violeta. És una iniciativa genial que no hauria d'estranyar-nos: està present en moltes festes i festivals», ha afirmat Sandra Fernández, estudiant de tercer de Traducció i Interpretació. Tant per a ella com per al grup d'estudiants amb el qual gaudeix de l'esdeveniment, l'existència d'aquesta mena de punts brinda «seguretat» a causa de la tranquil·litat que permet saber que «tenim suport i ajuda» davant qualsevol incident.

Molts estudiants també han volgut destacar la «confiança» que ofereixen el personal de seguretat i, sobretot, el sanitari. «Els hem vist abans a l'hospital de campanya, tranquil·litza saber que estan ací per si alguna cosa passara», han afegit. De fet, un equip i dues ambulàncies han estat preparats, durant tota la celebració, per a atendre possibles situacions d'emergència.

Polseres i samarretes personalitzades

Com si es tractara d'una partida de Twister, el campus va ser multicolor. La majoria de l'alumnat va aparéixer amb l'equipament reglamentari: polsera en la mà, bosses o neveres amb provisions i roba personalitzada. El recinte es va omplir de colors, una de les tradicions que pocs trenquen durant aquest dia: samarretes de tots els tons i lemes possibles, específics i propis de cada classe i grau, sempre amb la creativitat per bandera.

Però no tots els que van acudir a la celebració es van posar l'uniforme oficial. Un xicotet grup de rebels, a manera de brins escampats per tot el recinte, vestia de carrer i sense samarreta personalitzada, trencant l'esquema de colors establit. «No hem pogut preparar res per avui. Teníem una cosa pensada però hem arribat tard. Això és el menys important», ha declarat Sandra Fernández. No importa com s'acudisca a la cita amb la Festa de Paelles: ulleres de sol; barret de palla o gorres per a protegir-se el sol; pantalons llargs o curts; mànega curta o jaqueta.

Tot tipus d'indumentària està permesa en la gran festa dels alumnes de la universitat pública de Castelló. Un esdeveniment organitzat per a un estudiantat que no arriba a tard a la convocatòria i respon de manera massiva i entusiasta. «La importància d'aquesta festa és la participació i involucració de l'alumnat», subscriu la portaveu del Consell de l’Estudiantat, Laura Alcaide.

El campus del Riu Sec s'ha convertit, un altre any més, en una pista de ball i de diversió. Un fortí creat a base de somriures i abraçades, de «bon rotllo» i alegria, que acaba amb la mirada ja posada en la trobada del pròxim curs.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions