Les universitats reflexionen sobre un model de referència de campus saludable i sostenible  Els responsables de les unitats de campus saludables i sostenibles de les universitats de la Xarxa Vives han compartit informació sobre els eixos, les línies estratègiques, les actuacions i els indicadors del futur model de referència

26/11/2018 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

La Universitat Jaume I ha participat en el I Taller Fòrum Vives d’Universitats Saludables de la Xarxa Vives, celebrat el 14 de novembre a la Universitat de València, i que ha tingut com a objectiu la concreció d’un model estratègic de referència d’universitats saludables i sostenibles. Els assistents han debatut sobre quins han de ser els atributs i punts clau del model que compartiran i quines metodologies de posicionament adoptarà cada universitat respecte al model. A més, s’ha presentat el projecte de campus saludables de les universitats de la Xarxa Vives.

Les accions del Grup de Treball d’Universitats Saludables de la Xarxa Vives i la celebració de trobades com aquesta permeten la transmissió de coneixements i l’intercanvi d’experiències sobre la inclusió de vida saludable i sostenible en les universitats. En aquesta ocasió, juntament amb l’UJI han participat altres onze universitats de la Xarxa Vives.

El projecte tindrà continuïtat en un segon Fòrum Vives el 12 de desembre a la Universitat Pompeu Fabra, amb el títol «II Taller de Model Estratègic d’Universitats Saludables i Sostenibles».

Fòrum Vives és un espai d’intercanvi i reflexió que promou la Xarxa Vives d’Universitats, i que es tradueix en múltiples jornades, debats, seminaris, tallers o congressos distribuïts arreu del territori.

Dia de la Xarxa Valenciana d’Universitats Públiques Saludables

La Universitat Jaume I s’ha sumat a les celebracions del dia de la Xarxa Valenciana d’Universitats Públiques Saludables, que ha triat com a eix central de les activitats que es duran a terme en les cinc universitats públiques valencianes el tema «La cura del son com a hàbit saludable».   

En el campus del Riu Sec, des del programa UJI Hàbitat Saludable, una mesa itinerant ha recorregut totes les Facultats i l’Escola Superior de Tecnologia i Ciències Experimentals per a donar informació i alguns consells per a millorar el son, a més de potenciar altres pautes de vida saludable que poden millorar la qualitat de vida.

Tal com reconeix l’Organització Mundial de la Salut, «passem més d’un terç de la nostra vida dormint i, tenir una bona qualitat del son és fonamental per a la salut i el benestar». Dormir es considera a més un procés actiu per a l’organisme, ja que durant aquest període es produeixen multitud de processos reparadors. En l’actualitat, hi ha molts factors que poden afectar negativament aquest procés vital, i per tant la nostra salut psicofísica. De fet, l’insomni i altres alteracions del son constitueixen avui en dia un problema de primer nivell en salut pública.

La Societat Espanyola de Son, entitat científica multidisciplinària, ha posat especial obstinació en els últims anys perquè la població identifique el son amb la salut, i reivindica la importància del dret a un son saludable. Una correcta higiene del son implica necessàriament un estil de vida actiu, alimentació sana equilibrada, i una gestió adequada de l’estrès laboral, així com de l’ús de les pantalles de visualització de dades i del consum de substàncies com el tabac o l’alcohol.

La universitat, com a institució educativa i d’investigació, i com a espai de treball per a moltes persones, manifesta el seu ferm compromís per a impulsar els principis i valors de promoció de la salut, tal com reflecteix la Carta d'Edmonton sobre universitats promotores de salut. La salut és cosa de tots i totes i a la nostra mà està cuidar-la.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions